Nowe Przepisy

środa, 27 maja 2015

Zupa Pomidorowa z Soczewicą


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zupę pomidorową z soczewicą, jest bardzo prosta do przygotowania, syta i bardzo smaczna.

Będziemy potrzebować :

na przykładowy wywar :
około 2,5 l wody
1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa )
1 cebula
kawałek pora
kawałek korzenia selera
1 marchew
1 większy korzeń pietruszki

na zupę:
2 litry czystego wywaru
500 g przecieru pomidorowego
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
400 g czerwonej soczewicy
pieprz, sól , pieprz cayenne
szczypta cukru
kilka listków bazylii

do zabielenia zupy:
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
około 50 ml zimnej wody

Link do filmu z przygotowania: Zupa pomidorowa z soczewicą



Przygotowanie:
  1. Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam około 2,5 litra wody .
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut .
  3. Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pomidorowej z soczewicą.
  4. Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami .
Przygotowanie zupy pomidorowej z soczewicą .
  1. Garnek z czystym wywarem stawiam na gazie i zagotowuję.
  2. Soczewicę dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i dodaję do gotującego się wywaru. Po dodaniu soczewicy zupę gotuję 5 minut. ( Soczewicy czerwonej nie trzeba moczyć ponieważ ona bardzo krótko się gotuje).
  3. Po 5 minutach gotowania dodaję do zupy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut. (Następnie zabielę zupę i doprawię do smaku)
W tym czasie przygotuję śmietanę do zabielenia zupy pomidorowej z soczewicą:
  1. Do miseczki daję około 50 ml zimnej wody, dodaję mąkę i mieszam tak żeby nie było grudek , następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam .
  2. Przed zabieleniem zupy do miseczki z wymieszaną śmietaną z mąką dodaję około 2 chochelek gotującej się zupy , dokładnie mieszam i wlewam całość do zupy .
  3. Doprawiam i gotuję jeszcze około 2 – 3 minut.
  4. Po zakręceniu gazu pod garnkiem dodaję posiekaną bazylię – zupa pomidorowa z soczewicą jest gotowa.
Zupa pomidorowa z soczewicą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.