Nowe Przepisy

sobota, 20 września 2014

Pikantna Zupa Jarzynowa z Papryką


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pikantną zupę jarzynową z papryką . Może jest trochę pracochłonna w przygotowaniu ale mi jak i moim domownikom bardzo smakuje :).

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 l zupy jarzynowej

2 litry wody
500 g mięsa wieprzowego
1 kg ziemniaków
2 strąki papryki czerwonej (480g)
2 cebule (180g)
2 marchewki (300g)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (65g)
4 duże ząbki czosnku
kawałek papryczki chili (6 cm)
1/2 pęczka natki pietruszki
sól , pieprz cayenne do smaku
olej do smażenia

do zabielenia zupy :
8 łyżek śmietany 18% (200g)
1 łyżka maki pszennej (15g)
kilka łyżek wody (5-6)

W nawiasach podałam orientacyjnie ile ważyły poszczególne składniki na zupę.

Link do filmu z przygotowania : Pikantnej zupy jarzynowej 



Przygotowanie :
Najpierw nastawię mięso żeby się gotowało :
  1. Opłukane i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i daję do garnka .
  2. Mięso w garnku zalewam 2 litrami wody i gotuję pod przykryciem ( około 30 minut ).
W tym czasie gdy mięso się gotuję przygotuję pozostałe składniki :
  1. Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę daję do miski i zalewam wodą ( jak będę miała je dodać do zupy to odleję wodę )
  2. Oczyszczoną i umytą marchewkę kroję w drobną kostkę i dodaję do ziemniaków .
  3. Czosnek i papryczkę chili (razem z nasionkami ) kroję w drobniutką kostkę i daję do oddzielnej miseczki .
  4. Umytą paprykę przekrawam na pół oczyszczam z gniazd nasiennych , białych błonek i kroję w drobną kostkę . Paprykę daję do osobnej miseczki będę ją smażyła razem z cebulą przed dodaniem do zupy ) .
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do papryki .
  6. Umytą i osączoną natkę drobno siekam i daję do osobnej miseczki (dodam ją do zupy dopiero na sam koniec po zakręceniu gazu ) .

Mięso gotuje się już 30 minut :
  1. Teraz z ziemniaków i marchewki odlewam wodę i dodaję marchew i ziemniaki do zupy , dodaję również czosnek i papryczkę chili , mieszam i nadal gotuję .
  2. Po dodaniu powyższych składników , na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażam przez około 10 minut paprykę z cebulą , następnie dodaję do zupy doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) mieszam i nadal gotuję do miękkości ziemniaków .

Od momentu dodania ziemniaków zupę gotowałam około 20 minut :
  1. Teraz dodaję koncentrat pomidorowy , mieszam i nadal gotuję .
  2. W tym czasie przygotuję śmietanę do zabielenia , do miseczki daję niewielką ilość zimnej wody dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek . Do mąki dodaję śmietanę i całość mieszam .
  3. Od razu po przygotowaniu śmietaną zabielam zupę , mieszam sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem cayenne . Ja doprawiłam jeszcze dużą szczyptą soli i dwiema dużymi szczyptami pieprzu – zupa powinna być pikantna .
  4. Całość gotuję jeszcze około 4-5 minut , następnie zakręcam gaz dodaję do zupy natkę pietruszki , mieszam - zupa jest gotowa .
  5. W sumie zupę gotowałam około 1 godziny – od zagotowania się wody 30 minut mięso , następnie po dodaniu ziemniaków kolejne 20 minut i po dodaniu koncentratu i zabieleniu w sumie około 10 minut .
Pikantna zupa jarzynowa z papryką jest gotowa , można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa









6 komentarzy :

  1. Pytanie początkującej: jaki kawałek wieprzowiny? Na przykład Łopatka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być łopatka , szynka bez kości lub karkówka . Życzę smacznej zupy .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Zupa jest rewelacyjna!!! Ogromnie smakowita!!!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.