Nowe Przepisy

czwartek, 22 maja 2014

Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek

ciasto na pierogi bez jajek


Witam serdecznie
Przepis na przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek . Ciasto jest bardzo elastyczne można je bardzo cienko rozwałkować a po ugotowaniu miękkie i bardzo smaczne . Można z niego robić pierogi każdego rodzaju idealnie nadaje się do mięsnych , ruskich ,warzywnych jak i owocowych .

Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować:

Z podanych proporcji ciasta, wyjdzie około 25 szt pierogów

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
150 ml wrzątku (150 g)
1 łyżka oleju (około 15 ml)
szczypta soli

Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi bez jajek



Przygotowanie:

Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Na początku składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat.



Ciasto wyrabiam na blacie przez około 4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i elastyczne.

Następnie ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski i nakryć ściereczką.

Po 30 minutach:
Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i lepię pierogi.

Pierogi z takim rodzajem ciasta gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, pierogi wrzucam do gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 3 minut.

Życzę udanego lepienia pierogów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


88 komentarzy :

  1. Beznadziejne ciasto, wyszło twarde jak nigdy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie nie jest twarde , proszę zobaczyć na filmie że po rozwałkowaniu podnoszę go i nie jest twarde i się nie łamie .

      Usuń
    2. Brawo Babciu:) od 30 lat robie pierogi wg przepisu mojej tesciowej ze Lwowa - nigdy nie dodajemy do ciasta na pierogi jajka, dzieki temu ciasto jest miekkie - tez dodaje wrzatek. Pani przepisy sa super, "normalne" i opisowe, takie jak czesto poszukuje:) Pozdrawiam

      Usuń
    3. Ciekawe... wszystkim wyszło super. To raczej nie wina przepisu;P

      Usuń
    4. Fatalnie, że negatywny komentarz jest komentarzem początkowym, ponieważ za pierwszym razem gdy tu przyszłam wywołał we mnie ostrożność wobec tego przepisu. A niepotrzebnie.
      Nie mam zwyczaju wypowiadać się na forach, ale przepis na ciasto jest świetny i wchodzę tu za każdym razem, gdy lepię pierogi. Korzystałam z przepisu już kilka razy - za każdym razem z sukcesem.
      Dlatego nie wytrzymałam i się wypowiedziałam.
      Pozdrawiam autorkę przepsiu.

      Usuń
    5. Bardzo dziękuję za komentarz i jest mi bardzo miło ze przepis się przydał a ciasto na pierogi Pani odpowiada i smakuje oraz nie zraziła się Pani pierwszym komentarzem .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    6. Drugi rok korzystam z tego przepisu i jestem bardzo zadowolona :) dziękuję. Jak przechowywać ugotowane pierogi przez 2-3 dni? Anna

      Usuń
    7. Widocznie kiepsko gotujesz! Ciasto jest wspaniałe i mięciutkie!

      Usuń
    8. Ja również jestem zadowolona z przepisu . Mój ulubiony przepis robie pierogi często i korzystan z niego za każdym razem. Przepis na całe życie! Tylko oczywiście robię 4x większe proporcje.

      Usuń
    9. Super przepis!!ciasto leciutkie i elastyczne ;)

      Usuń
    10. wypróbowałem wiele proporcji, moim zdaniem jest to złota proporcja, ciasto nie tylko jest miękkie i świetnie się wałkuje ale co ważniejsze mogę je zostawić na godzinę wrócić i nadal jest dobre ani za mokre ani za suche, a to rzadko się w ciastach zdarza

      Usuń
    11. chyba ktoś złośliwie wpisał ten komentarz ciasto jest rewelacyjne!

      Usuń
  2. ciasto wyszło super !

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez nie dodaje jajka i ciasto jest miekkie tylko maka ,wrzatek ,olej ,sol

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciasto robię od lat i zawsze się udaje super przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. dobre ciasto, sprawdzone

    OdpowiedzUsuń
  6. odmierzyłam dokładnie wszystko jak w przepisie, ciasto wyszło niestety strasznie twarde...nie wiem może to za mało wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dziwne że było twarde , ostatnio robiłam z tego ciasta około 400 pierogów ruskich i były rewelacyjne , opinia osób które je jadły .

