Nowe Przepisy

czwartek, 20 marca 2014

Zupa z Cieciorki - Ciecierzycy


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i bardzo zdrową zupę z cieciorki . Zupę z cieciorki przygotowałam bez mięsa ale jeżeli chcemy to można do niej dodać mięso wieprzowe lub drobiowe . Ja nie dodałam bo sama w sobie jest pyszna i zdrowa :) a białko zawarte w cieciorce jest pełno wartościowe podobnie jak białko z mięsa , przez znajdujące się w białku cieciorki aminokwasy .


Będziemy potrzebować :

400 g suchej cieciorki
800 g pomidorów
1 puszka kukurydzy ( 400 g )
100 g kaszy jęczmiennej pęczak
1 średniej wielkości cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
garść listków bazylii
do smaku : sól , pieprz , papryka ostra
około 1,5 litra wody

olej do smażenia

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania cieciorki ( ciecierzycy )

  1. Cieciorkę płuczę , zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin – najlepiej ją namoczyć dnia poprzedniego wieczorem lub rano przed wyjściem do pracy po powrocie będzie gotowa do gotowania :)
  2. Z namoczonej cieciorki odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję do miękkości około 1 godziny , po ugotowaniu odcedzam

Cieciorka się gotuję teraz przygotuję pozostałe składniki :
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę
  2. czosnek kroję w drobną kostkę
  3. Umyty seler obieram z włókien i kroję w kostkę
  4. Kukurydzę z puszki odsączam z zalewy
  5. Pomidory obieram ze skórki ( najlepiej wcześniej je sparzyć wtedy łatwiej schodzi skórka ) i kroję w kostkę

Końcowe przygotowanie :
  1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam czosnek , cebulę i seler przez około 10 minut
  2. do podsmażonych składników dodaję kaszę jęczmienną pęczak i dolewam około 200 ml wody
  3. i duszę pod przykryciem około 20 minut do miękkości pęczaku – jeżeli podczas duszenia woda wyparuje należy dolać jeszcze wody
  4. Teraz do dużego garnka lub rondla przekładam wszystkie składniki : ugotowaną i odcedzoną cieciorkę , zawartość patelni ( pęczak z cebulą , selerem i czosnkiem ) , pokrojone pomidory , kukurydzę doprawiam solą , pieprzem i papryką
  5. Zalewam pozostałą wodą ( czyli około 1300 ml , bo 200 ml użyłam do duszenia na patelni )  i gotuję na małym ogniu  pod przykryciem około 20 minut
  6. Na koniec dodaję listki bazylii porwane w palcach , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam .
Zupa z cieciorki jest gotowa Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  







11 komentarzy :

  1. Zupka CC to samo zdrowie na talerzu. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy a tej jeszcze nie jadłam :) Zupka wygląda bardzo zachęcająco :) jak samo zdrowie to koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko...ale dziś podziękuję i nie pcham się do miski :) Nie lubię cieciorki :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałem co zrobić z kupioną cieciorką, jako, że przepis ten nie wyglądał na trudny, postanowiłem spróbować..i wyszło genialnie; udało mi się zrobić bez selera i świeżej bazylii; bardzo dziękuję za podzielenie się i dobre wytłumaczenie (aczkolwiek dalej nie wiem co to jest ,,pozostała woda'' z pkt 12.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trochę to napisałam nie dokładnie :)
      z 1,5 litra wody przeznaczonej do zupy wzięłam około 200 ml do duszenia na patelni (punkt 9) a ta pozostała to końcówka z 1,5 litra z podanych w składzie czyli około 1300 ml .

      Usuń
  5. co to za zupa zcieciuorki , kiedy wywar po ugotowaniu został 2 razy wylany??? to przeciez zupa z CIECIORKA a nie z cieciorki!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Ewo zupa jest wyborna! Moje kilkuletnie dzieci wprost się nią zajadają ;) Muszę przyznać, że to nie jest pierwszy przepis z Pani bloga. Uwielbiam chleb z miodem i płatkami owsianymi. Zaglądam tu często i zawsze coś znajdę. Pozdrawiam serdecznie ;* Anna Sagan

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.