Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i prostą w
przygotowaniu zupę pomidorową ze świeżych pomidorów . Nie jest
aż tak czerwona jak z koncentratem pomidorowym ale jest przepyszna
i aromatyczna :) . Dodatkowo propozycja na wykorzystanie udek z
przygotowania wywaru do zupy i zrobienia pysznego drugiego dania .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 2,5
litra zupy pomidorowej
na wywar:
2 udka (ćwiartki)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek pora
1 średnia cebula
2 litry wody
do zupy:
1,5 litra wywaru
1 kg pomidorów
3/4 szklanki śmietany (12% lub 18%)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
do smaku sól , pieprz
około 5 łyżek wody do mąki
zupę podam z makaronem ale można z
ryżem .
Link do filmu z przygotowania : Zupy pomidorowej
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję wywar mięsno -
warzywny :
- Udka dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam .
- Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę .
- Teraz do garnka z wodą daję udka , pora , warzywa ( marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera przekrawam na pół) .
- Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa ( ja gotuję od momentu zagotowania około 40 minut)
- Następnie z gotowego wywaru odlewam 1.5 litra czystego wywaru na nim przygotuję zupę pomidorową - warzywa wyrzucam .
- Ugotowane udka można wykorzystać do przygotowania drugiego dania , obsmażyć na patelni z przyprawami i podać z ziemniaczkami i sałatką – na końcu wpisu propozycja przyrządzenia .
Przygotowanie pomidorów na zupę :
- Pomidory obieram ze skórki ( aby łatwiej schodziła skóra wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą ).
- Obrane pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki .
- Teraz do roztopionego masła na patelni dodaję pomidory i duszę około 20 minut tak żeby pomidory się rozpadły (rozgotowały) .
Końcowe przygotowanie zupy pomidorowej
:
- Do 1,5 litra czystego wywaru dodaję pomidory z patelni , garnek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut .
- Gdy zupa się gotuję przygotuję mąkę ze śmietaną do zabielenia zupy : do mąki dodaję około 5 łyżek wody dokładnie mieszam żeby nie było grudek , dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam .
- Teraz po 5 minutach gotowania zupy dodaję do zupy rozmieszaną mąkę ze śmietaną dokładnie mieszam , doprawiam solą i pieprzem ( użyłam około 3 dużych szczypt soli i 2 duże szczypty pieprzu ) mieszam i sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam .
- Całość gotuję jeszcze około 5 minut – zakręcam gaz zupa jest gotowa .
Zupę pomidorową podam z makaronem .
Propozycja na drugie danie i
wykorzystanie udek z wywaru .
- Po ugotowaniu wywaru , wyjmuję udka odkładam na talerz żeby odsączyć.
- Przed smażeniem oprószam udka z obu stron szczyptą : soli , czosnku granulowanego , pieprzu prawdziwego , pieprzu cayenne i po około 2 szczypty papryki słodkiej .
- Następnie na patelnię z niewielką ilością oleju kładę tak przygotowane udka i obsmażam z obydwu stron na złoty kolor - po około 5 minut z każdej strony ( to zależy od wielkości płomienia :)
- Udka są gotowe .
- W między czasie ugotowałam ziemniaczki.
- Udka podam z ziemniakami i buraczkami – link do przepisu na przygotowanie buraczków .
Zupa pomidorowa i drugie danie jest już
gotowe . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ewunia masz rację, nie ma jak zupka ze świeżych owoców.
OdpowiedzUsuńOj, oj, oj, to pyszności!!!
OdpowiedzUsuń