Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszny chłodnik z ogórków, idealnie nadaje się na obiad w
upalne dni, chociaż w tym roku jak do tej pory to upalnych dni mamy
jak na lekarstwo ale może się to zmieni. Chłodnik możemy
dodatkowo podać z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzu.
Będziemy
potrzebować:
1
litr maślanki (dobrze schłodzonej)
5
łyżek jogurtu naturalnego
około
500 g ogórków gruntowych
2
ząbki czosnku
mały
pęczek koperku
1
łyżeczka cukru pudru
szczyptę
cząbru
sól
do smaku
Link do filmu z przygotowania: Zupa chłodnik z ogórków
Przygotowanie:
- Ogórki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Starte ogórki przekładam na sito, delikatnie ugniatam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników, żeby odsączyć z nadmiaru soku.
- Umyty i osączony koperek drobno siekam.
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
- Teraz do garnka (wazy) wlewam maślankę dodaję jogurt i dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą.
- Następnie dodaję pozostałe składniki: ogórki, czosnek, koperek, cukier puder, cząber, doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam zupa jest gotowa.
Chłodnik
z ogórków jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz