Szukaj na tym blogu

Zupy


Spis przepisów  na różnego rodzaju zupy  które są umieszczone  na blogu (kliknij w zdjęcie a zostaniesz przeniesiona / ny na wpis z  przepisem )


„Najdawniejsze zupy to polewki, a nazywano tak każdą zupę oprócz barszczu, rosołu i kapuśniaku. Sarmaci nazywali tak też sos podawany osobno. Był to zapewne najprostszy sposób przyrządzenia strawy, szczególnie popularny w kuchni włościańskiej. Cóż było prostszego niż wrzucić do garnka kawałek mięsa lub kości, wstawić do pieca i wyjąć gotowe danie po powrocie z prac polowych.
Zupa podawana na stół w ceramicznym garnku długo zachowywała temperaturę. Rozlewano ją do miseczek lub talerzy specjalną chochlą, spożywano drewnianymi łyżkami, których używano szczególnie na wsi, jeszcze do I wojny światowej. A i obecnie niektóre karczmy podają drewnianą zastawę.
Pierwsze polewki (zupy) sporządzano na bazie piwa lub wina, dodając ser lub żółtka i podawano je na śniadanie.

Nazwa zupa pochodzi od frankońskiego suppa – co oznacza moczenie. Był to najprostszy sposób na przygotowanie dania z resztek które już do niczego się nie nadawały z dodatkiem kości lub mięsa, dzięki czemu uzyskiwali w miarę pożywną i ciepłą strawę."
Cytat pochodzi z książki „Kuchnia kresowa” Andrzej Fiedoruk  

Barszcz Czerwony / Botwinka / Kwas Buraczany 

               
  Czysty Barszcz Czerwony                                 Botwinka 

               
Barszcz Czerwony na Wigilię               Barszcz Czerwony Wigilijny 
    z Kwasem Buraczanym

                         
        Barszcz Ukraiński                         Przepis na Kwas Buraczany 

C

                 
          Zupa z Cieciorki                                     Zupa z Cieciorki 
       z Piersią Kurczaka


    Zupa Chińska z Sosem 
               Sojowym 


Chłodniki na upały:

                  
     Chłodnik ze Zsiadłym                             Chłodnik z Ogórkami 
              Mlekiem 

               
    Chłodnik ze Świeżych                             Chłodnik Pomidorowy 
              Ogórków


Zupy Grochówki / Gulaszowe

                  
  Zupa Grochowa z Grochu                               Zupa Grochowa
            Łuskanego 


Zupa Gulaszowa z Wołowiną 


J



Zupa Jarzynowa z Papryką 


Kapuśniaki / Kartoflanki / Zupy z Kaszą 


Zupa kartoflana z zacierką                   
    Kartoflanka z Zacierką                           Kapuśniak z Kiełbasą i
                                                                                Boczkiem

                   
Kapuśniak z Młodej Kapusty                   Kapuśniak z Młodej Kapusty
             z Boczkiem

                   
  Kapuśniak z Rabarbarem                              Krupnik z Mięsem


                   
        Zupa Kalafiorowa                                 Zupa z Kaszą Gryczaną  


     Zupa z Kaszą Jaglaną

M

                    
        Zupa Meksykańska                             Zupa Meksykańska z Soją

O

                 
          Zupa Ogórkowa                                        Zupa Ogórkowa
           z Ziemniakami                                            z Grzankami

                    
   Zupa Ogórkowa z Ryżem                                  Zupa Owocowa 

P


                    
         Zupa Pomidorowa                                  Zupa Pomidorowa 
                                                                    ze Świeżych Pomidorów

                    
       Zupa Pomidorowa                                     Zupa Pieczarkowa 
            z Soczewicą                                             z Ziemniakami  

                    
        Zupa z Pokrzywą                                       Zupa Pokrzywowa   
            i Szpinakiem


R


           Rosół Drobiowy

S

                     
         Zupa Szczawiowa                                Soczewica z Kurczakiem

Z


                     
          Zupa Zalewajka                            Zupa Ziemniaczana (Kartoflanka)
                                                                                   z Zasmażką 

                     
       Zupa Ziemniaczana                                    Zupa Ziemniaczana 
             Kartoflanka                                                 z Chrzanem 

Dodatki do zup:

  Jak zrobić zacierkę przepis
Przygotowanie zacierki do zup

1 komentarz:

  1. zupa ogorkowa,gotuje zeberka dodaje po 40min.2pietruszki korzen potartej na grubej tarce,2marchewki tez starte na grubej tarce jak rownierz pol malego selera tez startego,kartofle kroje w kosteczke i razem gotuje do miekkosci.Osobno gotuje starte ogorki na grubej tarce i gotuje 15min.Na koniec lacze razem z pozostalymi skladnikami,chwile gotuje doprawiam sola troche pieprzu.Odstawiam z ognia 2 żółtka roztrzepuje ze smietanka dodaje do zupu nie gotuje .Zupa pyszna smacznego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...