Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę
kalafiorową . Wywar do zupy kalafiorowej przygotowałam na
ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy .
Będziemy potrzebować :
na wywar :
około
3 l wody
2
ćwiartki (około 800g)
kawałek
pora (60 g)
kawałek
korzenia selera (90 g)
1
marchew (150 g)
1
korzeń pietruszki (120 g)
1
cebula (70 g)
na
zupę:
1
kalafior
600
g ziemniaków
200
g śmietany (około 6 łyżek)
1
pęczek koperku
1
łyżka mąki pszennej
2,5
l czystego wywaru
W
nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów .
Link do filmu z przygotowania : Zupa kalafiorowa
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję wywar :
- Do garnka daję umyte ćwiartki kurczaka , dodaję oczyszczoną całą marchewkę ( marchewki nie kroję na mniejsze kawałki bo po ugotowaniu wyjmę ją, pokroję w plasterki i dodam do zupy ) . Dodaję pozostałe oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i zalewam 3 litrami wody .
- Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut .
- Następnie z ugotowanego wywaru wyjmuję marchew i ćwiartki kurczaka , wywar przecedzam , 2,5 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy kalafiorowej .
W
międzyczasie gdy gotuję wywar ziemniaki kroję w drobną kostkę ,
umyty kalafior kroję na małe różyczki.
Końcowe
przygotowanie zupy kalafiorowej :
- Do 2,5 l przecedzonego czystego wywaru dodaję pokrojone ziemniaki i kalafior . Garnek stawiam na gazie i od zagotowania gotuję około 20 minut tak żeby ziemniaki były miękkie .
- Gdy gotuje się zupa marchewkę z wywaru kroję w plasterki .
- Ćwiartki kurczaka obieram z mięsa ( skórę i kości wyrzucam) , czyste mięso drobno kroję .
- Wypłukany koperek drobno siekam .
- Po około 20 minutach gotowania zupy kalafiorowej gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodaję do zupy marchewkę i mięso , mieszam i całość gotuję jeszcze około 5 minut .
- Teraz przygotuję śmietanę do zabielenia zupy : Do miseczki daję około 4 -5 łyżek zimnej wody do wody dodaję mąkę i rózgą dokładnie mieszam . Następnie dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam żeby nie było grudek .
- Po 5 minutach od dodania do zupy, mięsa i marchewki , zabielam zupę. Do śmietany z mąką daję około jednej chochelki gorącej zupy i dokładnie mieszam ( dodaję do śmietany gorącą zupę aby zahartować śmietanę ) , następnie śmietanę dodaję do garnka z zupą , dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 2 -3 minut .
- Zupę doprawiam solą i pieprzem .
- Po zakręceniu gazu dodaję koperek – zupa jest gotowa .
Zupa
kalafiorowa jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
marzy mi się taka kalafiorowa;
OdpowiedzUsuńProszę zrobić a nie marzyć :) Polecam bardzo smaczna
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ale rozdrobniony kalafior gotowany przez 20 minut zupełnie się rozgotuje, czy nie należy go dodać nieco później w trakcie gotowania ziemniaków?
OdpowiedzUsuńJa dodaję razem z ziemniakami , według mnie kalafior nie jest rozgotowany , miękki ale nie ciapa , odpowiedni do zupy .
UsuńPozdrawiam serdecznie
A nie lepiej te resztki kurczaka do czegoś użyc?
OdpowiedzUsuńMięso dodaję do zupy, wyrzucam tylko kości i skórki.
UsuńPilnowałem czasów ze "stoperem" i wyszło bardzo smaczne. Miękkie i nie rozgotowane.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam