Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować
przepis na pyszną zupę z pokrzywą i szpinakiem, zupa jest bardzo
smaczna i jeżeli ktoś jeszcze takie zupy nie robił to gorąco
polecam wypróbować przepis.
Pokrzywa jest bardzo zdrowa więc jeżeli mamy możliwość oraz dostęp do świeżej pokrzywy to warto z niej przygotować różnego rodzaju sałatki lub zupy.
Pokrzywę należy zbierać z dala od dróg aby nie była zanieczyszczona.
Jeżeli ktoś chciałby
poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne
Będziemy potrzebować:
2 litry czystego wywaru
warzywnego lub mięsno-warzywnego
250 g świeżej pokrzywy
250 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
przyprawy:
3 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela
angielskiego
duża szczypta mielonego
imbiru
duża szczypta gałki
muszkatołowej
sól, pieprz
do zabielenia zupy:
4 łyżki śmietany 12%
lub 18%
2 łyżki mąki pszennej
lub kukurydzianej
50 ml zimnej wody
Link do filmu z
przygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem
Przygotowanie:
Przykładowy przepis na
wywar drobiowo-warzywny:
- Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L).
- Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
- Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.
Przygotowanie zupy z
pokrzywą i szpinakiem:
- Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia.
- Umyty i sączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.
- Osączoną pokrzywę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do szpinaku.
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
- Tera zna patelni rozgrzewam olej z masłem i dodaję szpinak, pokrzywę i czosnek. Całość smażę około 10 minut.
- W międzyczasie garnek z wywarem stawiam na gazie i zagotowuję.
- Do gotującego się wywaru dodaję zawartość patelni, doprawiam przyprawami i całość gotuję około 15 minut.
- Do miseczki wlewam około 50 ml zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek.
- Następnie dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam.
Po 15 minutach gotowania
zupy zabielam ją:
- Do miseczki z wymieszaną śmietaną z mąką dodaję chochelkę czystej gotującej się zupy i dokładnie mieszam. Następnie wlewam do zupy i całość dokładnie mieszam.
- Zupę po zabieleniu gotuję jeszcze około 5 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa z pokrzywą i
szpinakiem jest gotowa, można ją podać z ugotowanym na twardo
jajkiem. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz