Nowe Przepisy

wtorek, 28 stycznia 2014

Zupa Zalewajka


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na smaczną i prostą zupę zalewajkę . Pierwszy raz ją jadłam z pół wieku temu , może nie z tymi samymi składnikami ale tak samo się nazywała :)


Składniki :
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 l zalewajki

250 ml śmietany 18 %
500 ml żurku
250 g kiełbasy
200 g boczku wędzonego
600 g obranych ziemniaków
4 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
4 listki laurowe
7 ziarnek ziela angielskiego
sól pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
2 grzyby suszone
2 litry wody

koperek do posypania zalewajki na talerzu

Link do filmu z przygotowania : zalewajki 


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję wywar , nie jest to taki typowy wywar bo ugotuję wodę z częścią boczku i kiełbasą .

  1. Boczek dzielę na dwie równe części i jeden kawałek kroję w drobną kostkę ,
  2. pokrojony boczek wrzucam do garnka z wodą
  3. kiełbasę również kroję w kostkę i też wrzucam do garnka
  4. dodaję jeszcze ziele angielskie , listki laurowe i grzyby suszone
  5. garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez 10 minut
Przygotowanie reszty składników :
  1. Ziemniaki kroję w drobną kostkę
  2. czosnek przeciskam przez praskę
  3. koperek drobno siekam
  4. żurek wlewam do miski dodaję śmietanę i czosnek i wszystko dokładnie mieszam

  1. Cebulę kroję w drobną kostkę
  2. i drugi kawałek boczku również kroję w drobną kostkę
  3. boczek podsmażam na patelni i dodaję do podsmażonego boczku cebulę i wszystko razem smażę aż się cebula ładnie zrumieni
Po 10 minutach gotowania się wywaru
  1. dodaję pokrojone ziemniaki i gotuję aż będą miękkie
  2. gdy ziemniaki są miękkie do zalewajki dodaję wymieszany żur
  3. i podsmażoną cebulę z boczkiem
  4. doprawiam solą i pieprzem i zalewajkę gotuję jeszcze około 3 - 4 minut
  5. Po zakręceniu gazu zalewajkę posypuję majerankiem

Zalewajka jest już gotowa , na talerzu posypuję koperkiem i życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  




69 komentarzy :

  1. takiej zupki jeszcze nie jadłam, ale pewnie się skuszę gdyż wygląda bardzo apetycznie :-) super przepis, pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze uwielbiałam zupki, a ta wygląda tak smakowicie.

      Usuń
  2. Kocham zalewajke! :) Moja ukochana przyjaciolka zawsze dla mnie gotuje, jak jestem w poblizu... Mmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. moje pierwsze skojarzenie- "Jak rozpętałem II wojnę światową" moja ulubiona komedia
    w drugiej części wspominają o mamusinej zalewajce :)
    Bardzo podobają mi się składniki, zupka musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ..uwielbiam zalewajkę ...:) muszę ugotować to Twoim sposobem:) bo ja gotuję inaczej i dodaje jajko na twardo posiekane :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zalewajeczkę, zwłaszcza po świątecznym przepychu. Twoja zupka wygląda pysznie. Skusiłaś mnie, więc muszę zrobić, szczególnie teraz kiedy tak mrozi.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko, dzieciństwo mi się przypomniało :) uwielbiam zalewajkę :) babcia mi ją gotowała :) zupełnie o niej zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zalewajka , to ...poznańska zupa, radomszczańska , sosnowiecka i tarnowska też, a jakże! gotuję podobnie , jak Ty Ewo, lecz na serwatce. Wspaniała zupa na czas zimowy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. O Boże zalewajka to mi się śniła po nocach. Smak dzieciństwa i kuchni przyszywanej Babci powraca razem z tym przepisem. W sobotę będzie zalewajka - pędzę do sklepu i mam wrażenie że Babcina zalewajka była na serwatce. :))))

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie dziś była zalewajka, zawsze taka sama...skwarki ze słoniny i podsmażona cebulka. A do tego prażuchy...czyli kluchy wygniecione z gotowanych ziemniaków i mąki. Sobota to taki czas kiedy można zaszaleć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  10. Moja mama pochodzi z Radomska. Zalewajka to zupa, która gościła na naszym rodzinnym stole zawsze raz w tygodniu. Do tego zawsze placki ziemniaczane.... Robiła ja identycznie i ja również ;) Świetny i czytelny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zestawienie z plackami ziemniaczanymi to dla mnie novum, ale przyznaję, że brzmi smakowicie.