      Proszę powiedzieć w którym momencie to ciasto jest twarde , podczas wyrabiania , wałkowania czy po ugotowaniu pierogów ?.

      Usuń
    2. moim zdaniem trzeba zrobić tak: część mąki, tak z połowę tej odmierzonej, wymieszać z pozostałymi składnikami, a resztą podsypywać w trakcie pracy.
      Bo:
      po wrzuceniu do jednej miski podanej ilości mąki etc w życiu nie wyszłoby mi ciasto miękkie - takie mam podejrzenia, więc od razu dolałam tego wrzątku (oprócz tych 150 ml, jeszcze 300 ml), i trochę oleju, a wtedy ciasto zrobiło się miękkie - aż za bardzo, i wyrabiając je już na stole, musiałam podsypywać mąką.
      Więc w sumie wyszło mi więcej mąki ale i więcej wody i oleju.

      Stąd moje podejrzenia, że gdyby zacząć mieszać mniejszą ilość mąki z podaną ilością wody i oleju, to wszystko by się ładnie wyrobiło. pozdrawiam

      Usuń
    3. Proszę obejrzeć film jest bardzo dokładny . Dała Pani według komentarza 150 ml + 300 ml razem 450 ml wody BRAWO jestem ciekawa ile mąki Pani podsypała na stolnicy .
      Pozdrawiam

      Usuń
    4. No trochę podsypałam ;) bo się mocno kleiło. Grunt, że wyszło, i już jesteśmy po obiedzie. Resztę zrobię potem bo chhwilowo pracuję;)

      Napisałam ten komentarz, bo wiem jak się początkujący kucharz męczy - sama gotuję przeważnie bo muszę, chociaż w wolnej chwili również dla przyjemności.
      Dzięki za przepis!

      Usuń
  7. To casto z przepisu mojej babci, robie je do pierogow na swiata Bozego Narodzeni.
    Pierogi sa tak pyszne, ze ile bym nie zrobil to zawsze znikaja jako pierwsze.
    Robert

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mi się podoba Panie Robercie widać że jest Pan prawdziwym mężczyzną a nie jak u mnie w domu żaden chłop nie chce mi pomagać przy lepieniu pierogów . Musze im pokazać ten komentarz :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Coraz wiecej facetow zaczyna lepic pierogi i gotowac! Dlaczego? Bo kto tak zagniecie ciasto jak nie facet? hehe
      Przepis jak mojej babci sprawdzony i dziala ciasto wychodzi idealne :))
      Pozdrawiam Damian

      Usuń
  8. Witam, po raz pierwszy będę robił pierogi i za bardzo nie rozumiem co Pani ma na myśli pisząc ... " od momentu wrzucenia pierogów i ponownego zagotowania wody "
    Czy mogłaby Pani podać (jak przygotować) różne linki do filmików na różne rodzaje farszów do pierogów np. z mięsem, z kapustą i grzybami, warzywne i owocowe.
    Poproszę również o informacje w jaki sposób mrozi się pierogi, które dopiero co zostały zrobione.
    Z góry bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
    Adam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale komentarz nie wiem czemu wylądował w folderze spam i go nie widziałam .

      1) Gdy wrzucam pierogi do gotującej się wody , pierogi są zimne i woda przestaje się gotować , za nim znowu się zagotuje mija około 1 -2 minut w zależności jaki duży gaz mamy pod garnkiem , ile wody i pierogów wrzuconych do garnka .

      2) link do kategorii z pierogami http://uwagababciagotuje.blogspot.com/search/label/Pierogi

      lada dzień mam zamiar zmienić podstrony z kategoriami aby łatwiej było wyszukać przepisy :)

      3) Ugotowane pierogi odstawiam do wystudzenia i zimne wkładam do woreczków , następnie zamrażam w zamrażalniku .

