Nowe Przepisy

środa, 20 stycznia 2016

Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną

Witam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam na obiad smaczną zupę z kaszą gryczaną lub można ją nazwać krupnikiem z kaszą gryczaną. Zupa jest syta i bardzo smaczna najlepiej smakuje gdy dodamy do niej łyżkę śmietany na talerzu. Polecam wypróbować przepis zupa powinna każdemu smakować:).

Będziemy potrzebować:

do zupy:
2,5 litra czystego wywaru mięsnego lub warzywnego
200 g kaszy gryczanej
300 g pieczarek
około 500 g ziemniaków
1 papryka czerwona
2 duże szczypty lubczyku lub przyprawa maggi
papryka słodka, papryka ostra
sól, pieprz
oraz po około 1 łyżce śmietany do każdego talerz zupy

na wywar:
około 1 kg mięsa wołowego z kością
3 litry wody
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
4-5 ziarenek ziela angielskiego
około 100 g pietruszki
około 200 g marchwi
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula


Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszą gryczaną


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję wywar na zupę, można przygotować wywar mięsny lub warzywny:
  1. Do garnka daję umyte mięso, cebulę, czosnek por i selera kroję na mniejsze kawałki. Dodaję ziele angielskie , listki laurowe oraz oczyszczoną marchew i pietruszkę – marchwi i pietruszki nie kroję na mniejsze kawałki ponieważ po ugotowaniu wywaru wyjmę je i wkroję do zupy.

  2. Całość zalewam około 3 litrami wody, garnek stawiam na gazie i gotuję wywar około 70 minut.

  3. Po ugotowaniu wywar przecedzam , 2,5 litra czystego wywaru użyję do przygotowania zupy. Z wywaru wyjmuje również marchew i pietruszkę które później wkroję do zupy. Kości możemy obrać z mięsa i mięso dodać do zupy lub przygotować z niego na przykład farsz do pierogów.
W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję pozostałe składniki na zupę:
  1. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki.
  2. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pieczarek.
  3. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do pieczarek.


Końcowe przygotowanie zupy z kaszą gryczaną:
  1. Do 2,5 litra czystego wywaru dodaję pokrojone pieczarki, paprykę i ziemniaki.
  2. Garnek stawiam na gazie i gdy zupa się zagotuje dodaję kasze gryczaną i doprawiam przyprawami.

  3. Zupę gotuję około 20 minut do miękkości ziemniaków i kaszy gryczanej.
  4. Gdy zupa się gotuję kroję w kostkę marchew i pietruszkę.

  5. Następnie dodaję do zupy gdy ziemniaki i kasza jest miękka i całość gotuję jeszcze około 2-3 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa z kaszą gryczaną jest gotowa, na talerzu dodaję śmietanę. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





1 komentarz :

  1. Nie lubię zup jak takich, bo jestem po nich dwa razy bardziej głodna, niż ustawa przewiduje ;P
    Kaszę gryczaną toleruję jedynie jako nadzienie do kurczaka, w krupniokach lub zapiekance. Krupnik niej byłby dla mnie za mało kleisty. Tak mi się wydaje... Ale ostatnio ugotowałam mężowi krupnik z kaszą... owsianą. Pierwszy raz w życiu miałam z nią do czynienia. Krupnik wyszedł boski. Nawet sama się skusiłam. Tylko trzeba kaszę gotować dłużej, niż przepis sugeruje. Ziarenka rosną, i dają pyszny kleik... Mniam. Polecam spróbować. :D

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.