Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo prostą
zupę owocową z wiśni . Będzie na pewno smakowała najmłodszym i
nie tylko :)
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3
litry zupy owocowej
około 1,2 kg wiśni przed drylowaniem
1,5 litra wody
200 g cukru białego lub brązowego
250 g śmietany – 1 szklanka
1 jabłko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu mielonego
4 goździki
Zupę owocową podaję z drobnym
makaronem ale można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym .
Link do filmu z przygotowaniem : Zupy owocowej z wiśni
Przygotowanie :
- Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą, następnie usuwam z nich pestki można usunąć drylownicą lub za pomocą noża .
- Jabłko obieram ze skórki , usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki .
- Teraz do większej miski wrzucam pokrojone jabłko , dodaję wydrylowane wiśnie ( kilka łyżek wiśni odkładam aby dodać po kilka sztuk na talerz ) . Wiśnie razem z jabłkiem rozdrabniam za pomocą blendera .
- Rozdrobnione wiśnie z jabłkiem daję do garnka dodaję wodę , cukier waniliowy , cynamon , goździki , sok z cytryny , cukier . Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję na małym ogniu przez około 15 minut .
- W między czasie do śmietany dodaję mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam.
- Po 15 minutach gotowania zupę owocową zakręcam dodaję do niej śmietanę z mąką ziemniaczaną i dokładnie całość mieszam , zupa owocowa z wiśni jest gotowa .
Zupa owocowa z wiśni jest gotowa
podaję ją z drobnym makaronem , jest dobra na ciepło jak i na
zimno .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Moja teściowa robiła zupy owocowe, nigdy się do nich nie przekonałam, ale są rejony w Polsce, gdzie lipcowe menu obfituje właśnie w takie zupy.
OdpowiedzUsuń