Witam
serdecznie
Propozycja
na jeszcze jedną zupę ziemniaczaną tym razem z zasmażką . Jest
bardzo smaczna , sycąca i szybka w przygotowaniu bo bez wywaru .
Warto wypróbować :)
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 3,5 l zupy ziemniaczanej
400
g dobrej kiełbasy ( użyłam swojskiej )
250
g boczku wędzonego
około
1,1 kg ziemniaków przed obraniem
1,5
litra wody
1
marchew (170g)
1
korzeń pietruszki (80g)
1
cebula (80g)
kawałek
korzenia selera (60g)
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
1
– 2 szt suszonych grzybków
kilka
gałązek koperku i natki pietruszki
2
łyżki oleju do smażenia
przyprawy
:
1
łyżeczka lubczyku
1/2
łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2
łyżeczki pieprzu czarnego
1/2
łyżeczki pieprzu cayenne (papryki ostrej)
1
listek laurowy
4
ziarnka ziela angielskiego
sól
(3 duże szczypty)
1
łyżeczka majeranku
na
zasmażkę :
1
łyżka mąki pszennej (20g)
Zupa jest dość pikantna , jeżeli chcemy łagodniejszą należy dodać mniej pieprzu .
W
nawiasach podałam orientacyjnie ile ważyły poszczególne składniki
na zupę.
Przygotowanie
:
Przygotowanie
składników na zupę :
- Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę daję do miski i zalewam wodą ( jak będę miała je dodać do zupy to odleję wodę ) .
- Marchew , korzeń pietruszki , seler – oczyszczam , myję i kroję w drobną kostkę . Pokrojone warzywa dodaję do ziemniaków w misce .
- Suszone grzybki kroję na małe kawałki .
- Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę .
- Boczek kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki .
- Cebulę kroję w kostkę i dodaję do boczku .
- Czosnek drobniutko kroję i dodaję do boczku .
- Umytą i osączoną natkę pietruszki i koperek drobno siekam i daję do osobnej miseczki , posypię nią zupę na talerzu .
Gotowanie
zupy ziemniaczanej :
- Z miski z ziemniakami i pozostałymi warzywami odlewam wodę i wsypuję do garnka .
- Wlewam wodę , dodaję pokrojoną kiełbasę , listek laurowy , ziele angielskie i suszone grzybki oraz wszystkie przyprawy oprócz majeranku który dodam dopiero jak zupa będzie ugotowana . Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem .
- W tym czasie gdy zupa się gotuję na patelni podgrzewam olej i podsmażam boczek , cebulę i czosnek przez około 10 – 15 minut , tak żeby cebula się zeszkliła a boczek zrumienił .
- Podsmażony boczek ,cebulę , czosnek daję do zupy , na patelni pozostawiam około 2 łyżek tłuszczu który się natopił z boczku na którym przygotuję zasmażkę .
- Zupę mieszam i gotuję do miękkości składników.
- Zupę ziemniaczaną gotowałam od momentu zagotowania około 30 minut.
- Pod koniec gotowania przygotowuję zasmażkę , na patelni podgrzewam tłuszcz który zostawiłam po smażeniu boczku . Dodaję do niego mąkę i mieszam drewniana łyżką tak żeby tłuszcz wchłonął się w mąkę i smażę około 3 -4 minut tak żeby powstała ciemna zasmażka (rumiana ) .
- Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do zupy , mieszam dokładnie i gotuję zupę jeszcze około 5 minut .
- Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam , zakręcam gaz dodaję majeranek i mieszam .
- Zupa ziemniaczana jest gotowa , na talerzu posypuję posiekaną zieleniną.
Zupa
ziemniaczana z zasmażką jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Dziękuję serdecznie za wszystkie przepisy. Uwielbiam gotować razem z Panią. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :)
OdpowiedzUsuńGosia
Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepisy się przydają i smakują :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super Babcia
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńCiemna zasmażka jest bardzo niezdrowa, wystarczy ją tylko zeszklić i też będzie miała swój smak.
OdpowiedzUsuń