Witam serdecznie
Przepis na przygotowanie ciasta na
pierogi bez jajek. Ciasto jest bardzo elastyczne można je bardzo
cienko rozwałkować a po ugotowaniu miękkie i bardzo smaczne.
Można z niego robić pierogi każdego rodzaju idealnie nadaje się
do mięsnych, ruskich, warzywnych jak i owocowych.
Do przygotowania ciasta na pierogi
będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji ciasta, wyjdzie
około 25 szt pierogów
300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
150 ml wrzątku (150 g)
1 łyżka oleju (około 15 ml)
szczypta soli
Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi bez jajek
Przygotowanie:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję
szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Na początku składniki
mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy
składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat.
Ciasto wyrabiam na blacie przez około
4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i elastyczne.
Następnie ciasto zawijam w folię
spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut
aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski
i nakryć ściereczką.
Po 30 minutach:
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko
podsypanym mąką na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego
ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i lepię pierogi.
Pierogi z takim rodzajem ciasta gotuję
w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, pierogi wrzucam do
gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około
3 minut.
Życzę udanego lepienia pierogów i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Beznadziejne ciasto, wyszło twarde jak nigdy.
OdpowiedzUsuńWedług mnie nie jest twarde , proszę zobaczyć na filmie że po rozwałkowaniu podnoszę go i nie jest twarde i się nie łamie .
UsuńBrawo Babciu:) od 30 lat robie pierogi wg przepisu mojej tesciowej ze Lwowa - nigdy nie dodajemy do ciasta na pierogi jajka, dzieki temu ciasto jest miekkie - tez dodaje wrzatek. Pani przepisy sa super, "normalne" i opisowe, takie jak czesto poszukuje:) Pozdrawiam
UsuńCiekawe... wszystkim wyszło super. To raczej nie wina przepisu;P
UsuńFatalnie, że negatywny komentarz jest komentarzem początkowym, ponieważ za pierwszym razem gdy tu przyszłam wywołał we mnie ostrożność wobec tego przepisu. A niepotrzebnie.
UsuńNie mam zwyczaju wypowiadać się na forach, ale przepis na ciasto jest świetny i wchodzę tu za każdym razem, gdy lepię pierogi. Korzystałam z przepisu już kilka razy - za każdym razem z sukcesem.
Dlatego nie wytrzymałam i się wypowiedziałam.
Pozdrawiam autorkę przepsiu.
Bardzo dziękuję za komentarz i jest mi bardzo miło ze przepis się przydał a ciasto na pierogi Pani odpowiada i smakuje oraz nie zraziła się Pani pierwszym komentarzem .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Drugi rok korzystam z tego przepisu i jestem bardzo zadowolona :) dziękuję. Jak przechowywać ugotowane pierogi przez 2-3 dni? Anna
UsuńWidocznie kiepsko gotujesz! Ciasto jest wspaniałe i mięciutkie!
UsuńJa również jestem zadowolona z przepisu . Mój ulubiony przepis robie pierogi często i korzystan z niego za każdym razem. Przepis na całe życie! Tylko oczywiście robię 4x większe proporcje.
UsuńSuper przepis!!ciasto leciutkie i elastyczne ;)
Usuńwypróbowałem wiele proporcji, moim zdaniem jest to złota proporcja, ciasto nie tylko jest miękkie i świetnie się wałkuje ale co ważniejsze mogę je zostawić na godzinę wrócić i nadal jest dobre ani za mokre ani za suche, a to rzadko się w ciastach zdarza
Usuńchyba ktoś złośliwie wpisał ten komentarz ciasto jest rewelacyjne!
UsuńCiasto rewelacyjne, robiłam juz pare razy
Usuńciasto wyszło super !
OdpowiedzUsuńja tez nie dodaje jajka i ciasto jest miekkie tylko maka ,wrzatek ,olej ,sol
OdpowiedzUsuńtakie ciasto robię od lat i zawsze się udaje super przepis
OdpowiedzUsuńdobre ciasto, sprawdzone
OdpowiedzUsuńodmierzyłam dokładnie wszystko jak w przepisie, ciasto wyszło niestety strasznie twarde...nie wiem może to za mało wody?
OdpowiedzUsuńNo dziwne że było twarde , ostatnio robiłam z tego ciasta około 400 pierogów ruskich i były rewelacyjne , opinia osób które je jadły .
