Nowe Przepisy

poniedziałek, 9 marca 2015

Zupa Kalafiorowa


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę kalafiorową . Wywar do zupy kalafiorowej przygotowałam na ćwiartkach ponieważ ugotowane mięso dodam do zupy .

Będziemy potrzebować :

na wywar :
około 3 l wody
2 ćwiartki (około 800g)
kawałek pora (60 g)
kawałek korzenia selera (90 g)
1 marchew (150 g)
1 korzeń pietruszki (120 g)
1 cebula (70 g)

na zupę:
1 kalafior
600 g ziemniaków
200 g śmietany (około 6 łyżek)
1 pęczek koperku
1 łyżka mąki pszennej
2,5 l czystego wywaru

W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów .

Link do filmu z przygotowania : Zupa kalafiorowa 



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję wywar :
  1. Do garnka daję umyte ćwiartki kurczaka , dodaję oczyszczoną całą marchewkę ( marchewki nie kroję na mniejsze kawałki bo po ugotowaniu wyjmę ją, pokroję w plasterki i dodam do zupy ) . Dodaję pozostałe oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i zalewam 3 litrami wody .
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut .
  3. Następnie z ugotowanego wywaru wyjmuję marchew i ćwiartki kurczaka , wywar przecedzam , 2,5 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy kalafiorowej .
W międzyczasie gdy gotuję wywar ziemniaki kroję w drobną kostkę , umyty kalafior kroję na małe różyczki.

Końcowe przygotowanie zupy kalafiorowej :
  1. Do 2,5 l przecedzonego czystego wywaru dodaję pokrojone ziemniaki i kalafior . Garnek stawiam na gazie i od zagotowania gotuję około 20 minut tak żeby ziemniaki były miękkie .
  2. Gdy gotuje się zupa marchewkę z wywaru kroję w plasterki .
  3. Ćwiartki kurczaka obieram z mięsa ( skórę i kości wyrzucam) , czyste mięso drobno kroję .
  4. Wypłukany koperek drobno siekam .
  5. Po około 20 minutach gotowania zupy kalafiorowej gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodaję do zupy marchewkę i mięso , mieszam i całość gotuję jeszcze około 5 minut .
  6. Teraz przygotuję śmietanę do zabielenia zupy : Do miseczki daję około 4 -5 łyżek zimnej wody do wody dodaję mąkę i rózgą dokładnie mieszam . Następnie dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam żeby nie było grudek .
  7. Po 5 minutach od dodania do zupy, mięsa i marchewki , zabielam zupę. Do śmietany z mąką daję około jednej chochelki gorącej zupy i dokładnie mieszam ( dodaję do śmietany gorącą zupę aby zahartować śmietanę ) , następnie śmietanę dodaję do garnka z zupą , dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 2 -3 minut .
  8. Zupę doprawiam solą i pieprzem .
  9. Po zakręceniu gazu dodaję koperek – zupa jest gotowa .
Zupa kalafiorowa jest gotowa . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 





7 komentarzy :

  1. marzy mi się taka kalafiorowa;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zrobić a nie marzyć :) Polecam bardzo smaczna
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Ale rozdrobniony kalafior gotowany przez 20 minut zupełnie się rozgotuje, czy nie należy go dodać nieco później w trakcie gotowania ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję razem z ziemniakami , według mnie kalafior nie jest rozgotowany , miękki ale nie ciapa , odpowiedni do zupy .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. A nie lepiej te resztki kurczaka do czegoś użyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso dodaję do zupy, wyrzucam tylko kości i skórki.

      Usuń
  4. Pilnowałem czasów ze "stoperem" i wyszło bardzo smaczne. Miękkie i nie rozgotowane.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.