Serdecznie witam i zapraszam na tradycyjną babkę marmurkową na maśle. Babka marmurkowa efektownie się prezentuje na stole, a przede wszystkim jest przepyszna, delikatna, wilgotna i puszysta. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.
Do przygotowania babki marmurkowej będziemy potrzebowali:
użyłam foremki o średnicy 24 cm
480 g mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki 250 ml
¾ szklanki mleka – około 190 ml
200 g masła o temp. pokojowej
220 g cukru – 1 szklanka 250 ml
5 jajek rozmiar L
szczypta soli
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz do ciasta ciemnego:
2 łyżki kakao bez cukru
około 4 łyżek mleka
na polewę:
1 łyżeczka żelatyny
około 2-3 łyżek mleka
około 70 g masła
2 łyżki kakao bez cukru
5 łyżek cukru pudru
Link do filmiku z przepisem na: Babka Marmurkowa
Przygotowanie:
Do miski przekładam masło, dodaję cukier i przez chwilę miksuję (około 2 minut). Następnie zwiększam obroty miksera na najwyższe i dodaję po jednym jajku, gdy jajko połączy się z masłem to dodaję następne.
użyłam foremki o średnicy 24 cm
480 g mąki pszennej (typ do 550) – 3 szklanki 250 ml
¾ szklanki mleka – około 190 ml
200 g masła o temp. pokojowej
220 g cukru – 1 szklanka 250 ml
5 jajek rozmiar L
szczypta soli
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz do ciasta ciemnego:
2 łyżki kakao bez cukru
około 4 łyżek mleka
na polewę:
1 łyżeczka żelatyny
około 2-3 łyżek mleka
około 70 g masła
2 łyżki kakao bez cukru
5 łyżek cukru pudru
Link do filmiku z przepisem na: Babka Marmurkowa
Przygotowanie:
Do miski przekładam masło, dodaję cukier i przez chwilę miksuję (około 2 minut). Następnie zwiększam obroty miksera na najwyższe i dodaję po jednym jajku, gdy jajko połączy się z masłem to dodaję następne.
Następnie dodaję sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zmniejszam obroty i dodaję stopniowo mąkę i mleko, i miksuję do połączenia się składników.
Około 1/3 gotowego ciasta przekładam do drugiej miski, dodaję do niego kakao, mleko i miksuję tak żeby składniki się połączyły.
Około 1/3 gotowego ciasta przekładam do drugiej miski, dodaję do niego kakao, mleko i miksuję tak żeby składniki się połączyły.
Pieczenie:
Foremkę smaruję masłem i oprószam mąką, dzięki temu babka łatwiej wyjdzie z foremki.
Do foremki przekładam na przemian jasne ciasto z ciemnym, na koniec mieszam je delikatnie patyczkiem (na przykład do szaszłyków), żeby po upieczeniu ciasto przypominało marmur.
Foremkę smaruję masłem i oprószam mąką, dzięki temu babka łatwiej wyjdzie z foremki.
Do foremki przekładam na przemian jasne ciasto z ciemnym, na koniec mieszam je delikatnie patyczkiem (na przykład do szaszłyków), żeby po upieczeniu ciasto przypominało marmur.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.
Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Polewa:
Do żelatyny dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
W tym czasie do rondelka przekładam masło, cukier puder, kakao, rondelek stawiam na kuchence i podgrzewam tak żeby składniki się połączyły ale nie zagotowały, cały czas mieszam.
Upieczoną babkę od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Polewa:
Do żelatyny dodaję mleko, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
W tym czasie do rondelka przekładam masło, cukier puder, kakao, rondelek stawiam na kuchence i podgrzewam tak żeby składniki się połączyły ale nie zagotowały, cały czas mieszam.
Po zdjęciu z kuchenki, do gorącej polewy dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i dekoruję babkę. Dodatkowo na polewie układam płatki migdałowe.
Babka marmurkowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Babka marmurkowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz