Witam
serdecznie
Propozycja
na zupę grochową z grochu łuskanego . Zupa jest smaczna i syta .
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 4 litrów zupy grochowej
2,5
litra wody
400
g grochu łuskanego
600
g obranych ziemniaków
400
g kiełbasy cienkiej
250
g boczku wędzonego
1
cebula (100 g)
kawałek
korzenia selera (100 g)
1
marchew (150 g )
1
korzeń pietruszki (70 g)
3
ząbki czosnku
olej
do smażenia
przyprawy
:
1
– 1 1/2 łyżeczki lubczyku
3
-4 ziarnka ziela angielskiego
1
listek laurowy
1/2
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
1
łyżeczka majeranku
sól
do smaku
zasmażka:
1
łyżka mąki pszennej
opcjonalnie
natka pietruszki do posypania zupy na talerzu
Link do filmu z przygotowania : Zupy grochowej z grochu łuskanego
Przygotowanie
:
- Groch łuskany płuczę na sicie pod bieżącą wodą , wypłukany wsypuję do garnka i zalewam wodą (2,5 l )
- Garnek stawiam na gazie i gotuję .
W
tym czasie gdy groch się gotuję przygotowuję pozostałe składniki
na zupę grochową :
- Marchew, pietruszkę , selera oczyszczam i płuczę .
- Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę a marchew , pietruszkę , selera kroję w drobną kostkę. Warzywa daję do miski z wodą , gdy będę miała je dodać do zupy to odleję wodę i dodam same warzywami . Warzywa dodaję do zupy po około 20 minutach gotowania się grochu , od momentu zagotowania .
- Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę .
- Boczek kroję w kostkę i daję do osobnej miseczki .
- Cebule kroję w drobną kostkę i dodaję do boczku .
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do boczku .
Po
około 20 minutach gotowania się grochu :
- Do grochu dodaję warzywa (wodę z miski odlałam ), kiełbasę i przyprawy bez majeranku – majeranek dodam dopiero na samym końcu gdy zupa będzie gotowa .
- Mieszam i nadal gotuję .
- Po do dodaniu warzyw i kiełbasy do zupy na patelni rozgrzewam olej (jeżeli mamy tłusty boczek to nie trzeba dodawać oleju) i podsmażam boczek , cebulę i czosnek przez około 10 minut .
- Następnie podsmażone składniki dodaję do zupy , mieszam i nadal gotuję . Na patelni zostawiłam sobie trochę tłuszczu z boczku ( około 1 łyżki) na którym przygotuję zasmażkę pod koniec gotowania się zupy .
- Po około 10 minutach gotowania zupy grochowej od dodaniu boczku , przygotowuję zasmażkę (w sumie od dodania warzyw do grochu zupa gotuję około 20 minut ) .
- Na patelni rozgrzewam tłuszcz pozostawiony z boczku ( jeżeli nie zostawiliśmy sobie tłuszczu to dajemy na patelnie łyżkę oleju ). Na gorą cy tłuszcz wsypuję mąkę i mieszając zasmażam ją do momentu aż się zrumieni ( trwa to około 3 - 4 minut ) .
- Następnie gotową zasmażkę dodaję do zupy grochowej , dokładnie mieszam sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam pieprzem i solą i gotuję jeszcze około 3 minut .
- Zupa jest gotowa zakręcam gaz, dodaję majeranek i mieszam .
- W sumie zupa grochowa gotowała się około 50 minut od momentu zagotowania się grochu .
Zupa
grochowa z grochu łuskanego jest gotowa , na talerzu można ją
posypać posiekaną natką pietruszki . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Moja pierwsza grochówka i wyszła bardzo smaczna, dziękuje!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowała , wyszła a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
jutro będę robić :O aż się booje! moja pierwsza grochówka!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że zupa się udałą i smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie
Moja pierwsza grochówka również swój sukces zawdzięcza pani poradom :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis się przydał a zupa smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie
No i dałem radę zupka smakowała...... dzięki
OdpowiedzUsuńCiesze się że zupa smakowała :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
Super przepis, dziękuję
OdpowiedzUsuńbaba Marzena
Bardzo proszę :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam pierwszy raz grochówkę z tego przepisu i rewelacja mąż juz 2dokladki zjadł
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że grochówka smakowała a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz męża :)
Potwierdzam zupa zrobiona i prawie zjedzona. Dobry przepis laduje w moim zeszycie . Dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i ciesze się że zupa smakowała a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam wg tego przepisu bez kiełbaski bo akurat nie miałam ale i tak wyszło pysznie. Ja lubię podrasować zupy świeżo zmielonym pieprzem w większej ilości, tak też zrobiłam i tu:-). Czasem dodaję też makaron ale w tej zupie jest on zupełnie zbędny. Często pomijamy w zakupach groch łuskany a tymczasem smakuje równie dobrze jak klasyczny jasiek i nie trzeba odlewać wody . Dzięki za przepis , wykorzystam go na pewno jeszcze nie raz :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis się przydał pomimo małych modyfikacji, dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńZasmażka jest niepotrzebna. Groch wystarczająco zagęścił zupę.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis,paszna zupa.Proszę o przepis na zupę cebulową
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis na grochówkę się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wyszła przepyszna,bardzo podoba mi się sposób w który Pani wszystko dokładnie tłumaczy👍bez trudu mogę podołać wyzwaniu, jakim dla mnie jest gotowanie😌,Dziekuje piękne🌹,Pozdrawiam serdecznie🙋
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa smakowała i bardzo dziękuję za tak miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Bardzo dobra zupa
OdpowiedzUsuńMiło mi, że zupa smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Jutro zrobię na podstawie tego przepisu - trochę zmodyfikowanego 😁
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, zupa wyszła bardzo smaczna ...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa smakowała. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńDziękuję dziś ugotowałam jest super tylko trochę zmodyfikowałam i groch zblendowalam 😁😁
OdpowiedzUsuń