Witam serdecznie
Przepis na barszcz czerwony wigilijny,
zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale
może komuś przepis się przyda i go wykorzysta.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 2
litrów barszczu
na wywar warzywny:
2 litry wody
1 marchew (około 180 g)
1 korzeń pietruszki (około 130 g)
kawałek pora (około 30 g)
1 cebula (około 90 g)
kawałek korzenia selera (około 60 g)
3 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
1 1/2 listka laurowego
na wywar grzybowy:
20 g suszonych grzybów
600 ml wody
na barszcz czerwony:
800 g buraków czerwonych (przed
obraniem)
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu cayenne (papryki
ostrej)
sól
opcjonalnie jeżeli lubimy 1/2 łyżki
stołowej przyprawy w płynie
Link do filmu z przygotowania: Barszcz czerwony wigilijny
Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię z kwasem buraczanym (barszczem kiszonym) :
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję grzyby:
- Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody .
- Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc .
Po
kilku godzinach :
- Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć ).
- Gdy się ugotują przecedzę je na sicie i użyję tylko wywaru do przygotowania barszczu a grzyby wykorzystam do przygotowania uszek do barszczu lub pierogów z grzybami .
W
tym czasie gdy gotuję wywar z grzybów przygotuję pozostałe
składniki na barszcz :
- Składniki na wywar warzywny obieram i płuczę pod bieżącą wodą .
- Następnie warzywa kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka z 2 litrami wody .
- Dodaję ziele angielskie i listek laurowy , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
- Po ugotowaniu wywar przecedzam na sicie do garnka w którym będę gotowała barszcz , warzywa wyrzucam używam tylko czystego wywaru .
Przygotowanie
buraków :
- Surowe buraki obieram ze skórki , obrane płuczę pod bieżącą wodą .
- Następnie buraki ścieram na tarce o grubych oczkach – jeżeli nie chcemy ścierać możemy je drobno pokroić .
Końcowe
przygotowanie barszczu :
- Przecedzony wywar z grzybów wlewam do garnka , dodaję przecedzony wywar z warzyw , starte buraki .
- Doprawiam papryką słodką , pieprzem ziołowym , szczyptą pieprzu , szczyptą pieprzu cayenne , dodaję dwie łyżki soku z cytryny ( pozostały dodam później po sprawdzeniu smaku ) oraz dwiema dużymi szczyptami soli .
- Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
- Pod koniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam ( jeżeli lubimy możemy dodać przyprawę w płynie ) – ja doprawiłam jeszcze solą , dodałam pozostały sok z cytryny , pieprzu już nie dodawałam bo lubię barszcz delikatnie pikantny .
- Po ugotowaniu barszcz przecedzam przez sito aby był czysty bez buraków .
Barszcz
czerwony na wigilię jest gotowy pięknie pachnie grzybami . Życzę
smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Uwielbiam pani przepisy, zawsze mi się udają, mam ogromną prośbę, moja Babcia I Mama smażyły zawsze na Wigilię drożdżowe racuchy, które wszyscy uwielbiamy. Niestety Mama nie zdążyła mi przekazać przepisu. Może zna pani takie danie i zaprezentuje jak je zrobić. Upiekłam kiedyś ze znalezionego przepisu, ale były twarde i niesmaczne, te które pamiętam miały w składzie dużo żółtek, masło , nie były dietetyczne, ale pyszne , puszyste. Z góry dziękuję Gosia
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i przykro mi że Pani Mama już odeszła .
UsuńCo do przepisu na racuchy , to postaram się zrobić jak najszybciej .
Na blogu jakiś czas temu umieściłam przepis na racuchy - bliny ale z jabłkami a te które zrobię na dniach będą bez dodatków i może będą Pani smakowały .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/09/racuchy-drozdzowe-z-jabkami-bliny.html
Witam :). Wlasnie jestem w trakcie przygotowań do Swiat, zastanawiam się nad barszczem, to jest czy wstawiać zakwas, czy zrobić wg przepisu podanego powyżej. Nie znam różnicy w smaku, niestety. Zakladam, ze jeśli zakwas mi nie wyjdzie, to zrobię tę wlaśnie wersję :). Nigdy barszczu na zakwasie nie robilam. Pani przepis jest takim moim prawdziwym domowym, wyniesionym z kuchni mamy :)
OdpowiedzUsuńOba barszcze są dobre a który lepszy to kwestia gustu :) . Są osoby które nie lubią smaku kiszonego kwasu buraczanego więc i barszcz na kwasie może im nie smakować .
UsuńBarszcz na kwasie buraczanym tez przygotuję i za kilka dni umieszczę na blogu przepis około 18 grudnia :)
Pozdrawiam serdecznie
Własnie odkryłam Pani blog bardzo podoba mi sie tytuł uwaga... u mnie w domu jak stoję przy "garach" rodzinka tez tak mówi. Będę robiła pani paszteciki myślę ze wyjdą pozdrawiam i sledzę dalsze przepisy / mam ochotę na te śledzie w winie może zrobię
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że paszteciki będą smakowały oraz śledzie. Dziękuję również za miłe słowa .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mam pytanie jak chce zrobić podwójną porcję to wszystko razy dwa bez wyjątku?
OdpowiedzUsuńTak patrzę na przepis i chyba dałabym wszytko razy dwa, ponieważ będzie dwa razy więcej płynu.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
Wybrobowalam wczoraj barszcz godnym polecenia smaczny obeszło sie bez przyprawy w płynie i dzięki temu barszcz był naturalny nie warto naturalnego smaku psuć chemią bo się człowiek uzależnia od polepszaczy smaku. Ja oczywiście zrobiłam podwójną porcję i super polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że barszcz smakował bez dodatku polepszaczy, a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