      Usuń
  11. Właśnie ugotowałam, pychaaaaa. Polecam MzKrakowa

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis wypróbowałam, zupa bardzo smaczna, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie wróciłam z Gór Świętokrzyskich. W każdej knajpce była ta zupa i oczywiście musiałam spróbować. Pyszna była. A Twój przepis zapowiada się bardzo smacznie. Do takiego stosuku wobec tej zupy mocno przyczynił się Franek Dolas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele przepisów na Zalewajkę , polecam wypróbować moją :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Zalewajka gości na moim stole od kiedy sięgam pamięcią! Gotuję ją w każdą sobotę. Do nie obowiązkowo prażuchy lub placki ziemniaczane. PYCHOTA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak placki ziemniaczane pasują :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. robiłem ja już kilkanaście razy ,zawsze była smaczna !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się że przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. Zalewajka..."Sól ziemi czarnej" Kutza....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomniałam sobie jak byłam na nim w kinie z pół wieku temu :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. To nie jest wcale zalewajka - tj. żur z ziemniakami. Zalewajka to ugotować ziemniaki w ilości wody , jakiej się chce , zalać białym barszczem , do tego przesmażona słonina z dużą ilością cebuli. Wszystko razem gotować z 5 min . Tyle. A.boczek z kiełbasą i ze śmietaną - na inne okazje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem więcej. Dla mnie, kujawiaka, Twoja wersja również nie jest zalewajką, a właśnie białym barszczem, który w moim domu gotuje się na bazie kwasu kapuścianego. A jeżeli zalewajka, to w domyśle maślanka.

      Usuń
    2. eliot44...jeśli maślanka,to w domyśle raczej polewka :)

      Usuń
    3. Jeśli polewka, to w domyśle również zalewajka :) Synonimy. Tyle że polewka kojarzy mi się nachalnie z tą czarną, podaną Soplicy.

      Usuń
  18. Witam, ugotowałam zalewajkę wg Pani przepisu....coś WSPANIAŁEGO!!! jest przepyszna,ja takiej dobrej zalewajki chyba nigdy nie jadłam, mniam mniam :-) będę na pewno korzystać z innych przepisów...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowała a przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Moja babcia robiła zalewajkę na wodzie z kiszonych ogórków.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ta zupa to poezja zrobiłem wg tego przepisu i zjadłem od razu całą :)
    nawet moja babcia tak dobrej nie robiła :(
    gratuluję wyczucia smaku

    OdpowiedzUsuń
  21. Już kilka razy robiłam zalewajkę wg Pani przepisu. Znalazłam przepis przez przypadek, bo niestety nie wiedziałam jak się ją gotuje. Jest pyszna :)
    Nawet mój syn, który woli żurek z jajkiem, wcina zalewajeczkę ze smakiem :)
    Tylko partner woli ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, bo tak gotowała Jego babcia :)
    Bardzo dziękujemy za przepyszny przepis :D
    Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa, i cieszę się że zalewajka smakuje Pani jak i synkowi , oj a Pani partner jest niegrzeczny bo mu nie smakuje :) .
      Jest wiele przepisów na zalewajki co region to inna zalewajka :)
      Pozdrawiam serdecznie Panią i całą rodzinę

      Usuń
  22. Ugotowałam już trzy zalewajki i każda wyszła zupełnie inna. Szukając pomysłu na nowe trafiłam tutaj. Zapisuję Pani przepis, bo koniecznie musi on dołączyć do mojej "kolekcji" :) Dobra zupa na jesień i zimę.
    Zapraszam Panią na zalewajka.com.pl po przepisy na inne zalewajki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo cała strona o zupach muszę odwiedzić i podpatrzeć co nieco :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  23. Niebo w gębie ! Przepyszny przepis :) Całą rodzinka wcinała aż uszy się trzęsły :D Próbowałem kilka razy odtworzyć zalewajkę którą gotowała moja babcia ale ciągle czegoś w smaku brakowało, a wg Pani przepisu to chyba to :) Nie dawałem nigdy grzybów, jakoś mi uciekły z pamięci, a teraz ..... POEZJA :) Tak, to dobre określenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i bardzo mi miło że zupa smakuje a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie Pana oraz całą Pana rodzinę :)

