Nowe Przepisy

środa, 24 września 2014

Krupnik z Mięsem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę krupnik z mięsem .


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3.5l krupniku

2 litry wody
około 700 g ziemniaków
500 g mięsa wieprzowego (łopatka , szynka bez kości , karkówka )
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
2 marchewki (250g)
1 korzeń pietruszki (60g)
kawałek kapusty włoskiej (150g)
kawałek korzenia selera (40g)
1 mała cebula (60g)
1 duży ząbek czosnku
kawałek pora (50g)
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól , pieprz do smaku

jeżeli lubimy możemy doprawić lubczykiem lub maggi

W nawiasach podałam orientacyjnie ile ważyły poszczególne składniki na zupę.

Link do filmu z przygotowania : Krupnik z mięsem 



Przygotowanie:

Najpierw nastawiam mięso żeby się gotowało :
  1. Opłukane i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i daję do garnka .
  2. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy .
  3. Mięso w garnku zalewam 2 litrami wody i gotuję pod przykryciem ( około 30 minut ).
W tym czasie gdy mięso się gotuję przygotuję pozostałe składniki krupniku :
  1. Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę daję do miski i zalewam wodą ( jak będę miała je dodać do zupy to odleję wodę ) .
  2. Oczyszczoną i umytą marchew , pietruszkę , seler ścieram na tarce o grubych oczkach .
  3. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno siekam i dodaję do startych warzyw .
  4. Czosnek drobno siekam i dodaję do warzyw .
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do warzyw .
  6. Pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki , również dodaję do warzyw .
Po 30 minutach gotowania się mięsa :
  1. Z ziemniaków odlewam wodę i dodaję do garnka z mięsem .
  2. Dodaję również kaszę jęczmienną , wszystkie warzywa , mieszam i krupnik gotuję jeszcze około 25 minut .
  3. Pod konie gotowania krupniku doprawiam do smaku , solą ( 2 duże szczypty ) pieprzem ( 2 duże szczypty) jeżeli lubimy możemy doprawić dodatkowo lubczykiem lub maggi . Dokładnie mieszam sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i gotuję jeszcze około 2-3 minut .
  4. Zakręcam gaz krupnik jest gotowy .
  5. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam i posypuję zupę na talerzu.
Krupnik z mięsem jest gotowy . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 







4 komentarze :

  1. Witam Babciu Ewo. Jak ja bym zjadła Twojego krupniku- wygląda pysznie. Niestety muszę poczekać do 3 października, bo jestem na leczeniu. Nie ma to jak domowe jedzenie- chociaż sobie popatrzę na Twoją zupkę, aż tu czuję zapach.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojoj to nie dobrze że jesteś chora ale mam nadzieję że szybko powrócisz do zdrowia.. Życzę dużo zdrowia i szybkiego powrotu z leczenia
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Bardzo dobry krupnik <3 Tylko nie wiem dlaczego mi wyszedł biały skoro na zdjęciu jest klarowny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krupnik może dlatego wyszedł bielszy (mętniejszy ) bo kasza jęczmienna lub ziemniaki mogły się bardziej rozgotować .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.