UsuńProszę powiedzieć w którym momencie to ciasto jest twarde , podczas wyrabiania , wałkowania czy po ugotowaniu pierogów ?.
moim zdaniem trzeba zrobić tak: część mąki, tak z połowę tej odmierzonej, wymieszać z pozostałymi składnikami, a resztą podsypywać w trakcie pracy.
UsuńBo:
po wrzuceniu do jednej miski podanej ilości mąki etc w życiu nie wyszłoby mi ciasto miękkie - takie mam podejrzenia, więc od razu dolałam tego wrzątku (oprócz tych 150 ml, jeszcze 300 ml), i trochę oleju, a wtedy ciasto zrobiło się miękkie - aż za bardzo, i wyrabiając je już na stole, musiałam podsypywać mąką.
Więc w sumie wyszło mi więcej mąki ale i więcej wody i oleju.
Stąd moje podejrzenia, że gdyby zacząć mieszać mniejszą ilość mąki z podaną ilością wody i oleju, to wszystko by się ładnie wyrobiło. pozdrawiam
Proszę obejrzeć film jest bardzo dokładny . Dała Pani według komentarza 150 ml + 300 ml razem 450 ml wody BRAWO jestem ciekawa ile mąki Pani podsypała na stolnicy .
UsuńPozdrawiam
No trochę podsypałam ;) bo się mocno kleiło. Grunt, że wyszło, i już jesteśmy po obiedzie. Resztę zrobię potem bo chhwilowo pracuję;)
UsuńNapisałam ten komentarz, bo wiem jak się początkujący kucharz męczy - sama gotuję przeważnie bo muszę, chociaż w wolnej chwili również dla przyjemności.
Dzięki za przepis!
Robiłem pierogi drugi raz w życiu. Ostatnio 20 lat temu. Nie oglądałem tego filmu tylko przeczytałem opis. Wyszło idealne, sprężyste, kleiło się jak trzeba, żaden pieróg podczas gotowania nie otworzył się. Jeśli komuś wychodzi za twarde - prawdopodobnie dosypuje w trakcie wyrabiania albo lepienia za dużo mąki. Będzie też twarde jeśli nie przykryjecie w trakcie wyrabiania ścierką - wtedy schnie i twardnieje. Złapałem się na tym w trakcie klejenia - dwa nie chciały się dobrze kleić bo włożyłem farsz na stronę, która leżała do góry na blacie i zdążyła mi podeschnąć. Wystarczy nałożyć farsz na tę stronę, która przyklejona jest do blatu. Przepis pakuję do domowego przepiśnika bo jest prosty i skuteczny. Dziękuję.
UsuńTo casto z przepisu mojej babci, robie je do pierogow na swiata Bozego Narodzeni.
OdpowiedzUsuńPierogi sa tak pyszne, ze ile bym nie zrobil to zawsze znikaja jako pierwsze.
Robert
To mi się podoba Panie Robercie widać że jest Pan prawdziwym mężczyzną a nie jak u mnie w domu żaden chłop nie chce mi pomagać przy lepieniu pierogów . Musze im pokazać ten komentarz :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Coraz wiecej facetow zaczyna lepic pierogi i gotowac! Dlaczego? Bo kto tak zagniecie ciasto jak nie facet? hehe
UsuńPrzepis jak mojej babci sprawdzony i dziala ciasto wychodzi idealne :))
Pozdrawiam Damian
Witam, po raz pierwszy będę robił pierogi i za bardzo nie rozumiem co Pani ma na myśli pisząc ... " od momentu wrzucenia pierogów i ponownego zagotowania wody "
OdpowiedzUsuńCzy mogłaby Pani podać (jak przygotować) różne linki do filmików na różne rodzaje farszów do pierogów np. z mięsem, z kapustą i grzybami, warzywne i owocowe.
Poproszę również o informacje w jaki sposób mrozi się pierogi, które dopiero co zostały zrobione.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Adam
Przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale komentarz nie wiem czemu wylądował w folderze spam i go nie widziałam .
Usuń1) Gdy wrzucam pierogi do gotującej się wody , pierogi są zimne i woda przestaje się gotować , za nim znowu się zagotuje mija około 1 -2 minut w zależności jaki duży gaz mamy pod garnkiem , ile wody i pierogów wrzuconych do garnka .
