Witam Serdecznie
Zrobiłam prosty barszcz ukraiński bez
wywaru mięsnego tylko na warzywach , jest to prosta zupa i bardzo
syta . Może komuś przyda się przepis i zrobi podobny :)
Będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wychodzi około 3
L zupy
250 g fasoli jaśka
2 litry wody
400 g buraków
400 g ziemniaków
około 200 g kapusty świeżej
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cebula
kawałek selera
kawałek pora
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml koncentratu buraczanego
200 ml śmietany 18 %
2 płaskie łyżki mąki pszennej
przyprawy:
2 łyżki soku z cytryny – lub
szczypta kwasku cytrynowego
grzybki suszone
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
papryka słodka , papryka ostra
sól , pieprz
Zielenina ( koperek , natka pietruszki
) do posypania barszczu na talerzu
Przygotowanie :
Najpierw moczę fasolę żeby zmiękła
- Fasole dokładnie płuczę , zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenia na kilka godzin
- Po kilku godzinach garnek z fasolą stawiam na gazie i gotuję do miękkości
W czasie gotowania fasoli przygotowuję
pozostałe składniki na barszcz ukraiński
- Ziemniaki obieram , płuczę i kroję w kostkę
- Buraki obieram , płucze i kroję w nie za grube słupki
- Marchewkę , pietruszkę , selera , czosnek , cebulę drobno kroję
- Kapustę drobno szatkuję
Tak przygotowane składniki wsypuję do
garnka zalewam 2 litrami wody , dodaję sok z cytryny , grzybki
suszone , listki laurowe , ziele angielskie , paprykę słodką ,
ostrą , pieprz i gotuję do miękkości warzyw
- Do garnka z zupą ( gdy warzywa są miękkie ) dodaję ugotowaną fasolę razem z wodą w której się gotowała
- dodaję koncentrat pomidorowy , koncentrat barszczu i nadal wszystko razem gotuję przez chwilę
W tym czasie przygotuję śmietanę z
mąką żeby zabielić zupę
- Mąkę wsypuję do miseczki i dodaję trochę wody ( około 3-4 łyżek ) i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek
- następnie dodaję śmietanę i wszystko razem mieszam
- Tak przygotowaną śmietanę z mąką dodaję do zupy i dokładnie mieszam
- Całość gotuję jeszcze około 5 minut , doprawiam solą i pieprzem
Barszcz ukraiński jest gotowy można
podawać , na talerzu można posypać zupę posiekaną zieleniną .
Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
bardzo lubię taki barszcz ukraiński, ale już dawno nie jadłam, trzeba będzie się skusić :-)
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy kochają ukraiński barszcz :) zawsze gotuję wielki gar na dwa dni :)
OdpowiedzUsuńbardzo bogaty barszcz z fasolką. Pychota!
OdpowiedzUsuńPrzyznaję się, że latem częściej robię barszcz ukraiński, ale jeżeli już go ugotuję, to jem bez opamiętania, bo bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńObserwowałam kiedyś Ukrainkę i widziałam z jakim pietyzmem gotowała ten jej narodowy przysmak, to był koncert!
Bardzo proszę o przepis na pyszny barszcz czerwony:)
OdpowiedzUsuńDziękuję...
Właśnie dziś ugotowałam barszcz ukraiński według przepisu Babci Ewy - pyszny więcej takich przepisów sprawdzonych.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że barszcz smakował a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
UWIELBIAM TEN BARSZCZ,GOTUJE PANI ŚWIETNIE
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się, że barszcz smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy buraki mozna zetrzeć?
OdpowiedzUsuńTak można.
Usuń😋 bardzo cenię Pani kuchnię
OdpowiedzUsuń