      Usuń
  24. Ja sie pytam gdzie jest koperek w liście zakupów/składników ?!?!?! żenua

    OdpowiedzUsuń
  25. Urodziłam się w okolicach Żarnowa ale od pół wieku mieszkam na Śląsku.Gotuję więc żurek śląski który jest podobny.Pani przepis wykorzystam aby przypomnieć sobie smak cioci zalewajki.Dziękuję za przepis Bardzo często zaglądam do pani przepisów.Na pewno niektóre wykorzystam na najbliższe święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że znalazła Pani coś dla siebie na blogu
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  26. Zupkę zrobiłam wg twojego przepisu (zamiast zwykłej kiełbasy dałam białą) i wyszła fantastyczna - taka jaką pamiętam z dzieciństwa....dziecko (choć niejadek) zjadł cały talerz, a mąż zjadł 2 porcje ;))) dziękuję Ci Ewo ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że zupa smakowała a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie Panią, niejadka oraz męża :)

      Usuń
  27. Porwierdzam, zupka przepyszna, choć ja pomijam koperek,bo tego akurat z dzieciństwa nie kojarzę ;) Bardzo prosty i czytelny przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Chciałabym zrobic zalewajkę, bo akurat mam wszystkie składniki w domu, tyle, że zamiast zwykłej kiełbasy mam białą surową... Uda się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście można użyć białej kiełbasy. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  29. Moja babcia na wsi jak żyła gotowała najpyszniejszą zalewajkę na świecie. Moja mama też przepyszną gotuje. Choć mojej zalewajce daleko do ich zalewajek to jednak mój synek (6 l.) twierdzi że moja jest najlepsza. Wychodzi na to że w mojej rodzinie ZALEWAJKA to jednak gruba sprawa. I gitara.... Norbert.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No chyba gruba sprawa, zupa pokoleniowa :) Najważniejsze że synkowi najbardziej smakuje Pana zalewajka.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  30. zupa przepyszna. dokladnie taka jak w dziecistwie. dziekuje za ten przepis. zostaje juz na Pani blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że zalewajka smakuje i dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  31. U mnie, na Kujawach, zalewajka kojarzy się raczej z maślanką - taką wersję zapamiętałem z dzieciństwa, co nie zmienia faktu, że Pani przepis wygląda smakowicie, jednak dla mnie zakwas mączny, to nadal żur. Zupę (zalewajkę) gotuję koniecznie na białej kiełbasie, a dokładnie wygląda to tak: http://smaker.pl/przepis-zalewajka-na-maslance,115676,eliot44.html

    OdpowiedzUsuń
  32. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A boczek to wędzony czy surowy

      Usuń
  33. A najlepsza jest zalewajka na kurkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno zalewajka na kurkach jest równie smaczna, tylko skąd wziąć te kurki, bo u mnie w lesie to było ich jak na lekarstwo.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  34. To nie jest zalewajka! Zalewajka pochodzi z centralnej Polski i przygotowuje się ją zupełnie inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele przepisów na zalewajki i dla mnie ta zupa jest zalewajką. To że zalewajka pochodzi z centralnej polski nie znaczy że jest tylko jeden przepis na tę zupę. Każdy region jak i każda kucharka :) ma swój własny przepis na zalewajkę.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  35. A ja się urodziłam w ŻARNOWIE a już ponad 40 lat mieszkam w Baborowie na Opolszczyźnie i zalewajkę robię identycznie.Przypomniały mi się prazoki , które robiła moja babcia z Włodzimierzowa koło Jaksonka. Uwielbiam !!! Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam wyżej są różne zalewajki, różniące się miedzy regionami ale niektórzy tego nie rozumieją :)
      Pozdrawiam bardzo serdecznie ♥

      Usuń
  36. pyszna zupka wyszła, jestem początkującą kucharką, więc pozwolę sobie skorzystać również z innych przepisów. Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał a Zalewajka smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  37. moja zalewajka , bez grzybków tylko podlana kwasem z ogórków kiszonych na końcu gotowania.Jest super zimą jak też latem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny sposób na Zalewajkę, będę musiała wypróbować.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.