Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z mięsem,
przygotowanie takich pierogów wcale nie jest trudne a są
smaczniejsze od sklepowych, starałam się w przepisie opisać oraz
pokazać na filmie jak najdokładniej sposób przygotowania pierogów
z mięsem aby każdy mógł je zrobić nawet jeżeli nie ma
doświadczenia w kuchni. Polecam wypróbować przepis bo według mnie
jak i mojej rodziny (i nie tylko) są bardzo smaczne.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40
szt pierogów
na farsz do pierogów:
około 700 g surowego mięsa – po
ugotowaniu pozostanie około 400 g mięsa
można użyć mięsa wieprzowego,
szynki, łopatki, wołowego
przyprawy do gotowania mięsa:
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki soli
1 średnia cebula (około 100 g)
1 czerstwa kajzerka
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
maszynka do mielenia mięsa
składniki na ciasto na pierogi z jajkiem:
350 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
(2 szklanki mąki i 1 łyżka)
125 ml gorącej wody
1 całe jajko
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
Link do filmu z przygotowania: Pierogi z mięsem - farsz i ciasto
Ciasto na pierogi – przygotowanie w linku
Przygotowanie:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/03/przygotowanie-ciasta-na-pierogi.html
Propozycja na drugie ciasto na pierogi bez jajek .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/przygotowanie-ciasta-na-pierogi-bez.html
Propozycja na drugie ciasto na pierogi bez jajek .
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/05/przygotowanie-ciasta-na-pierogi-bez.html
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso na farsz:
Umyte mięso wkładam do garnka. Dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
Zalewam wodą tak aby woda była ponad mięsem, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa – ja gotowałam około 50 minut.
Następnie mięso wyjmuję z wody
i odstawiam do wystudzenia, gdy wystygnie kroję na mniejsze kawałki
aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa.
Kajzerkę zalewam w miseczce zimną wodą i pozostawiam w wodzie na kilka minut do namoczenia. Następnie kajzerkę odciskam mocno z nadmiaru wody.
Cebulę kroję w półplasterki i
podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut żeby
cebula się zeszkliła.
Teraz w maszynce do mielenia mięsa
z założonym średnim sitkiem mielę składniki farszu na pierogi,
najpierw mięso i cebulę a na koniec do mielenia daję odciśniętą
kajzerkę.
Tak zmielone składniki farszu
doprawiam solą i pierzem i dokładnie wyrabiam dłonią w misce –
farsz na pierogi z mięsem jest gotowy.
Umyte mięso wkładam do garnka. Dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
Zalewam wodą tak aby woda była ponad mięsem, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa – ja gotowałam około 50 minut.
Kajzerkę zalewam w miseczce zimną wodą i pozostawiam w wodzie na kilka minut do namoczenia. Następnie kajzerkę odciskam mocno z nadmiaru wody.
Teraz przygotuję ciasto
na pierogi:
Do miski wsypuję mąkę, gorącą wodę, olej, sól i całość mieszam przez chwilę łyżką w misce aby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam ciasto łyżką w misce aby jajko połączyło się ze składnikami.
Ciasto wykładam na
blat i wyrabiam dłońmi przez około 3 – 4 minuty aż stanie się
gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, szczelnie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto odpoczęło.
Do miski wsypuję mąkę, gorącą wodę, olej, sól i całość mieszam przez chwilę łyżką w misce aby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam ciasto łyżką w misce aby jajko połączyło się ze składnikami.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, szczelnie nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam za pomocą szklanki lub foremki krążki – skrawki ciasta które pozostaną z wykrawania ponownie zagniatam i znowu rozwałkowuję.
Krążek ciasta biorę w palce i delikatnie rozciągam, następnie nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam dokładnie pieroga.
Gotowanie pierogów:
Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około 1 łyżki soli i około 2 łyżek oleju (powinno być tyle wody żeby pierogi swobodnie pływały).
Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi, pierogi gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 3 minuty od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Ugotowane pierogi
wyjmuję łyżką cedzakową i polewam niewielką ilością tłuszczu
(masłem lub roztopionym tłuszczem z boczku).
Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około 1 łyżki soli i około 2 łyżek oleju (powinno być tyle wody żeby pierogi swobodnie pływały).
Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi, pierogi gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody około 3 minuty od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
Pierogi z mięsem podaję najczęściej polane roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i posypane szczypiorkiem ale to jest kwestia gustu.
