Nowe Przepisy

piątek, 22 kwietnia 2016

Zupa z Pokrzywą i Szpinakiem

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę z pokrzywą i szpinakiem, zupa jest bardzo smaczna i jeżeli ktoś jeszcze takie zupy nie robił to gorąco polecam wypróbować przepis.

Pokrzywa jest bardzo zdrowa więc jeżeli mamy możliwość oraz dostęp do świeżej pokrzywy to warto z niej przygotować różnego rodzaju sałatki lub zupy. 
Pokrzywę należy zbierać z dala od dróg aby nie była zanieczyszczona.
Jeżeli ktoś chciałby poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne

Będziemy potrzebować:

2 litry czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego

250 g świeżej pokrzywy
250 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju

przyprawy:
3 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
duża szczypta mielonego imbiru
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

do zabielenia zupy:
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
50 ml zimnej wody


Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem



Przygotowanie:

Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny:
  1. Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L).
  2. Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
  3. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.
Przygotowanie zupy z pokrzywą i szpinakiem:
  1. Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia.
  2. Umyty i sączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.
  3. Osączoną pokrzywę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do szpinaku.
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  5. Tera zna patelni rozgrzewam olej z masłem i dodaję szpinak, pokrzywę i czosnek. Całość smażę około 10 minut.
  6. W międzyczasie garnek z wywarem stawiam na gazie i zagotowuję.
  7. Do gotującego się wywaru dodaję zawartość patelni, doprawiam przyprawami i całość gotuję około 15 minut.


Przygotowanie śmietany do zabielenia zupy:
  1. Do miseczki wlewam około 50 ml zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek.
  2. Następnie dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam.
Po 15 minutach gotowania zupy zabielam ją:
  1. Do miseczki z wymieszaną śmietaną z mąką dodaję chochelkę czystej gotującej się zupy i dokładnie mieszam. Następnie wlewam do zupy i całość dokładnie mieszam.
  2. Zupę po zabieleniu gotuję jeszcze około 5 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa z pokrzywą i szpinakiem jest gotowa, można ją podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.