Nowe Przepisy

środa, 10 grudnia 2014

Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny


Witam serdecznie
Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów barszczu

na wywar warzywny :
2 litry wody
1 marchew (około 180 g)
1 korzeń pietruszki (około 130 g)
kawałek pora (około 30 g)
1 cebula (około 90 g)
kawałek korzenia selera (około 60 g)
3 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
1 1/2 listka laurowego

na wywar grzybowy :
20 g suszonych grzybów
600 ml wody

na barszcz czerwony :
800 g buraków czerwonych (przed obraniem)
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej)
sól
opcjonalnie jeżeli lubimy 1/2 łyżki stołowej przyprawy w płynie

Link do filmu z przygotowania : Barszcz czerwony na wigilijny 


Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię z kwasem buraczanym (barszczem kiszonym) :

Przygotowanie :
Najpierw przygotuję grzyby :
  1. Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody .
  2. Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc .
Po kilku godzinach :
  1. Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć ).
  2. Gdy się ugotują przecedzę je na sicie i użyję tylko wywaru do przygotowania barszczu a grzyby wykorzystam do przygotowania uszek do barszczu lub pierogów z grzybami .
W tym czasie gdy gotuję wywar z grzybów przygotuję pozostałe składniki na barszcz :
  1. Składniki na wywar warzywny obieram i płuczę pod bieżącą wodą .
  2. Następnie warzywa kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka z 2 litrami wody .
  3. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
  4. Po ugotowaniu wywar przecedzam na sicie do garnka w którym będę gotowała barszcz , warzywa wyrzucam używam tylko czystego wywaru .
Przygotowanie buraków :
  1. Surowe buraki obieram ze skórki , obrane płuczę pod bieżącą wodą .
  2. Następnie buraki ścieram na tarce o grubych oczkach – jeżeli nie chcemy ścierać możemy je drobno pokroić .
Końcowe przygotowanie barszczu :
  1. Przecedzony wywar z grzybów wlewam do garnka , dodaję przecedzony wywar z warzyw , starte buraki .
  2. Doprawiam papryką słodką , pieprzem ziołowym , szczyptą pieprzu , szczyptą pieprzu cayenne , dodaję dwie łyżki soku z cytryny ( pozostały dodam później po sprawdzeniu smaku ) oraz dwiema dużymi szczyptami soli .
  3. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
  4. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam ( jeżeli lubimy możemy dodać przyprawę w płynie ) – ja doprawiłam jeszcze solą , dodałam pozostały sok z cytryny , pieprzu już nie dodawałam bo lubię barszcz delikatnie pikantny .
  5. Po ugotowaniu barszcz przecedzam przez sito aby był czysty bez buraków .
Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy pięknie pachnie grzybami . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa








11 komentarzy :

  1. Uwielbiam pani przepisy, zawsze mi się udają, mam ogromną prośbę, moja Babcia I Mama smażyły zawsze na Wigilię drożdżowe racuchy, które wszyscy uwielbiamy. Niestety Mama nie zdążyła mi przekazać przepisu. Może zna pani takie danie i zaprezentuje jak je zrobić. Upiekłam kiedyś ze znalezionego przepisu, ale były twarde i niesmaczne, te które pamiętam miały w składzie dużo żółtek, masło , nie były dietetyczne, ale pyszne , puszyste. Z góry dziękuję Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i przykro mi że Pani Mama już odeszła .

      Co do przepisu na racuchy , to postaram się zrobić jak najszybciej .

      Na blogu jakiś czas temu umieściłam przepis na racuchy - bliny ale z jabłkami a te które zrobię na dniach będą bez dodatków i może będą Pani smakowały .

      http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/09/racuchy-drozdzowe-z-jabkami-bliny.html

      Usuń
  2. Witam :). Wlasnie jestem w trakcie przygotowań do Swiat, zastanawiam się nad barszczem, to jest czy wstawiać zakwas, czy zrobić wg przepisu podanego powyżej. Nie znam różnicy w smaku, niestety. Zakladam, ze jeśli zakwas mi nie wyjdzie, to zrobię tę wlaśnie wersję :). Nigdy barszczu na zakwasie nie robilam. Pani przepis jest takim moim prawdziwym domowym, wyniesionym z kuchni mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oba barszcze są dobre a który lepszy to kwestia gustu :) . Są osoby które nie lubią smaku kiszonego kwasu buraczanego więc i barszcz na kwasie może im nie smakować .

      Barszcz na kwasie buraczanym tez przygotuję i za kilka dni umieszczę na blogu przepis około 18 grudnia :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Własnie odkryłam Pani blog bardzo podoba mi sie tytuł uwaga... u mnie w domu jak stoję przy "garach" rodzinka tez tak mówi. Będę robiła pani paszteciki myślę ze wyjdą pozdrawiam i sledzę dalsze przepisy / mam ochotę na te śledzie w winie może zrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że paszteciki będą smakowały oraz śledzie. Dziękuję również za miłe słowa .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie jak chce zrobić podwójną porcję to wszystko razy dwa bez wyjątku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak patrzę na przepis i chyba dałabym wszytko razy dwa, ponieważ będzie dwa razy więcej płynu.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  6. Wybrobowalam wczoraj barszcz godnym polecenia smaczny obeszło sie bez przyprawy w płynie i dzięki temu barszcz był naturalny nie warto naturalnego smaku psuć chemią bo się człowiek uzależnia od polepszaczy smaku. Ja oczywiście zrobiłam podwójną porcję i super polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że barszcz smakował bez dodatku polepszaczy, a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.