Nowe Przepisy

piątek, 4 kwietnia 2014

Zupa z Cieciorki – Ciecierzycy z Piersią Kurczaka



Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zupę z cieciorki z piersią kurczaka . Zupa jest bardzo sycąca więc można ją uznać za danie jedno garnkowe pierwsze i drugie w jednym .
Będziemy potrzebować:

400 g cieciorki przed namoczeniem
około 500 g piersi z kurczaka
100 g szpinaku świeżego
500 g przecieru pomidorowego
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki

przyprawy:
2 listki laurowe
szczypta kolendry
1 łyżeczka oregano
sól , pieprz

olej do smażenia

opcjonalnie kilka łyżek śmietany – do dodania na talerzu przed podaniem

około 1,2 litra wody do gotowania cieciorki
i około 600 ml wody po ugotowaniu cieciorki i dodaniu pozostałych składników zupy – ilość wody zależy jak gęstą zupę chcemy zrobić 600 ml wody wydaje mi się najlepszą proporcją .

Link do filmu z przygotowania: Zupa z cieciorki z piersią kurczaka
https://www.youtube.com/watch?v=OSWoQIczlXM



Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania cieciorki ( ciecierzycy )
  1. Cieciorkę płuczę , zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin – najlepiej ją namoczyć dnia poprzedniego wieczorem lub rano przed wyjściem do pracy po powrocie będzie gotowa do gotowania :)
  2. Z namoczonej cieciorki odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję do miękkości około 1 godziny ( tak żeby do końca nie była ugotowana ponieważ z resztą składników zupy gotuję jeszcze około 25 minut )
  3. Po ugotowaniu nie odcedzam, tylko do cieciorki dodam przygotowane pozostałe składniki zupy

Cieciorka się gotuję teraz przygotuję pozostałe składniki :
Wszystkie warzywa mam umyte i osączone
  1. Cebulę kroję w drobna kostkę
  2. czosnek kroję w drobniutką kostkę
  3. marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach
  4. pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach
  5. Seler naciowy kroję w kostkę
  6. Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z nasion , następnie kroję w drobną kostkę
  7. Szpinak kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 cm
  8. natkę pietruszki drobno siekam
  9. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w kostkę o wielkości około 1,5 cm
Końcowe przygotowanie zupy z cieciorki :
  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam razem : cebulę , czosnek , pietruszkę , seler , marchewkę , papryczkę chili . Przez około 12 – 15 minut .
  2. Podsmażone dodaję do ugotowanej cieciorki doprawiam przyprawami ( oregano , kolendra , listek laurowy , sól ) dolewam około 600 ml wody i nadal gotuję na wolnym ogniu
  3. Teraz na patelni podsmażam pokrojoną pierś z kurczaka przez około 10 minut
  4. podsmażoną pierś dodaję do zupy dodaję przecier pomidorowy i gotuję wszystko razem przez około 10 minut
  5. Na sam koniec dodaję pokrojony szpinak i gotuję całość jeszcze około 3 minuty .
  6. Doprawiam pieprzem i jeżeli trzeba to jeszcze solą
  7. po zakręceniu gazu dodaję połowę natki pietruszki do garnka a pozostałą posypię zupę na talerzu

Zupa z cieciorki z piersią kurczaka jest gotowa przed podaniem na talerzu posypuję natką pietruszki i kładę na środek 1 łyżkę śmietany ale jeżeli nie chcemy to bez śmietany również jest dobra . Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa







5 komentarzy :

  1. troche chyba za dużo przecieru pomidorowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie , dlaczego ? to jest przecier pomidorowy a nie koncentrat pomidorowy .Przedstawiłam przepis na zupę z cieciorki jak ja ją przygotowuję , ale zawsze można zmienić proporcje lub dodać coś od siebie do zupy według uznania .
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Bardzo dobry przepis! Częstowałem w pracy – wszyscy byli zachwyceni. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że zupa wszystkim smakowała.

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.