Nowe Przepisy

wtorek, 12 marca 2013

Zupa Chińska z Sosem Sojowym i Piersią Kurczaka



Witam Serdecznie
Takiej zupy to ja jeszcze nie gotowałam ale co się nie robi żeby wziąć udział w konkursie na zmiksowani.pl nie wspomnę ile trudu mnie kosztowało zdobycie sosu sojowego Kikkoman , trzeba było go kupować aż w Rzeszowie :)



Będziemy Potrzebować

1,5 litra bulionu drobiowego
100g makaronu nitki
1 opakowanie mieszanki chińskiej ( mrożonka)
1 duża pierś pojedyncza z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
4 łyżki oliwy lub oleju
sól , pieprz
natka pietruszki do posypania


Przygotowanie.

Zaczynam od przygotowania bulionu drobiowego ( można użyć kostki ja robię sama ) z ćwiartki kurczaka , warzyw ( marchew , cebula , pietruszka ,seler por , koperek ) sól i pieprz . Przygotowany bulion odlewam do drugiego garnka żeby był czysty bez warzyw i mięsa ( 1.5 litra )

Między czasie gotuję makaron al dente według przepisu na opakowaniu .

Najpierw kroję wcześniej umytą i osuszoną pierś z kurczaka w cienkie paseczki ( można w kostkę ) i obsmażam na patelni na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy , na biły kolor i uważam żeby się nie zrumieniła .

Wybieram gotową pierś z kurczaka do miseczki , dolewam pozostałą oliwę i będę podsmażała mieszankę chińską ( warzywną ) . Mieszam dokładnie warzywa na patelni żeby ładnie się obsmażyły .

Do gotującego się wywaru drobiowego dodaje podsmażone piersi oraz warzywa i gotuję na małym ogniu około 7 minut , następnie dodaję ugotowany makaron , przyprawy i sos sojowy i gotuję jeszcze przez 2 minuty . Po zakręceniu gazu posypuje posiekaną natką pietruszki . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Kulinarne inspiracje i nagrody






2 komentarze :

  1. Uwielbiam azjatyckie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od dzisiaj jak będę potrzebowała jakiś pomysł na obiad to tylko według Pani przepisu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.