Nowe Przepisy

sobota, 17 grudnia 2022

Kruche babeczki wytrawne do przekąsek lub sałatek

Witam serdecznie i zapraszam na babeczki wytrawne, w których możemy podać sałatkę lub przekąskę. Babeczki są kruche, smaczne i proste w przygotowaniu.

Do przygotowania babeczek będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 18 babeczek

240 g mąki pszennej

120 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej

szczypta soli

1 żółtko

1 łyżka śmietany 18%

oraz metalowe foremki do babeczek


Link do filmiku z przepisem na: Wytrawne babeczki


Przygotowanie:


Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem.

Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę.

Następnie do ciasta dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 40 minut.

Schłodzone ciasto wałkuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 4 milimetrów. I foremką troszkę większą od foremki, wykrawam krążki i wyklejam nimi foremki na babeczki.


Przed pieczeniem nakłuwam ciasto widelcem i ustawiam foremki na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut, na zloty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.

Upieczone babeczki wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.

W tak przygotowanych babeczkach każda sałatka będzie pięknie wyglądać. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.