Pierogi są gotowe można
podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
uwielbiam ;d
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pierogi z skwarkami. Super przepis
UsuńHmmm, do pierogów z mięsem bułka??? A w jakim celu, chyba tylko dlatego , żeby było więcej. Nieeee!!!!
OdpowiedzUsuńNie po to żeby było więcej radze poczytac dlaczego do mięsa mielonego dodaje się bułkę czerstwa moczona w wodzie lub mleku zanim zacznie pani oceniac:)
UsuńAle sie znalazl piesek francuski ! Bulka do farszu to normalne.
UsuńWydaje mi się że jedna bułka i dobrze odsączona nie zwiększy za bardzo objętości farszu . A daję ją zawsze na koniec mielenia mięsa dzięki czemu czyści maszynkę z mięsa .
OdpowiedzUsuńPo za tym od dawien dawna dodaje bułkę , nie którzy dodają bułkę tartą zamiast zwykłej bułki i farsz zawsze wychodzi przepyszny :) Słyszałam również opinie że bułka wchłania tłuszcz z mięsa przez co pierogi po ugotowaniu i przekrojeniu są ładne .
Pozdrawiam :))
Powiedz Babciu :) czemu polewasz pierogi zimną wodą ???
OdpowiedzUsuńTakie zahartowanie powoduje ze się pierogi nie sklejają .Było u Gesslerowej :)
UsuńMuszę przyznać że jest jest to dobre pytanie :) Robię to automatycznie i z tego co pamiętam zawsze tak robiłam może kiedyś ktoś mi to pokazał albo przeczytałam w jakiejś gazecie komunistycznej :)
OdpowiedzUsuńAle robię to tak dlatego że nie patrzę na zegarek a po trzech wypłynięciach zawsze mam pierogi ugotowane i nigdy nie są rozgotowane .
Pozdrawiam :)
Powiedz babciu czy to ieso to niebedzie za suche czy moe dodajesz do niego jeszcze jakis wywar
OdpowiedzUsuńMała rada. Dobrze jest pozostawić mięso po ugotowaniu w wodzie w której się je gotowało aż do ostygnięcia. Wtedy jest soczyste
Usuńnie dodaję żadnego wywaru , mięso samo w sobie po ugotowaniu jest wilgotne .
OdpowiedzUsuńWitam, fajny blog wreszcie naucz.ę się robić dobre pierogi
OdpowiedzUsuńA ja nie dodaję bułki, dla mnie to też profanacja! Nie dodaję smażonej cebulki, ale to chyba kwestia smaku. Za to mięsoi kawałek boczku bądź słoninki, gotuję z dodatkiem warzyw - marchwi selera, cebuli i dużej ilości pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego, liści lubczyku, gałązek pietruszki, a także listka laurowego oraz soli. Po ugotowaniu nie wylewam wywaru, tylko po zmieleniu mięsa i warzyw korzeniowych, dolewam powoli wyrabiając mięso (tyle bulionu ile wchłonie mięsko). Potem farsz schładzam w lodówce.Dzięki temu pierogi po ugotowaniu są bardzo soczyste.
OdpowiedzUsuńnigdy do farszu mięsnego do pierogów nie dodaję ani ziela angielskiego ani liścia laurowego, nigdy tak się nie robiło i absolutnie żadnych zmielonych warzyw, natomiast namoczona bułka jak najbardziej, farsz jest miękki, delikatny i nie zmienia smaku, do takiego mięska (najlepsza jest wołowina nie za chuda z rosołu) dobrze zrumieniona cebula jest konieczna :)
UsuńNo raczej ze do farszu się nie dodaje liścia ani ziela, tylko do wywaru w którym gotujesz mięso.
UsuńJak tam profanacja z tą bułką! farsz nie jest taki twardy, jest delikatniejszy(zależy od rodzaju mięsa),Ja nieraz dodaję do farszu mięsnego łyżkę kaszki manny
OdpowiedzUsuńBywa że mieszam farsz mięsny do pierogów z ugotowaną kaszą jaglaną.Fajne tu przepisy i bardzo czytelne.Pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńMam pytanie, ile wcześniej można farsz pzygotować? Ja zrobiłam dwa dni przed lepieniem pierogów, czy z farszem będzie wszystko ok, jeżeli go trzymam w lodówce?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i wesołych świąt żyzę :)
Jeżeli był trzymany w lodówce to nic złego nie powinno się z nim stać , ale najlepiej przed użyciem sprawdzić smak czy jest dobry
UsuńPozdrawiam i Życzę Wesołych i Zdrowych Świąt
Bułka namoczona , dodatkowo zawiera sporą ilość wody (nawet odsączona ), dzięki temu farsz jest bardziej puszysty i lepiej łączy się z ciastem :). Zamiast bułki zawsze można dodać trochę rosołu , bulionu , lub właśnie wody w ostateczności :). Spróbujcie na prawdę warto :)
OdpowiedzUsuńBułka namoczona w wodzie - tak, ale w tej co się mięso gotowało.
