Witam
serdecznie
Dzisiaj
zaproponuję przepis na zupę kartoflaną z zacierką, zupa jest
bardzo smaczna i syta ale muszę zaznaczyć że dość tłusta więc
idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.
Będziemy
potrzebować:
na
wywar:
kawałek
kurczaka (ja przygotowałam z 1 ćwiartki
i
2 skrzydełek)
kawałek
pora
kawałek
selera (około 50 g)
2
marchewki (około 150 g)
1
cebula
1
pietruszka (około 60 g)
2-3
listki laurowe
kilka
ziarenek ziela angielskiego
kilka
ziarenek pieprzu czarnego
oraz
2,5 litra wody
do
zupy:
2
litry czystego wywaru
250
g boczku wędzonego
około
600 g ziemniaków
3
średnie cebule (około 150 g)
do
smaku sól, pieprz
na
zacierkę:
100
g mąki pszennej
1
jajko
szczypta
soli
Link
do filmu z przygotowania: Zupa kartoflana z zacierką
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję wywar:
- Do garnka przekładam umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa (warzywa kroję na mniejsze kawałki), dodaję przyprawy i zalewam wodą (2,5L).
- Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
- Następnie wyjmuję kurczaka (jak ostygnie to obiorę ćwiartkę i skrzydełka z mięsa i dodam do zupy) i odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.
W
tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję zacierkę:
- Do miseczki wsypuję mąkę dodaję szczyptę soli i jajko.
- Na początki składniki w miseczce mieszam palcem, następnie zagniatam. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę aż wrobię całą mąkę w ciasto. Ciasto powinno być dość sztywne (twarde).
- Z wyrobionego ciasta odrywam po kawałeczku ciasta i formuję małe wałeczki (możemy formować w palcach lub na dłoni, dokładnie pokazałam to na filmiku). Które układam na papierze lub na tacce, ściereczce. Zacierkę dodam do zupy pod koniec gotowania.
- Obrane ziemniaki kroję w kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę, boczek również kroję w kostkę.
- Po ugotowaniu wywaru, ugotowanego kurczaka, obrałam z mięsa, pokroiłam na mniejsze kawałki.
Końcowe
przygotowanie zupy z zacierką:
- Do 2 litrów czystego wywaru daję ziemniaki i gotuję.
- Cebulę z boczkiem smażę na patelni przez około 15 minut.
- Następne po 15 minutach smażenia boczek z cebulą dodaję do zupy, dodaję mięso z kurczaka i doprawiam solą i pieprzem – całość gotuję jeszcze około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków.
- Na koniec do zupy dodaję zacierkę i jeszcze gotuję około 5 minut do miękkości zacierki – zupa jest gotowa.
Zupa
kartoflana z zacierką jest gotowa, można podawać. Życzę
smacznego.
Prześlij komentarz