Nowe Przepisy

wtorek, 9 lutego 2016

Zupa Kartoflana z Zacierką

zupa kartoflanka z zacierka
Witam serdecznie
Dzisiaj zaproponuję przepis na zupę kartoflaną z zacierką, zupa jest bardzo smaczna i syta ale muszę zaznaczyć że dość tłusta więc idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.

Będziemy potrzebować:

na wywar:
kawałek kurczaka (ja przygotowałam z 1 ćwiartki
i 2 skrzydełek)
kawałek pora
kawałek selera (około 50 g)
2 marchewki (około 150 g)
1 cebula
1 pietruszka (około 60 g)
2-3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
oraz 2,5 litra wody

do zupy:
2 litry czystego wywaru
250 g boczku wędzonego
około 600 g ziemniaków
3 średnie cebule (około 150 g)
do smaku sól, pieprz

na zacierkę:
100 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli



Link do filmu z przygotowania: Zupa kartoflana z zacierką


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wywar:
  1. Do garnka przekładam umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa (warzywa kroję na mniejsze kawałki), dodaję przyprawy i zalewam wodą (2,5L).
  2. Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
  3. Następnie wyjmuję kurczaka (jak ostygnie to obiorę ćwiartkę i skrzydełka z mięsa i dodam do zupy) i odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.
W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję zacierkę:
  1. Do miseczki wsypuję mąkę dodaję szczyptę soli i jajko.
  2. Na początki składniki w miseczce mieszam palcem, następnie zagniatam. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę aż wrobię całą mąkę w ciasto. Ciasto powinno być dość sztywne (twarde).

  3. Z wyrobionego ciasta odrywam po kawałeczku ciasta i formuję małe wałeczki (możemy formować w palcach lub na dłoni, dokładnie pokazałam to na filmiku). Które układam na papierze lub na tacce, ściereczce. Zacierkę dodam do zupy pod koniec gotowania.


Przygotowanie pozostałych składników:
  1. Obrane ziemniaki kroję w kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę, boczek również kroję w kostkę.
  2. Po ugotowaniu wywaru, ugotowanego kurczaka, obrałam z mięsa, pokroiłam na mniejsze kawałki.
Końcowe przygotowanie zupy z zacierką:
  1. Do 2 litrów czystego wywaru daję ziemniaki i gotuję.
  2. Cebulę z boczkiem smażę na patelni przez około 15 minut.

  3. Następne po 15 minutach smażenia boczek z cebulą dodaję do zupy, dodaję mięso z kurczaka i doprawiam solą i pieprzem – całość gotuję jeszcze około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków.

  4. Na koniec do zupy dodaję zacierkę i jeszcze gotuję około 5 minut do miękkości zacierki – zupa jest gotowa.
Zupa kartoflana z zacierką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

zupa z kartoflana z zacierką skład

zupa kartoflana z zacierką gotowanie wywaru

zupa kartoflanka z zacierką gotowanie



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.