Nowe Przepisy

czwartek, 8 stycznia 2015

Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną - danie jednogarnkowe

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną. Nie jest trudna w przygotowaniu i można ją traktować jako jednogarnkowe danie a dodatkowo idealnie nadaje się na zimowe dni.

Będziemy potrzebować :

około 800 g mięsa wołowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule (200 g)
1 strąk papryki czerwonej (250 g)
1 strąk papryki zielonej (250 g)
około 500 g ziemniaków
1 marchew (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)
olej do smażenia

przyprawy :
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczkę kminku mielonego
do smaku : pieprz czarny , pieprz cayenne , sól

Około 1 ,5 L wody – ilość wody zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać .

W nawiasach podałam przykładową wagę składników .


Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję mięso:
  1. Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę.
  2. Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty.
  1. Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka, dodaję: 500 ml wody, paprykę słodką, kminek.
  2. Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem.

W tym czasie gdy mięso się dusi przygotuję paprykę i cebulę:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki o długości około 2 – 3 cm.
  1. Tak przygotowaną paprykę i cebulę podsmażam na patelni z olejem przez około 10 minut.
  2. Następnie podsmażoną paprykę i cebulę dodaję do duszącego się mięsa, mieszam i nadal duszę pod przykryciem na wolnym ogniu.


Po dodaniu papryki i cebuli przygotuję pozostałe warzywa do zupy gulaszowej :
  1. Ziemniaki , pietruszkę , marchew obieram i płuczę.
  2. Następnie marchew i pietruszkę kroję w cienkie plasterki.
  3. Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę.
Końcowe przygotowanie zupy gulaszowej :
  1. Mięso dusiłam w sumie około 40 minut od momentu zagotowania i jest już prawie miękkie.
  2. Teraz do garnka dodaję pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę i dodaję jeszcze 1 litr wody.
  3. Dokładnie mieszam i gotuję do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie (od zagotowania około 20 minut).
  4. Następnie dodaję koncentrat pomidorowym doprawiam solą (2 -3 duże szczypty) pieprzem (2 szczypty), pieprzem cayenne (2 szczypty)
  5. Mieszam i gotuję całość jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdza smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Zupa gulaszowa z mięsem wołowym jest gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

8 komentarzy :

  1. Zupa wyszła pyszna. Najlepsza na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że zupa smakowała a przepis się przydał . Takie dania mają to do siebie że najlepiej smakują odgrzewane :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Przepis genialny. Zupa bardzo smaczna. Cała rodzinka zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i cieszę się że smakowała .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Pani ma wspaniałe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  4. Witam, własnie mam zamiar wykorzystać Pani przepis. W poniedziałek ugotuję tę zupkę gulaszową i na następny dzień po niemałym spacerku po cmentarzu ( 1 listopada -Wszystkich Świętych) podam mojej rodzince i gościom tak na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, własnie mam zamiar ugotować zupkę gulaszową w poniedziałek i podać ją na następny dzień po nie małym spacerku po cmentarzu ( 1 Listopada Dzień Wszystkich Świętych ) Pozdrawiam Panią :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.