Witam serdecznie
Za oknem sroga zima więc
na obiad idealnie nadaje się zupa meksykańska która jest syta i
mocno rozgrzewająca. Zupa meksykańska jest prosta w przygotowaniu i
bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
500 g mięsa mielonego
2 papryki czerwone
1 puszka 400 g kukurydzy
konserwowej
1 puszka 400 g fasoli
czerwonej
2 średnie cebule (około
130 g)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili lub
mielona papryka ostra
4 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki
słodkiej
olej do smażenia
oraz
2 litry wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu
Link do filmu z
przygotowania: Zupa meksykańska
Przygotowanie:
Do przygotowania zupy
możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu.
Przykładowy wywar:
- Do garnka daję na przykład ćwiartkę kurczak lub dwie mniejsze, można użyć skrzydełek lub mięsa wołowego z kością.
- Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, kawałek selera, kawałek pora. Całość zalewam około 2,5 l wody, garnek stawiam na gazie i gotuję około 45 minut.
- Następnie przecedzam i czysty wywar użyję do przygotowania zupy meksykańskiej.
Przygotowanie składników
na zupę meksykańską:
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
- Papryczkę chili oczyszczam z nasionek i drobniutko kroję.
- Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę.
- Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez około 5 minut cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła.
- Następnie dodaję mięso mielone i całość smażę kolejne 5 minut.
- Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaję paprykę i całość smażę jeszcze 10 minut.
- Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z wywarem, dodaję koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut.
- Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut.
- Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa meksykańska jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz