Witam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam na obiad
smaczną zupę z kaszą gryczaną lub można ją nazwać krupnikiem z
kaszą gryczaną. Zupa jest syta i bardzo smaczna najlepiej smakuje
gdy dodamy do niej łyżkę śmietany na talerzu. Polecam wypróbować
przepis zupa powinna każdemu smakować:).
Będziemy potrzebować:
do zupy:
2,5 litra czystego wywaru
mięsnego lub warzywnego
200 g kaszy gryczanej
300 g pieczarek
około 500 g ziemniaków
1 papryka czerwona
2 duże szczypty lubczyku
lub przyprawa maggi
papryka słodka, papryka
ostra
sól, pieprz
oraz po około 1 łyżce
śmietany do każdego talerz zupy
na wywar:
około 1 kg mięsa
wołowego z kością
3 litry wody
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
4-5 ziarenek ziela
angielskiego
około 100 g pietruszki
około 200 g marchwi
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszą gryczaną
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wywar
na zupę, można przygotować wywar mięsny lub warzywny:
- Do garnka daję umyte mięso, cebulę, czosnek por i selera kroję na mniejsze kawałki. Dodaję ziele angielskie , listki laurowe oraz oczyszczoną marchew i pietruszkę – marchwi i pietruszki nie kroję na mniejsze kawałki ponieważ po ugotowaniu wywaru wyjmę je i wkroję do zupy.
- Całość zalewam około 3 litrami wody, garnek stawiam na gazie i gotuję wywar około 70 minut.
- Po ugotowaniu wywar przecedzam , 2,5 litra czystego wywaru użyję do przygotowania zupy. Z wywaru wyjmuje również marchew i pietruszkę które później wkroję do zupy. Kości możemy obrać z mięsa i mięso dodać do zupy lub przygotować z niego na przykład farsz do pierogów.
W tym czasie gdy gotuję
wywar przygotuję pozostałe składniki na zupę:
- Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki.
- Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pieczarek.
- Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do pieczarek.
- Do 2,5 litra czystego wywaru dodaję pokrojone pieczarki, paprykę i ziemniaki.
- Garnek stawiam na gazie i gdy zupa się zagotuje dodaję kasze gryczaną i doprawiam przyprawami.
- Zupę gotuję około 20 minut do miękkości ziemniaków i kaszy gryczanej.
- Gdy zupa się gotuję kroję w kostkę marchew i pietruszkę.
- Następnie dodaję do zupy gdy ziemniaki i kasza jest miękka i całość gotuję jeszcze około 2-3 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa z kaszą gryczaną
jest gotowa, na talerzu dodaję śmietanę. Życzę smacznego.
Nie lubię zup jak takich, bo jestem po nich dwa razy bardziej głodna, niż ustawa przewiduje ;P
OdpowiedzUsuńKaszę gryczaną toleruję jedynie jako nadzienie do kurczaka, w krupniokach lub zapiekance. Krupnik niej byłby dla mnie za mało kleisty. Tak mi się wydaje... Ale ostatnio ugotowałam mężowi krupnik z kaszą... owsianą. Pierwszy raz w życiu miałam z nią do czynienia. Krupnik wyszedł boski. Nawet sama się skusiłam. Tylko trzeba kaszę gotować dłużej, niż przepis sugeruje. Ziarenka rosną, i dają pyszny kleik... Mniam. Polecam spróbować. :D
Hmm,ciekawa propozycja na "przemycenie" kaszy gryczanej do menu.
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam. Ola - MlleLolaBelle
Zupę polecam bo jest bardzo smaczna, powinna smakować nawet osobom które nie lubią kaszy
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