2) link do kategorii z pierogami http://uwagababciagotuje.blogspot.com/search/label/Pierogi
lada dzień mam zamiar zmienić podstrony z kategoriami aby łatwiej było wyszukać przepisy :)
3) Ugotowane pierogi odstawiam do wystudzenia i zimne wkładam do woreczków , następnie zamrażam w zamrażalniku .
Pozdrawiam serdecznie
Cisto rewelacja!!! Dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać ile pierogów wychodzi z tej ilości ciasta?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Magdalena
Około 25 , w zależności jak duże będziemy je robić .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mi wyszło 30 sztuk :)
UsuńWspaniałe ciasto! Miękkie, elastyczne :) Nie jestem świetną kucharką, ale robiłam już pierogi kilka razy z różnych przepisów na ciasto, i stwierdzam, że to jest ZDECYDOWANIE najlepsze :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i cieszę się ze przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Na kilogram mąki ile dodać wrzątku i oleju? Dziękuję za odpowiedź ;)
OdpowiedzUsuńNa kilogram mąki - 500 ml wrzątku i około 4 łyżek oleju ( jeżeli damy 4 łyżki to nic się nie stanie :) , Pozdrawiam serdecznie
Usuńnie jestem fenomenem tylko gornikiem .ale to co podajecie w przepisach jest dla mnie zrozumiale bo do gotowania trzeba dac serce .i wtedy wszystko sie uda.
UsuńUważam ,że ciasto jest super :) Dziś trafiłam przypadkiem na ten przepis i jestem bardzo zadowolona :) Od dziś to będzie mój ulubiony przepis na ciasto na pierogi :) Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis na ciasto się przydał . Życzę Wesołych Świąt.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Do miski wsypać 1 kg mąki, sól. W mące robić dołek, wlać gorącą wodę (wrzątek) - od 2 szklanek do 2 1/4 szklanki (zależy czy sucha mąka i jak wchłania wodę) oraz 8 łyżek oleju. Wszystko wymieszać łyżką, aż ciasto się połączy. Następnie od razu wyrabiamy ciasto ręką na gładką elastyczną masę. Jak ciasto zacznie odchodzić od ręki, z ciasta uformować kulę i przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło i pozostawić na około 15 min., aby ciasto odpoczęło. Od ciasta odkrawać kawałek, który rozwałkowujemy i robimy pierogi.
OdpowiedzUsuńCisto i zrobione pierogi cały czas muszą być przykryte ściereczką, aby nie obsychały.
Chcąc nadwyżkę pierogów zamrozić należy je po lekkim przestudzeniu np. na talerzu jeszcze ciepłe polać olejem, a następnie jeszcze na talerzu maczać z obu stron na ociekniętym z pierogów oleju. Po wystudzeniu wkładać do woreczków lub na tacki - tackę włożyć też do woreczka.
Uwaga: aby ciasto na pierogi było elastyczne, przygotowujemy je wyłącznie z mąki i gorącej wody (najlepiej wrzątek)i oleju, nie należy dodawać jajek. Olej dodajemy w proporcji: 4 łyżki na 50 dag mąki; a na 1 kg mąki 8 łyżek oleju - wychodzi około 90 pierogów. Dzięki temu pierogi po ugotowaniu są pulchne, a w trakcie wyrabiania ciasto jest elastyczne.
Takie pierogi na pewno będą bardzo mięciutkie i smaczne.
Ciasto jest podobne do ciasta Pani Ewy (lecz z większą ilością oleju).
Dużo szukałam w internecie przepisów na ciasto na pierogi. Ten przepis stosuję cały czas, dałam go koleżance, jej mąż prosi tylko o pierogi wg powyższego przepisu.
Życzę smacznego.
Wszystkiego dobrego w Nowym 2015 roku.
