Nowe Przepisy

czwartek, 21 listopada 2013

Zupa Grochowa


Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam zupę grochową więc się podzielę przepisem może komuś się przyda i wykorzysta przepis


Będziemy potrzebować :

2,5 litra wody
300 g grochu
350 g wędzonych żeberek lub około 200 g wędzonego boczku
6 średnich ziemniaków
1 mała cebula
kawałek pora
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku

Przyprawy :
sól , pieprz ,
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki liści laurowych
3 centymetrowy kawałek papryczki chili
majeranek

na zasmażkę :
1 łyżka masła
1 łyżka mąki


Przygotowanie :

Przygotowanie zupy grochowej zawsze zaczynam dzień wcześniej wieczorem namaczając groch w zimnej wodzie .
  1. Groch płuczę i wrzucam do garnka z wodą tak żeby był przykryty i odstawiam do następnego dnia
  2. na następny dzień groch w tej samej wodzie co był namoczony stawiam na gaz i gotuję do miękkości
  3. najłatwiej sprawdzić czy groch jest ugotowany wyjmując jedno ziarnko i jak się go ostudzi dmuchając na niego to skórka powinna schodzić wtedy jest ugotowany :)

Przygotowanie wywaru i zupy grochowej

  1. Do drugiego garnka wlewam 2 ,5 litry wody
  2. dodaję mięso – jeżeli dodaję boczek to kroję go w drobną kostkę i zostawiam w zupie a jeżeli wędzone żeberka to przed dodaniem zasmażki wyjmuję je z zupy grochowej
  3. ziemniaki obieram i i kroję w kostkę i wrzucam do garnka
  4. marchewkę , pietruszkę , cebulę , seler , por , czosnek - dokładnie myję obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę , wszystko dodaję do garnka z pozostałymi składnikami
  5. garnek stawiam na gazie i gotuję
  6. doprawiam przyprawami , oprócz majeranku który dodam dopiero po zakręceniu zupy grochowej
  7. Pod koniec gotowania gdy warzywa są miękkie dodaję odcedzony i ugotowany groch
  8. wszystko jeszcze razem przez chwilę gotuję na wolnym ogniu i w tym czasie przygotowuję zasmażkę
  9. na patelni rozpuszczam łyżkę masła , na rozgrzany tłuszcz daję łyżkę mąki i mieszając ją podsmażam na rumiany kolor
  10. gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni około 2 łyżkami zimnej wody i dodaję do zupy
  11. wszystko razem mieszam doprawiam jeszcze do smaku zakręcam gaz i obficie doprawiam majerankiem
Zupa grochowa jest gotowa życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  

3 komentarze :

  1. idealna na tą porę roku, sycące i konkretne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grochówkę a właściwie fasolówkę. Wkrótce zrobię ją tak, jak zawsze robiła moja mama. Prawda jest taka, że groch, czy fasola w zupkach, czy sałatkach są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdjęciu fasolowa - przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.