Nowe Przepisy

wtorek, 26 sierpnia 2014

Zupa Pomidorowa ze Świeżych Pomidorów


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę pomidorową ze świeżych pomidorów . Nie jest aż tak czerwona jak z koncentratem pomidorowym ale jest przepyszna i aromatyczna :) . Dodatkowo propozycja na wykorzystanie udek z przygotowania wywaru do zupy i zrobienia pysznego drugiego dania .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra zupy pomidorowej

na wywar:
2 udka (ćwiartki)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek pora
1 średnia cebula
2 litry wody

do zupy:
1,5 litra wywaru
1 kg pomidorów
3/4 szklanki śmietany (12% lub 18%)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
do smaku sól , pieprz

około 5 łyżek wody do mąki

zupę podam z makaronem ale można z ryżem .

Link do filmu z przygotowania : Zupy pomidorowej



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję wywar mięsno - warzywny :
  1. Udka dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam .
  2. Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę .
  3. Teraz do garnka z wodą daję udka , pora , warzywa ( marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera przekrawam na pół) .
  4. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa ( ja gotuję od momentu zagotowania około 40 minut)
  5. Następnie z gotowego wywaru odlewam 1.5 litra czystego wywaru na nim przygotuję zupę pomidorową - warzywa wyrzucam .
  6. Ugotowane udka można wykorzystać do przygotowania drugiego dania , obsmażyć na patelni z przyprawami i podać z ziemniaczkami i sałatką – na końcu wpisu propozycja przyrządzenia .
Przygotowanie pomidorów na zupę :
  1. Pomidory obieram ze skórki ( aby łatwiej schodziła skóra wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą ).
  2. Obrane pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki .
  3. Teraz do roztopionego masła na patelni dodaję pomidory i duszę około 20 minut tak żeby pomidory się rozpadły (rozgotowały) .
Końcowe przygotowanie zupy pomidorowej :
  1. Do 1,5 litra czystego wywaru dodaję pomidory z patelni , garnek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut .
  2. Gdy zupa się gotuję przygotuję mąkę ze śmietaną do zabielenia zupy : do mąki dodaję około 5 łyżek wody dokładnie mieszam żeby nie było grudek , dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam .
  3. Teraz po 5 minutach gotowania zupy dodaję do zupy rozmieszaną mąkę ze śmietaną dokładnie mieszam , doprawiam solą i pieprzem ( użyłam około 3 dużych szczypt soli i 2 duże szczypty pieprzu ) mieszam i sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam .
  4. Całość gotuję jeszcze około 5 minut – zakręcam gaz zupa jest gotowa .
Zupę pomidorową podam z makaronem .

Propozycja na drugie danie i wykorzystanie udek z wywaru .
  1. Po ugotowaniu wywaru , wyjmuję udka odkładam na talerz żeby odsączyć.
  2. Przed smażeniem oprószam udka z obu stron szczyptą : soli , czosnku granulowanego , pieprzu prawdziwego , pieprzu cayenne i po około 2 szczypty papryki słodkiej .
  3. Następnie na patelnię z niewielką ilością oleju kładę tak przygotowane udka i obsmażam z obydwu stron na złoty kolor - po około 5 minut z każdej strony ( to zależy od wielkości płomienia :)
  4. Udka są gotowe .
  5. W między czasie ugotowałam ziemniaczki.
  6. Udka podam z ziemniakami i buraczkami – link do przepisu na przygotowanie buraczków .

Zupa pomidorowa i drugie danie jest już gotowe . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa









2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.