Witam
serdecznie
Propozycja na pyszną zupę z cieciorki z piersią kurczaka .
Zupa jest bardzo sycąca więc można ją uznać za danie jedno
garnkowe pierwsze i drugie w jednym .
400
g cieciorki przed namoczeniem
około
500 g piersi z kurczaka
100
g szpinaku świeżego
500
g przecieru pomidorowego
1
cebula
1 marchew
1 pietruszka
2
łodygi selera naciowego
1
papryczka chili
3
ząbki czosnku
1
pęczek natki pietruszki
przyprawy:
2
listki laurowe
szczypta
kolendry
1 łyżeczka oregano
sól
, pieprz
olej
do smażenia
opcjonalnie
kilka łyżek śmietany – do dodania na talerzu przed podaniem
około
1,2 litra wody do gotowania cieciorki
i
około 600 ml wody po ugotowaniu cieciorki i dodaniu pozostałych
składników zupy – ilość wody zależy jak gęstą zupę chcemy
zrobić 600 ml wody wydaje mi się najlepszą proporcją .
Link do filmu z przygotowania: Zupa z cieciorki z piersią kurczaka
https://www.youtube.com/watch?v=OSWoQIczlXM
https://www.youtube.com/watch?v=OSWoQIczlXM
Przygotowanie
:
Zaczynam
od przygotowania cieciorki ( ciecierzycy )
- Cieciorkę płuczę , zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin – najlepiej ją namoczyć dnia poprzedniego wieczorem lub rano przed wyjściem do pracy po powrocie będzie gotowa do gotowania :)
- Z namoczonej cieciorki odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję do miękkości około 1 godziny ( tak żeby do końca nie była ugotowana ponieważ z resztą składników zupy gotuję jeszcze około 25 minut )
- Po ugotowaniu nie odcedzam, tylko do cieciorki dodam przygotowane pozostałe składniki zupy
Cieciorka
się gotuję teraz przygotuję pozostałe składniki :
Wszystkie
warzywa mam umyte i osączone
- Cebulę kroję w drobna kostkę
- czosnek kroję w drobniutką kostkę
- marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach
- pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach
- Seler naciowy kroję w kostkę
- Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z nasion , następnie kroję w drobną kostkę
- Szpinak kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 cm
- natkę pietruszki drobno siekam
- Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w kostkę o wielkości około 1,5 cm
Końcowe
przygotowanie zupy z cieciorki :
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam razem : cebulę , czosnek , pietruszkę , seler , marchewkę , papryczkę chili . Przez około 12 – 15 minut .
- Podsmażone dodaję do ugotowanej cieciorki doprawiam przyprawami ( oregano , kolendra , listek laurowy , sól ) dolewam około 600 ml wody i nadal gotuję na wolnym ogniu
- Teraz na patelni podsmażam pokrojoną pierś z kurczaka przez około 10 minut
- podsmażoną pierś dodaję do zupy dodaję przecier pomidorowy i gotuję wszystko razem przez około 10 minut
- Na sam koniec dodaję pokrojony szpinak i gotuję całość jeszcze około 3 minuty .
- Doprawiam pieprzem i jeżeli trzeba to jeszcze solą
- po zakręceniu gazu dodaję połowę natki pietruszki do garnka a pozostałą posypię zupę na talerzu
Zupa
z cieciorki z piersią kurczaka jest gotowa przed podaniem na talerzu
posypuję natką pietruszki i kładę na środek 1 łyżkę śmietany
ale jeżeli nie chcemy to bez śmietany również jest dobra . Życzę
smacznego
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Uwielbiam takie zupki
OdpowiedzUsuńtroche chyba za dużo przecieru pomidorowego?
OdpowiedzUsuńNie , dlaczego ? to jest przecier pomidorowy a nie koncentrat pomidorowy .Przedstawiłam przepis na zupę z cieciorki jak ja ją przygotowuję , ale zawsze można zmienić proporcje lub dodać coś od siebie do zupy według uznania .
Usuńpozdrawiam serdecznie
Bardzo dobry przepis! Częstowałem w pracy – wszyscy byli zachwyceni. Dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się że zupa wszystkim smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie gotuję .Wszyscy czekają. Franky.....
OdpowiedzUsuń