UsuńPierogi,jak ta lala,nie ma jak swojej roboty.
OdpowiedzUsuńMożna doprawić według własnego gustu,a
nie jałowe mrożonki z Super Marketu.
Też babcia i też Ewa
Pozdrawiam serdecznie
Witam, jestem tu drugi raz, pierwszy skorzystałam z przepisu na syrop z malin, który wyszedł super. A teraz na pewno przygotuję pierogi z mięsem, gdyż są to moje ulubione i specjalnie zawsze kiedy wpadam do Baru Mlecznego, to tylko na pierogi z mięsem. Myślałam do tej pory, że pierogi takie przygotowujemy z surowego mięsa, a że brzydzę się surowego mięsa próbować, więc cieszę się, że jednak może być mięsko gotowane. Chciałam jeszcze powiedzieć, że jestem pod ogromnym wrażeniem ogromu przepisów jaki znalazłam tu na Pani stronie oraz jak świetnie sobie Pani radzi z tą zdobyczą nowoczesności jaką jest internet. I już blog dodałam do ulubionych na pasku i na pewno będę tu często zaglądać po to by się dokształcić i zaskoczyć męża oraz wszystkim znajomym na około polecać by tu zaglądali. Serdecznie Panią pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i że znalazła Pani coś dla siebie . Filmiki mogły by być lepszej jakości ale mam nadzieję że widać co potrzeba :) Co do internetu to jak się ma 4 synów i wnuków płci męskiej to wiedza sama przychodzi a i w pracy przed laty miałam kontakt z komputerami także obsługa nie sprawia mi kłopotu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
A ja mam pytanie odnośnie mrozenia, w jaki sposób to zrobić?
OdpowiedzUsuńMoże ja podpowiem jak jest u mnie z mrożeniem :) Gotowe pierogi wrzucam no wrzącą wodę z olejem. Wrzucam po kilka żeby się nie posklejały, przemieszam drewnianą łyżką ( chodzi tylko o sparzenie ciasta pierogów) Wyławiam cedzakiem, układam na kratce (może być taka do studzenia ciastek) i one obsychają, czasami przekładam, żeby zagłębień wypłynęła resztka wody. Takie obeschnięte z wody pierogi układam warstwami w pudełkach plastikowych, każdą warstwę przekładam papierem do pieczenia.
UsuńMożna też mrozić surowe (nie sparzone) pierogi ale trzeba mieć dużo miejsca w zamrażalce, żeby każdy leżał osobno na papierze do pieczenia obsypanym mąką, jak już się zamrożą to porcjujemy. pozdrawiam :)
Bardzo cenne rady, dziękuję za komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam pani pierogi i wyszły przepyszne! Jeszcze nigdy nie miałam takich mieciutkich pierogów:) 100x polecam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo mi miło że smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ja takze nie dodaję do pierogów żadnej bułki, robię pierogi wyłącznie z wołowej pręgi z mocnego rosołu niedzielnego, mięso wołowe gotowane z włoszczyzną ma piękny smak i zapach, według mnie wieprzowina do pierogów nie bardzo się nadaje, chyba ze do chińskich, ale oni inaczej przyprawiają. Uwazam, że pierogi z pręgi są najlepsze. Również nie smażę cebuli ale dodaję startą na miazge surową cebulę oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Do farszu obowiązkowo dodaję jedno surowe jajko. Bardzo polecam wypróbowac.
OdpowiedzUsuńKlasycznie pierogi z mięsem podaje się ze skwarkami ze słoniny, pielmienie zaś ze śmietaną. Z masłem podaje się pierogi ruskie.
