Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczną i rozgrzewającą zupę meksykańską z soją , jest syta
więc może stanowić samodzielne danie na obiad. Dodam od siebie że
najlepiej smakuje odgrzewana.
Będziemy
potrzebować :
1,5
L wywaru mięsno–warzywnego
około
800 g mięsa mielonego wołowego
1
puszka kukurydzy konserwowej 400 g
1
puszka czerwonej fasoli 400 g
1
puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej )
około
150 g cebuli
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
do smażenia
do
smaku :
2
łyżeczki papryki słodkiej
1
łyżeczka majeranku
1/2
łyżeczki tymianku
1/2
łyżeczki oregano
1
mała papryczka chili
pieprz
czarny , pieprz cayenne (papryka ostra)
sól
opcjonalnie
sos tabasco
Ja
lubię zupę meksykańską dość pikantną więc obficie użyłam
ostrych przypraw.
Link do filmu z przygotowania : Zupa meksykańska
Przygotowanie
:
Odnośnie
soi, jeżeli nie możemy kupić soi w puszce tak jak kukurydzy i
fasoli to możemy użyć suchej soi około 200 g.
Soję płuczę i zalewam w garnku wodą (tak jak groch), garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała.
Po tym czasie z soi odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny, następnie odcedzam.
Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy.
Soję płuczę i zalewam w garnku wodą (tak jak groch), garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała.
Po tym czasie z soi odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny, następnie odcedzam.
Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy.
Przygotowanie
wywaru mięsno - warzywnego:
- Udka (lub inne mięso) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam.
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera obieram i płuczę.
- Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka, pora, warzywa (marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera kroję na mniejsze kawałki).
- Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa (ja gotuję od momentu zagotowania około 40 minut).
- Następnie z ugotowanego wywaru odlewam 1.5 litra czystego wywaru na nim przygotuję zupę meksykańską - warzywa wyrzucam.
- Ugotowane udka wykorzystam do przygotowania drugiego dania, obsmażę na patelni z przyprawami i podaję z ziemniaczkami i surówką.
Przygotowanie
zupy meksykańskiej :
- Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut.
- Następnie obsmażone mięso przekładam razem z sosem do garnka, dodaję do mięsa 1,5 l czystego wywaru mięsno–warzywnego, dodaję paprykę słodką, oregano, tymianek i mieszam.
- Garnek stawiam na gazie i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem w sumie około 40 minut (od momentu zagotowania) przed dodanie kukurydzy, fasoli i soi.
W
tym czasie gdy gotuję mięso przygotuję cebulę :
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Pokrojoną smażę na patelni około 10 minut aby się zeszkliła.
- Następnie cebulę dodaję do garnka z mięsem , mieszam i całość nadal gotuję.
- Umytą papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę.
- Po około 40 minutach gotowania mięsa w wywarze dodaję pozostałe składniki zupy: papryczkę chili, odcedzoną z zalewy kukurydzę, soję i fasolę czerwoną (fasolę przed dodaniem do zupy najpierw płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą).
- Mieszam i gotuję całość jeszcze przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (opcjonalnie sosem tabasco) i gotuję jeszcze 5 minut.
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - osobiście doprawiam tak żeby zupa była dość pikantna. Zupa jest gotowa.
Zupa
meksykańska z soją jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
A więc dawaj Ewcia zupki na rozgrzewkę :)
OdpowiedzUsuń