Kodula
Bardzo fajne ciasto,nareszcie dobrze mi się z nim pracowało mięciutkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie
nie przejmuj sie I tak wszystkim nie dogodzisz ja zrobilem dokladnie jak w instrukcji I zona powiedziala ze nigdy tak dobrego ciasta nie jadla bylo bardzo delikatne I miekkie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie
ciasto super ja zamiast oleju daję łyżkę mąki ziemniaczanej a składniki wszystkie tak na oko i jest zawsze mięciutkie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz mąką ziemniaczaną jeszcze nie robiłam ciasta na pierogi ale będę musiała spróbować
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pierwszy raz robiłam pierogi, myślałam że nie wyjdą, że zrobię coś nie tak, że w wodzie się rozwalą czy coś. Myliłam się, wyszły super :-) Jestem na etapie uczenia się gotowania także jestem pod wrażeniem. Super przepis i będę korzystać z tych przepisów :-)
OdpowiedzUsuńGratuluje pierwszych pierogów :) i miło mi że przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przepis prosty, a pierogi genialne.
OdpowiedzUsuńNa pewno jeszcze nie raz wykorzystam.
Pozdrawiam.
Bardzo mi miło że przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie
Też zawsze tak robię ciasto, jak moja mama super zdecydowanie lepsze niż z jajkami.
OdpowiedzUsuńTo prawda takie ciasto jest naprawdę dobre i miękkie po ugotowaniu.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super przepis , pierogi wyszły rewelacyjne. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis się przydał a pierogi smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
dzisiaj robiłam i zatwierdzam przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze za akceptację przepisu :) oraz że ciasto wyszło i smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie .
suuuperrr super wlasnie skonczylam lepic :) pierozki pyyyszne
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło że przepis się przydał :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
Jestem mloda mama i gotuje od niedawna. Szukalam przepisu na pierogi (ciasto) i padlo na Pani przepis. Pierogi maja byc na Wigilie, ale cos czuje, ze trzeba bedzie dorobic. Pierwszy raz wyszly mi pierogi,ktore czuc pierogami, nie maka. Dziekuje bardz za ten przepis!
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za tak miły komentarz i jest mi bardzo miło że przepis na ciasto się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
Super przepis. Już drugi rok korzystam z niego ale dopiero teraz komentuje. Prosty, szybki i do tego świetnie elastyczne ciasto. Można tak rozwałkować, że idzie robić japońskie cieniutkie pierożki. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis się przydał a ciasto smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wspaniały przepis! Ciasto wyszło rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że ciasto smakowało i się udało.
UsuńPozdrawiam serdecznie
witam :) czy na około 40 pierogów mam użyć podwójnej porcji składników
OdpowiedzUsuńZ podwójnej porcji wyjdzie około 50 pierogów, wszystko zależy jak duże będą krążki i jak grubo rozwałkujemy
UsuńPozdrawiam serdecznie
No Mega!!!
OdpowiedzUsuńBabiczka dawno mi takie ciacho nie wyszlo pierogi mega moje roczne malenstwo zajada
Bardzo się cieszę że ciasto wyszło i smakowało a najważniejsze że maleństwu smakowało
UsuńPozdrawiam serdecznie pana oraz dzidziusia ♥ ♥ ♥
Ciasto rewelacja! Mięciutkie i ładnie się klei :) Dziękuję za dobry a zarazem prosty przepis! Teraz czekam aż mąż wróci z pracy i będzie się zajadał pysznymi pierogami :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że mężowi pierogi smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz męża ♥
O proszę, muszę spróbować, bo przyznam, że sama nigdy ciasta na pierogi nie robiłam
OdpowiedzUsuńA więc życzę powodzenia i smacznych pierogów
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
To jest bardzo dobry przepis moja mamusia tak samo robiła a teraz to ja robię.Wesołych świąt 🎄
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Świetny przepis! pierogi wyszły idealne :) dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Moja babcia zawsze daje jajko i ja tak robię ale dzisiaj ja do pierogow a jajek brak a najblizszy sklep za 7 km. Szybko wyszukalam ten przepis i JESTEM W SZOKU! CIASTO JEST GENIALNE, mieciutkie,rozplywa sie w ustach, jestem zachwycona, nigdy wiecej ciasta z jajkiem! Dziekuje Pani za udany obiad dla meza i córki.
OdpowiedzUsuńNo to dzięki temu że zabrakło jajek, wypróbowała Pani przepis na inne ciasto na pierogi i się udało i smakowało, bardzo mnie to cieszy że akurat mój.
