Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny
kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem. Zupa jest smaczna i pożywna
i jeżeli ktoś jeszcze takiego kapuśniaku nie gotował to polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania kapuśniaku będziemy
potrzebować:
2,5 l czystego wywaru warzywnego lub
mięsno-warzywnego
1 główka młodej kapusty około 1,2
kg
350 g boczku wędzonego
około 500 g ziemniaków
1 duża marchew
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
1 listek laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
do smaku sól, pieprz
duży garnek o pojemności około 4-5 l
Link do filmu z przygotowania:
Kapuśniak z młodej kapusty
Przygotowanie:
Przykładowy przepis na wywar
drobiowo-warzywny:
- Do garnka przekładam kawałek umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (około 3 litrami ).
- Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
- Następnie odlewam 2,5 litra czystego wywaru na którym przygotuję kapuśniak.
Najpierw przygotuję składniki na
kapuśniak:
- Oczyszczoną i umytą marchew kroję w plasterki, obrane ziemniaki kroję w kostkę.
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
- Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę szatkuję.
- Boczek kroję w kostkę.
Gotowanie kapuśniaku:
- Do garnka z wywarem przekładam kapustę, ziemniaki, marchew, doprawiam solą pieprzem dodaję listek laurowy, ziele angielskie, mieszam i gotuję zupę. Na początku kapusty jest bardzo dużo ale po chwili gotowania zmniejszy swoją objętość.
- W tym czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek przez około 10 minut, następnie do podsmażonego boczku dodaję cebulę z czosnkiem i smażę całość jeszcze około 5 minut.
- Po około 20 minutach gotowania kapuśniaku dodaję podsmażony boczek z cebulą, doprawiam lubczykiem, dodaję koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszam. Kapuśniak gotuję jeszcze około 20 minut do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.
- W sumie kapuśniak gotowałam około 40 minut.
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem
jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pychotka.....
OdpowiedzUsuń