Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i rozgrzewającą
zupę gulaszową z wołowiną. Nie jest trudna w przygotowaniu i
można ją traktować jako jednogarnkowe danie a dodatkowo idealnie
nadaje się na zimowe dni.
Będziemy potrzebować :
około 800 g mięsa wołowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule (200 g)
1 strąk papryki czerwonej (250 g)
1 strąk papryki zielonej (250 g)
około 500 g ziemniaków
1 marchew (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)
olej do smażenia
przyprawy :
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczkę kminku mielonego
do smaku : pieprz czarny , pieprz
cayenne , sól
Około 1 ,5 L wody – ilość wody
zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać .
W nawiasach podałam przykładową wagę
składników .
Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję mięso:
- Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę.
- Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty.
- Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka, dodaję: 500 ml wody, paprykę słodką, kminek.
- Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem.
W tym czasie gdy mięso się dusi
przygotuję paprykę i cebulę:
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki o długości około 2 – 3 cm.
- Tak przygotowaną paprykę i cebulę podsmażam na patelni z olejem przez około 10 minut.
- Następnie podsmażoną paprykę i cebulę dodaję do duszącego się mięsa, mieszam i nadal duszę pod przykryciem na wolnym ogniu.
Po dodaniu papryki i cebuli przygotuję pozostałe warzywa do zupy gulaszowej :
- Ziemniaki , pietruszkę , marchew obieram i płuczę.
- Następnie marchew i pietruszkę kroję w cienkie plasterki.
- Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę.
Końcowe przygotowanie zupy gulaszowej
:
- Mięso dusiłam w sumie około 40 minut od momentu zagotowania i jest już prawie miękkie.
- Teraz do garnka dodaję pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę i dodaję jeszcze 1 litr wody.
- Dokładnie mieszam i gotuję do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie (od zagotowania około 20 minut).
- Następnie dodaję koncentrat pomidorowym doprawiam solą (2 -3 duże szczypty) pieprzem (2 szczypty), pieprzem cayenne (2 szczypty)
- Mieszam i gotuję całość jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdza smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Zupa gulaszowa z mięsem wołowym jest
gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zupa wyszła pyszna. Najlepsza na drugi dzień.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że zupa smakowała a przepis się przydał . Takie dania mają to do siebie że najlepiej smakują odgrzewane :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przepis genialny. Zupa bardzo smaczna. Cała rodzinka zachwycona:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i cieszę się że smakowała .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pani ma wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
Witam, własnie mam zamiar wykorzystać Pani przepis. W poniedziałek ugotuję tę zupkę gulaszową i na następny dzień po niemałym spacerku po cmentarzu ( 1 listopada -Wszystkich Świętych) podam mojej rodzince i gościom tak na rozgrzanie :)
OdpowiedzUsuńWitam, własnie mam zamiar ugotować zupkę gulaszową w poniedziałek i podać ją na następny dzień po nie małym spacerku po cmentarzu ( 1 Listopada Dzień Wszystkich Świętych ) Pozdrawiam Panią :)
OdpowiedzUsuńWitam czy z wieprzowina tez bedzie ok? Również dusić ok 40min? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, może być wieprzowina. Odnośnie długości duszenia, to trzeba sprawdzać organoleptycznie 😊 czy jest już dobre. Pozdrawiam serdecznie 💖
UsuńJest Pani dla mnie prawdziwą Babcią.Jedynä ,bo innych już nie mam.Dzięki Pani zacząłem lepiej gotować.Pani przepisy są rzeczowe,skutecznie smaczne i wykonalne.Jestem pod wrażeniem Pani wiedzy i doświadczenia z czego biorę pełnymi garściami.Życzę zdrowia .Ukłony.
OdpowiedzUsuń