UsuńPozdrawiam bardzo serdecznie ♥
Jakiś czas temu zaczęła się moja przygoda z pierogami.Tak szybko jak się zaczęła tak też szybko się skończyła...niestety.Ciągle nie wychodziło mi smaczne ciasto więc sobie odpuściłam.....aż do momentu gdy natrafiłam na ten cudowny przepis.Ciasto jest delikatne, cieniutkie ( tak cieniutko wałkuję, że wychodzi mi 30 pierogów) i po prostu pyszne.Więc sklejam wciąż kolejne i kolejne pierożki ku zadowoleniu dzieci.Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę ☺
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że mój przepis na ciasto na pierogi Pani przypadł do gustu i jest takie jakie Pani chciała. Bardzo z tego powodu się cieszę.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥
Ciasto wyszło super, wszystko dobrze wytłumaczone . Dziękuję za przepis Pani Babciu.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał a pierogi z tym ciastem smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥
Czy pierogi bez jajek można zrobić z mąki razowej ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam zrobić ciasta z mąki razowej bez jajek, z jajkami robiłam, przepis jest nawet na blogu.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ten przepis jest w moim domu, odkąd pamiętam, zawsze wychodzi pyszne, elastyczne ciasto, które łatwo się rozwałkowuje.
OdpowiedzUsuńGdy mam jakieś inne dodatkowe zajęcie, zostawiam ciasto na stolnicy, przykrywając mokrą ściereczką. Nic się z nim nie dzieje, nawet po trzech godzinach (ostatnio poszedłem oglądać mecz i zapomniałem o pierogach), gdy rozpędzę się z ilością, to zamrażam takie surowe, pojedynczo na desce, później wsypuję "kamyki" do woreczków.
Pyszne są po rozmrożeniu, gdy zamiast do gotującej wody, obsmażam je tylko na patelni, po 3-4 minuty z każdej strony.
Pozdrawiam wszystkich łasuchów pierogowych:) Piotr
Będę pierwszy raz robić ciasto pierogowe.... zawsze mi było "pod górkę" :D ale mam pyszny farsz i postanowiłam w końcu zrobić prawdziwe pierogi a nie ciasto naleśnikowe (tak zawsze było prościej) mam tylko jedno pytanie: jak wyjdzie mi więcej ciasta niż mam farszu, to czy można takie ciasto zamrozić?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Panią Babcię - Babcia Iwona :)
Nie widziałam tego komentarza, przepraszam. Mam nadzieję że ciasto się udało i pierogi smakowały. Odnośnie pytania to tak, można zamrozić.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Pani Ewo,
OdpowiedzUsuńdzisiaj po raz pierwszy moje pierogi według Pani przepisu na ciasto zniknęły szybko z talerzy. Ciasto wyborne. Gotuję od 30 lat, ale nigdy nie lubiłam robić pierogów. Skusiłam się i nie żałuję. Wyszło mi 35 pierogów. Lubimy czuć grudki sera i ziemniaków, dlatego nie zmieliłam sera, tylko pogniotłam widelcem. Bardzo dziękuję za przepis.
Pozdrawiam. Wioletta
Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał. Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
UsuńRewelacyjny przepis! Do swojego ciasta dodałam trochę szpinaku, żeby je delikatnie zabarwić, w środek ugotowanego kurczaka z resztą szpinaku i fetą. Z proporcji podanych przez Panią wyszło mi ponad 40 pierożków (mniejszych, robionych na pierożnicy), pozostałe ciasto skroiłam na makaron i właśnie się suszy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za prosty przepis i pozdrawiam serdecznie
Sylwia
Ciasto wyszło super!!! Pierogi mięciutkie i pyszne :) Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły bardzo smaczne, dzięki Pani przepisowi na ciasto:) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDorota
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał a ciasto wyszło i smakowało
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
cudowne to ciasto! spróbowałam tego przepisu rok temu i od tamtego momentu jest moim ulubionym!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńRobilam dzis dokladnie z tego przepisu,ktory znam od lat,ale dokladnie chcialam wyprobowac proporcji Babci.Niestety w przepisie jest za malo wody,musialam dolac troche bo byloby za twarde.Jestem starsza ,doswiadczona gospodynia i sadze,ze moze to wynikac z bardzo malej wilgotnosci maki.Takze trzeba samemu czuc to w rekach.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi idealne, robiłam i uszka i pierogi wielokrotnie i zawsze było sprężyste, nigdy twarde.Pozdrawiam serdecznie, Ewa
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał i że ciasto smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Przepis idealny.
OdpowiedzUsuń