Nowe Przepisy

poniedziałek, 20 października 2014

Zupa Ziemniaczana (Kartoflanka) z Zasmażką


Witam serdecznie
Propozycja na jeszcze jedną zupę ziemniaczaną tym razem z zasmażką . Jest bardzo smaczna , sycąca i szybka w przygotowaniu bo bez wywaru . Warto wypróbować :)


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 l zupy ziemniaczanej

400 g dobrej kiełbasy ( użyłam swojskiej )
250 g boczku wędzonego
około 1,1 kg ziemniaków przed obraniem
1,5 litra wody
1 marchew (170g)
1 korzeń pietruszki (80g)
1 cebula (80g)
kawałek korzenia selera (60g)
1 ząbek czosnku
1 – 2 szt suszonych grzybków
kilka gałązek koperku i natki pietruszki
2 łyżki oleju do smażenia

przyprawy :
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (papryki ostrej)
1 listek laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
sól (3 duże szczypty)
1 łyżeczka majeranku

na zasmażkę :
1 łyżka mąki pszennej (20g)

Zupa jest dość pikantna , jeżeli chcemy łagodniejszą należy dodać mniej pieprzu .
W nawiasach podałam orientacyjnie ile ważyły poszczególne składniki na zupę.


Przygotowanie :

Przygotowanie składników na zupę :
  1. Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę daję do miski i zalewam wodą ( jak będę miała je dodać do zupy to odleję wodę ) .
  2. Marchew , korzeń pietruszki , seler – oczyszczam , myję i kroję w drobną kostkę . Pokrojone warzywa dodaję do ziemniaków w misce .
  3. Suszone grzybki kroję na małe kawałki .
  4. Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę .
  5. Boczek kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki .
  6. Cebulę kroję w kostkę i dodaję do boczku .
  7. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do boczku .
  8. Umytą i osączoną natkę pietruszki i koperek drobno siekam i daję do osobnej miseczki , posypię nią zupę na talerzu .
Gotowanie zupy ziemniaczanej :
  1. Z miski z ziemniakami i pozostałymi warzywami odlewam wodę i wsypuję do garnka .
  2. Wlewam wodę , dodaję pokrojoną kiełbasę , listek laurowy , ziele angielskie i suszone grzybki oraz wszystkie przyprawy oprócz majeranku który dodam dopiero jak zupa będzie ugotowana . Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem .
  3. W tym czasie gdy zupa się gotuję na patelni podgrzewam olej i podsmażam boczek , cebulę i czosnek przez około 10 – 15 minut , tak żeby cebula się zeszkliła a boczek zrumienił .
  4. Podsmażony boczek ,cebulę , czosnek daję do zupy , na patelni pozostawiam około 2 łyżek tłuszczu który się natopił z boczku na którym przygotuję zasmażkę .
  5. Zupę mieszam i gotuję do miękkości składników.
  6. Zupę ziemniaczaną gotowałam od momentu zagotowania około 30 minut.
  7. Pod koniec gotowania przygotowuję zasmażkę , na patelni podgrzewam tłuszcz który zostawiłam po smażeniu boczku . Dodaję do niego mąkę i mieszam drewniana łyżką tak żeby tłuszcz wchłonął się w mąkę i smażę około 3 -4 minut tak żeby powstała ciemna zasmażka (rumiana ) .
  8. Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do zupy , mieszam dokładnie i gotuję zupę jeszcze około 5 minut .
  9. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam , zakręcam gaz dodaję majeranek i mieszam .
  10. Zupa ziemniaczana jest gotowa , na talerzu posypuję posiekaną zieleniną.
Zupa ziemniaczana z zasmażką jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa










5 komentarzy :

  1. Dziękuję serdecznie za wszystkie przepisy. Uwielbiam gotować razem z Panią. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepisy się przydają i smakują :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Ciemna zasmażka jest bardzo niezdrowa, wystarczy ją tylko zeszklić i też będzie miała swój smak.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.