Witam serdecznie i zapraszam na babeczki wytrawne, w których możemy podać sałatkę lub przekąskę. Babeczki są kruche, smaczne i proste w przygotowaniu.
Do przygotowania babeczek będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie około 18 babeczek
240 g mąki pszennej
120 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
oraz metalowe foremki do babeczek
Link do filmiku z przepisem na: Wytrawne babeczki
Przygotowanie:
Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem.
Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę.
Następnie do ciasta dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 40 minut.
Schłodzone ciasto wałkuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 4 milimetrów. I foremką troszkę większą od foremki, wykrawam krążki i wyklejam nimi foremki na babeczki.
Upieczone babeczki wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.
W tak przygotowanych babeczkach każda sałatka będzie pięknie wyglądać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz