Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i
bardzo zdrową zupę z cieciorki . Zupę z cieciorki przygotowałam
bez mięsa ale jeżeli chcemy to można do niej dodać mięso
wieprzowe lub drobiowe . Ja nie dodałam bo sama w sobie jest pyszna
i zdrowa :) a białko zawarte w cieciorce jest pełno wartościowe
podobnie jak białko z mięsa , przez znajdujące się w białku
cieciorki aminokwasy .
Będziemy potrzebować :
400 g suchej cieciorki
800 g pomidorów
1 puszka kukurydzy ( 400 g )
100 g kaszy jęczmiennej pęczak
1 średniej wielkości cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
garść listków bazylii
do smaku : sól , pieprz , papryka
ostra
około 1,5 litra wody
olej do smażenia
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania cieciorki (
ciecierzycy )
- Cieciorkę płuczę , zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin – najlepiej ją namoczyć dnia poprzedniego wieczorem lub rano przed wyjściem do pracy po powrocie będzie gotowa do gotowania :)
- Z namoczonej cieciorki odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję do miękkości około 1 godziny , po ugotowaniu odcedzam
Cieciorka się gotuję teraz przygotuję
pozostałe składniki :
- Cebulę kroję w drobną kostkę
- czosnek kroję w drobną kostkę
- Umyty seler obieram z włókien i kroję w kostkę
- Kukurydzę z puszki odsączam z zalewy
- Pomidory obieram ze skórki ( najlepiej wcześniej je sparzyć wtedy łatwiej schodzi skórka ) i kroję w kostkę
Końcowe przygotowanie :
- Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam czosnek , cebulę i seler przez około 10 minut
- do podsmażonych składników dodaję kaszę jęczmienną pęczak i dolewam około 200 ml wody
- i duszę pod przykryciem około 20 minut do miękkości pęczaku – jeżeli podczas duszenia woda wyparuje należy dolać jeszcze wody
- Teraz do dużego garnka lub rondla przekładam wszystkie składniki : ugotowaną i odcedzoną cieciorkę , zawartość patelni ( pęczak z cebulą , selerem i czosnkiem ) , pokrojone pomidory , kukurydzę doprawiam solą , pieprzem i papryką
- Zalewam pozostałą wodą ( czyli około 1300 ml , bo 200 ml użyłam do duszenia na patelni ) i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut
- Na koniec dodaję listki bazylii porwane w palcach , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam .
Zupa z cieciorki jest gotowa Życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
bardzo lubię tą zupę:)
OdpowiedzUsuńZupka CC to samo zdrowie na talerzu. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy a tej jeszcze nie jadłam :) Zupka wygląda bardzo zachęcająco :) jak samo zdrowie to koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko...ale dziś podziękuję i nie pcham się do miski :) Nie lubię cieciorki :(
OdpowiedzUsuńpycha!!!!!!
OdpowiedzUsuńpyszności ;)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałem co zrobić z kupioną cieciorką, jako, że przepis ten nie wyglądał na trudny, postanowiłem spróbować..i wyszło genialnie; udało mi się zrobić bez selera i świeżej bazylii; bardzo dziękuję za podzielenie się i dobre wytłumaczenie (aczkolwiek dalej nie wiem co to jest ,,pozostała woda'' z pkt 12.)
OdpowiedzUsuńNo trochę to napisałam nie dokładnie :)
Usuńz 1,5 litra wody przeznaczonej do zupy wzięłam około 200 ml do duszenia na patelni (punkt 9) a ta pozostała to końcówka z 1,5 litra z podanych w składzie czyli około 1300 ml .
co to za zupa zcieciuorki , kiedy wywar po ugotowaniu został 2 razy wylany??? to przeciez zupa z CIECIORKA a nie z cieciorki!!!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPani Ewo zupa jest wyborna! Moje kilkuletnie dzieci wprost się nią zajadają ;) Muszę przyznać, że to nie jest pierwszy przepis z Pani bloga. Uwielbiam chleb z miodem i płatkami owsianymi. Zaglądam tu często i zawsze coś znajdę. Pozdrawiam serdecznie ;* Anna Sagan
OdpowiedzUsuń