Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam zupę grochową
więc się podzielę przepisem może komuś się przyda i wykorzysta
przepis
Będziemy potrzebować :
2,5 litra wody
300 g grochu
350 g wędzonych żeberek lub około
200 g wędzonego boczku
6 średnich ziemniaków
1 mała cebula
kawałek pora
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
Przyprawy :
sól , pieprz ,
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki liści laurowych
3 centymetrowy kawałek papryczki chili
majeranek
na zasmażkę :
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Przygotowanie :
Przygotowanie zupy grochowej zawsze
zaczynam dzień wcześniej wieczorem namaczając groch w zimnej
wodzie .
- Groch płuczę i wrzucam do garnka z wodą tak żeby był przykryty i odstawiam do następnego dnia
- na następny dzień groch w tej samej wodzie co był namoczony stawiam na gaz i gotuję do miękkości
- najłatwiej sprawdzić czy groch jest ugotowany wyjmując jedno ziarnko i jak się go ostudzi dmuchając na niego to skórka powinna schodzić wtedy jest ugotowany :)
Przygotowanie wywaru i zupy grochowej
- Do drugiego garnka wlewam 2 ,5 litry wody
- dodaję mięso – jeżeli dodaję boczek to kroję go w drobną kostkę i zostawiam w zupie a jeżeli wędzone żeberka to przed dodaniem zasmażki wyjmuję je z zupy grochowej
- ziemniaki obieram i i kroję w kostkę i wrzucam do garnka
- marchewkę , pietruszkę , cebulę , seler , por , czosnek - dokładnie myję obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę , wszystko dodaję do garnka z pozostałymi składnikami
- garnek stawiam na gazie i gotuję
- doprawiam przyprawami , oprócz majeranku który dodam dopiero po zakręceniu zupy grochowej
- Pod koniec gotowania gdy warzywa są miękkie dodaję odcedzony i ugotowany groch
- wszystko jeszcze razem przez chwilę gotuję na wolnym ogniu i w tym czasie przygotowuję zasmażkę
- na patelni rozpuszczam łyżkę masła , na rozgrzany tłuszcz daję łyżkę mąki i mieszając ją podsmażam na rumiany kolor
- gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni około 2 łyżkami zimnej wody i dodaję do zupy
- wszystko razem mieszam doprawiam jeszcze do smaku zakręcam gaz i obficie doprawiam majerankiem
Zupa grochowa jest gotowa życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
idealna na tą porę roku, sycące i konkretne danie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grochówkę a właściwie fasolówkę. Wkrótce zrobię ją tak, jak zawsze robiła moja mama. Prawda jest taka, że groch, czy fasola w zupkach, czy sałatkach są pyszne.
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu fasolowa - przepyszna!
OdpowiedzUsuń