Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę
krupnik z mięsem .
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około
3.5l krupniku
2 litry wody
około 700 g ziemniaków
500 g mięsa wieprzowego (łopatka ,
szynka bez kości , karkówka )
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
2 marchewki (250g)
1 korzeń pietruszki (60g)
kawałek kapusty włoskiej (150g)
kawałek korzenia selera (40g)
1 mała cebula (60g)
1 duży ząbek czosnku
kawałek pora (50g)
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól , pieprz do smaku
jeżeli lubimy możemy doprawić
lubczykiem lub maggi
W
nawiasach podałam orientacyjnie ile ważyły poszczególne składniki
na zupę.
Link do filmu z przygotowania : Krupnik z mięsem
Przygotowanie:
Najpierw
nastawiam mięso żeby się gotowało :
- Opłukane i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i daję do garnka .
- Dodaję ziele angielskie i listek laurowy .
- Mięso w garnku zalewam 2 litrami wody i gotuję pod przykryciem ( około 30 minut ).
W
tym czasie gdy mięso się gotuję przygotuję pozostałe składniki
krupniku :
- Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę daję do miski i zalewam wodą ( jak będę miała je dodać do zupy to odleję wodę ) .
- Oczyszczoną i umytą marchew , pietruszkę , seler ścieram na tarce o grubych oczkach .
- Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno siekam i dodaję do startych warzyw .
- Czosnek drobno siekam i dodaję do warzyw .
- Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do warzyw .
- Pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki , również dodaję do warzyw .
Po
30 minutach gotowania się mięsa :
- Z ziemniaków odlewam wodę i dodaję do garnka z mięsem .
- Dodaję również kaszę jęczmienną , wszystkie warzywa , mieszam i krupnik gotuję jeszcze około 25 minut .
- Pod konie gotowania krupniku doprawiam do smaku , solą ( 2 duże szczypty ) pieprzem ( 2 duże szczypty) jeżeli lubimy możemy doprawić dodatkowo lubczykiem lub maggi . Dokładnie mieszam sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i gotuję jeszcze około 2-3 minut .
- Zakręcam gaz krupnik jest gotowy .
- Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam i posypuję zupę na talerzu.
Krupnik
z mięsem jest gotowy . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Witam Babciu Ewo. Jak ja bym zjadła Twojego krupniku- wygląda pysznie. Niestety muszę poczekać do 3 października, bo jestem na leczeniu. Nie ma to jak domowe jedzenie- chociaż sobie popatrzę na Twoją zupkę, aż tu czuję zapach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ojoj to nie dobrze że jesteś chora ale mam nadzieję że szybko powrócisz do zdrowia.. Życzę dużo zdrowia i szybkiego powrotu z leczenia
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo dobry krupnik <3 Tylko nie wiem dlaczego mi wyszedł biały skoro na zdjęciu jest klarowny.
OdpowiedzUsuńKrupnik może dlatego wyszedł bielszy (mętniejszy ) bo kasza jęczmienna lub ziemniaki mogły się bardziej rozgotować .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przepyszny wyszedł:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkrupnik bardzo smaczny dziekuje !
OdpowiedzUsuń