Nowe Przepisy

wtorek, 12 maja 2015

Zupa z Pokrzywy . Zupa Pokrzywowa


Witam serdecznie
Propozycja na smaczną zupę z pokrzywy, jeżeli ktoś jeszcze takiej nie robił to polecam. Pokrzywę najlepiej zbierać daleko od dróg wtedy będzie mniej zanieczyszczona, a jak już się wybierzemy po pokrzywę to możemy przy okazji zebrać szczaw na zupę szczawiową:).

Będziemy potrzebować:

2 litry wywaru warzywnego
lub warzywno-mięsnego

około 300 g listków pokrzywy
2 ząbki czosnku
przyprawy:
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta imbiru
sól, pieprz

olej do smażenia

do zabielenia zupy:
40 g mąki pszennej lub kukurydzianej
4 łyżki śmietany 12% lub 18%

na wywar :
około 2,5 l wody
1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa )
1 cebula
kawałek pora
kawałek korzenia selera
1 marchew
1 korzeń pietruszki

Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywy



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wywar – zupę ugotowałam na wywarze mięsno-warzywnym:
  1. Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam 2,5 litra wody .
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut .
  3. Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pokrzywowej .
  4. Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami .

Przygotowanie zupy z pokrzywy :
  1. Listki pokrzywy przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do osączenia – pokrzywę przelewam wrzątkiem aby podczas krojenia nie parzyła i dzięki temu jest dokładnie wypłukana.
  2. Sparzoną pokrzywę kroję na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek kroję w drobniutką kosteczkę.
  4. Teraz na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam czosnek razem z pokrzywą przez około 10 minut .
  5. W międzyczasie zagotowuję wywar i do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną pokrzywę z czosnkiem, doprawiam przyprawami i całość gotuję jeszcze 15 minut .
Gdy zupa się gotuję przygotuję śmietanę do zabielenia:
  1. W około 50 ml zimnej wody rozprowadzam mąkę tak aby nie było grudek i dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam – śmietanę mam przygotowaną.
  2. Po 15 minutach gotowania zupy, zupę zabielam , do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy aby śmietanę zahartować, mieszam i śmietanę wlewam do garnka. Całość mieszam i gotuję jeszcze około 2 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pierzem – zupa pokrzywowa jest gotowa.
Zupa z pokrzywy jest gotowa można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub pieczywem. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa





4 komentarze :

  1. Pani Ewo, przepisy na stronie są fantastyczne, mnóstwo świetnych przepisów na każdą okazję :) dla mnie jako początkującej gospodyni to prawdziwy rarytas. gratuluję kulinarnych zdolności i niezwykłych pomysłów! Bardzo dziękuję, że je Pani nam udostępnia. Życzę miłego dnia!
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. po co podsmażać pokrzywę na oleju?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.