OdpowiedzUsuńJak kto woli każdy podaje z tym z czym lubi :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepisy, żona zadowolona więc czego chcieć więcej.... . Pierogi palce lizać. Pozdrawiam Artur
OdpowiedzUsuńJak żona zadowolona to nie widzę lepiej :) miło mi że pierogi smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie Pana oraz Małżonkę
Ja zamiast bułki tartej daję 2 średnie,ugotowane ziemniaki. Również bardzo smaczne są pierożki.
OdpowiedzUsuńBardzo Pani dziękuję za różne, ale wspaniałe przepisy. Sposób przekazania swojej wiedzy, ma Pani rewelacyjny.Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa które motywują do dalszej pracy :) i pozdrawiam serdecznie
Usuńpierogi z tego przepisu sa znakomite ! bardzo dziekuję za tak wspaniały przepis :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się że pierogi smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie
dzisiaj próba generalna :)
OdpowiedzUsuńJa tez robię :) pierwszy raz w życiu :)
OdpowiedzUsuńNo to mam nadzieję że wyszły i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam.Jestem facetem,pierwszy raz robilem pierogi i cos Wam powiem: kurde,wyszly na prawde super.ciasto mieciutkie,delikatne,farsz nie za suchy,nie za wilgotny.zona stwierdzila,ze dawno takich nie jadla.dzieki!!!
OdpowiedzUsuńPan zadowolony, żonie smakowały co chcieć więcej, bardzo mi miło że przepis się przydał a pierogi smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie pana oraz małżonkę :)
A mi ciasto nie wyszło, po gotowaniu pierogów na brzegach w śrdoku jest surowe :( co zrobiłam źle?
OdpowiedzUsuńJedynie co mi przychodzi do głowy, to za krótko gotowała Pani pierogi lub ciasto było zbyt grubo rozwałkowane i dłużej musiało się gotować.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, dziękuję bardzo za przepis. Pierogi wyszły znakomite - wszystkim domownikom smakowały:). Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pierogi wszystkim smakowały a przepis na pierogi z mięsem się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super przepis. W kuchni jestem laikiem a z tym przepisem pierogi wyszly jak u mamy. Dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że pierogi smakowały a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Jutrr
OdpowiedzUsuńDzisiaj ugotowałam karczek, jutro zrobię pierożki (ciasto z 1 jajkiem) mam nadzieję, że będą pyszne.Pozdrawiam.
Również mam nadzieję że pierogi będą smakować, życzę udanego lepienia :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Właśnie skorzystałam z przepisu na ciasto bez jajek i wyszły super. Ja farsz robię z mięska na którym gotował się rosół. jest tam wołowinka (antrykot lub pręga), indyk (skrzydło) oraz zwykle udo lub ćwiartka z kurczaka, no i oczywiście warzywa marchew,pietruszka i seler które też miele z mięskiem. Do tego zeszklona cebulka i palce lizać.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz i miło mi że przepis na ciasto się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
moje pierwsze święta przygotowywane dla rodziny ...w tym moje pierwsze pierogi - wyszły fantastyczne ! 🙂
OdpowiedzUsuńFarsz zrobiłam na udkach z kurczaka ! Tak zaleciła mi moja koleżanka weteran pierogów 😌
Wprawdzie od razu zamroziłam, ale 3 pierogi przetestowałam od razu gotując i jedząc z moim mezem
PRZE PY SZNE ❤️ Dziękuję raz jeszcze !
Serdecznie pozdrawiam, Magda
Cieszę się że przepis się przydał a pierogi z moim ciastem smakowały, proszę również spróbować przygotować farsz według mojego przepisu, pierogi również powinny smakować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pragnę zauważyć,że w opisie jak przygotować ciasto,zapomniała pani napisać DOLAĆ gorącą wodę i wyrobić,początkujący często ściśle trzymają się opisów,nie zawsze oglądają filmiki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Też robię pierogi ale ze względu na dietę robię z mięsa drobiowego, są pyszne i lekkostrawne. Nie widziałam jednak czy ciasto można robić z mąki pełnoziarnistej, dzięki za podpowiedź
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, pozdrawiam serdecznie
UsuńJa również najczęściej korzystam z mięsa drobiowego, mam tu na myśli głownie kurczaka. Pierogi są na tyle uniwersalne, że tak naprawdę nieważne z czego będzie farsz, one i tak smakują pysznie.
OdpowiedzUsuńPierożki z mięsem smak spędzonych chwil na wiosce u babci w dzieciństwie
OdpowiedzUsuń