Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczną zupę z pokrzywy, jeżeli ktoś jeszcze takiej nie robił
to polecam. Pokrzywę najlepiej zbierać daleko od dróg wtedy będzie
mniej zanieczyszczona, a jak już się wybierzemy po pokrzywę to
możemy przy okazji zebrać szczaw na zupę szczawiową:).
Będziemy
potrzebować:
2
litry wywaru warzywnego
lub
warzywno-mięsnego
około
300 g listków pokrzywy
2
ząbki czosnku
przyprawy:
2
listki laurowe
3
ziarenka ziela angielskiego
szczypta
gałki muszkatołowej
duża
szczypta imbiru
sól,
pieprz
olej
do smażenia
do
zabielenia zupy:
40
g mąki pszennej lub kukurydzianej
na
wywar :
około
2,5 l wody
1
ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa )
1
cebula
kawałek
pora
kawałek
korzenia selera
1
marchew
1
korzeń pietruszki
Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywy
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję wywar – zupę ugotowałam na wywarze mięsno-warzywnym:
- Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam 2,5 litra wody .
- Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut .
- Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pokrzywowej .
- Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami .
Przygotowanie
zupy z pokrzywy :
- Listki pokrzywy przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do osączenia – pokrzywę przelewam wrzątkiem aby podczas krojenia nie parzyła i dzięki temu jest dokładnie wypłukana.
- Sparzoną pokrzywę kroję na mniejsze kawałki.
- Czosnek kroję w drobniutką kosteczkę.
- Teraz na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam czosnek razem z pokrzywą przez około 10 minut .
- W międzyczasie zagotowuję wywar i do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną pokrzywę z czosnkiem, doprawiam przyprawami i całość gotuję jeszcze 15 minut .
Gdy
zupa się gotuję przygotuję śmietanę do zabielenia:
- W około 50 ml zimnej wody rozprowadzam mąkę tak aby nie było grudek i dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam – śmietanę mam przygotowaną.
- Po 15 minutach gotowania zupy, zupę zabielam , do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy aby śmietanę zahartować, mieszam i śmietanę wlewam do garnka. Całość mieszam i gotuję jeszcze około 2 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pierzem – zupa pokrzywowa jest gotowa.
Zupa
z pokrzywy jest gotowa można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo
lub pieczywem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Pychotka :)))
OdpowiedzUsuńPani Ewo, przepisy na stronie są fantastyczne, mnóstwo świetnych przepisów na każdą okazję :) dla mnie jako początkującej gospodyni to prawdziwy rarytas. gratuluję kulinarnych zdolności i niezwykłych pomysłów! Bardzo dziękuję, że je Pani nam udostępnia. Życzę miłego dnia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ania
Dziękuję serdecznie za miłe słowa i pozdrawiam :)
UsuńDroga Pani Babciu,
OdpowiedzUsuńwspaniałe przepisy zarówno na blogu jak i na youtube. Wyznam Pani, że jak mam coś przygotować to zawsze najpierw sprawdzam czy jest u Pani przepis. Nawet przy takich zwyczajnych przepisach jak zupa pomidorowa itd. Gotowanie z Pani przepisów jest zawsze smaczniejsze! Dziękuję Ola - MlleLolaBelle
Dziękuję Pani Olu za tak miły i ciepły komentarz, dawno Pani nie pisała na Youtube a tu komentarz na blogu :).
UsuńPozdrawiam bardzo serdecznie ♥ ♥ ♥