Nowe Przepisy

środa, 30 lipca 2014

Kapuśniak z Rabarbarem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny kapuśniak z rabarbarem . Sezon rabarbarowy jeszcze się nie skończył więc zachęcam do wypróbowania przepisu :) .

Będziemy potrzebować :

1 małą główkę kapusty ( około 1 kg)
2 litry wody
300 g rabarbaru
200 g boczku
6 – 7 ziemniaków
1 cebula
1 marchew
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
1 mały pęczek koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duża szczypta cukru
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól , pieprz

Link do filmu z przygotowania : Kapuśniak z rabarbarem



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę :
  1. Kapustę obieram z wierzchnich liści , kroję na ćwiartki (łatwiej będzie szatkować) i drobno szatkuję .
  2. Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję w cienkie plasterki .
  3. Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę .
  4. Boczek kroję w drobną kostkę .
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę .
  6. Oczyszczoną marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach .
  7. Umyty i osuszony koperek drobno siekam .

Gotowanie kapuśniaku z rabarbarem :
  1. Do dużego garnka daję kapustę zalewam dwoma litrami wody , garnek stawiam na gazie .
  2. Gdy kapusta się zagotuję dodaję rabarbar i nadal gotuję na małym ogniu – w tym czasie gdy kapuśniak się gotuję podsmażę pozostałe składniki .
  3. Na patelnię daję jedną łyżkę masła , do roztopionego masła dodaję marchew , cebulę i podsmażam całość 5 minut . Po 5 minutach zawartość patelni dodaję do kapuśniaku , mieszam i nadal gotuję na małym ogniu .
  4. Teraz na patelnię daję drugą łyżkę masła , do roztopionego masła dodaję boczek , ziemniaki i podsmażam mieszając od czasu do czasu przez 10 minut . Po 10 minutach do składników na patelni dodaję mąkę całość dokładnie mieszam i podsmażam jeszcze przez około 3 minuty .
  5. Zawartość patelni dodaję do kapuśniaku , mieszam i wszystko razem gotuję do miękkości kapusty i ziemniaków około 10 minut . Pod koniec gotowania doprawiam cukrem , sokiem z cytryny , kminkiem , solą , pieprzem ( pieprzu dałam sporo lubię pikantne ) .
  6. Po zakręceniu gazu dodaję posiekany koperek , mieszam i kapuśniak z rabarbarem jest gotowy .
Kapuśniak z rabarbarem jest gotowy można podawać . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  





1 komentarz :

  1. Pierwszy raz widzę kapuśniak z dodatkiem rabarbaru, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.