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Cisto rewelacja!!! Dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałam zapytać ile pierogów wychodzi z tej ilości ciasta?
    Pozdrawiam
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 25 , w zależności jak duże będziemy je robić .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Mi wyszło 30 sztuk :)

      Usuń
  11. Wspaniałe ciasto! Miękkie, elastyczne :) Nie jestem świetną kucharką, ale robiłam już pierogi kilka razy z różnych przepisów na ciasto, i stwierdzam, że to jest ZDECYDOWANIE najlepsze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i cieszę się ze przepis się przydał .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Na kilogram mąki ile dodać wrzątku i oleju? Dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kilogram mąki - 500 ml wrzątku i około 4 łyżek oleju ( jeżeli damy 4 łyżki to nic się nie stanie :) , Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. nie jestem fenomenem tylko gornikiem .ale to co podajecie w przepisach jest dla mnie zrozumiale bo do gotowania trzeba dac serce .i wtedy wszystko sie uda.

      Usuń
  13. Uważam ,że ciasto jest super :) Dziś trafiłam przypadkiem na ten przepis i jestem bardzo zadowolona :) Od dziś to będzie mój ulubiony przepis na ciasto na pierogi :) Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis na ciasto się przydał . Życzę Wesołych Świąt.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  14. Do miski wsypać 1 kg mąki, sól. W mące robić dołek, wlać gorącą wodę (wrzątek) - od 2 szklanek do 2 1/4 szklanki (zależy czy sucha mąka i jak wchłania wodę) oraz 8 łyżek oleju. Wszystko wymieszać łyżką, aż ciasto się połączy. Następnie od razu wyrabiamy ciasto ręką na gładką elastyczną masę. Jak ciasto zacznie odchodzić od ręki, z ciasta uformować kulę i przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło i pozostawić na około 15 min., aby ciasto odpoczęło. Od ciasta odkrawać kawałek, który rozwałkowujemy i robimy pierogi.
    Cisto i zrobione pierogi cały czas muszą być przykryte ściereczką, aby nie obsychały.
    Chcąc nadwyżkę pierogów zamrozić należy je po lekkim przestudzeniu np. na talerzu jeszcze ciepłe polać olejem, a następnie jeszcze na talerzu maczać z obu stron na ociekniętym z pierogów oleju. Po wystudzeniu wkładać do woreczków lub na tacki - tackę włożyć też do woreczka.
    Uwaga: aby ciasto na pierogi było elastyczne, przygotowujemy je wyłącznie z mąki i gorącej wody (najlepiej wrzątek)i oleju, nie należy dodawać jajek. Olej dodajemy w proporcji: 4 łyżki na 50 dag mąki; a na 1 kg mąki 8 łyżek oleju - wychodzi około 90 pierogów. Dzięki temu pierogi po ugotowaniu są pulchne, a w trakcie wyrabiania ciasto jest elastyczne.

    Takie pierogi na pewno będą bardzo mięciutkie i smaczne.
    Ciasto jest podobne do ciasta Pani Ewy (lecz z większą ilością oleju).
    Dużo szukałam w internecie przepisów na ciasto na pierogi. Ten przepis stosuję cały czas, dałam go koleżance, jej mąż prosi tylko o pierogi wg powyższego przepisu.
    Życzę smacznego.
    Wszystkiego dobrego w Nowym 2015 roku.

    Kodula

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajne ciasto,nareszcie dobrze mi się z nim pracowało mięciutkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. nie przejmuj sie I tak wszystkim nie dogodzisz ja zrobilem dokladnie jak w instrukcji I zona powiedziala ze nigdy tak dobrego ciasta nie jadla bylo bardzo delikatne I miekkie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. ciasto super ja zamiast oleju daję łyżkę mąki ziemniaczanej a składniki wszystkie tak na oko i jest zawsze mięciutkie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z mąką ziemniaczaną jeszcze nie robiłam ciasta na pierogi ale będę musiała spróbować
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  18. Pierwszy raz robiłam pierogi, myślałam że nie wyjdą, że zrobię coś nie tak, że w wodzie się rozwalą czy coś. Myliłam się, wyszły super :-) Jestem na etapie uczenia się gotowania także jestem pod wrażeniem. Super przepis i będę korzystać z tych przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluje pierwszych pierogów :) i miło mi że przepis się przydał .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Przepis prosty, a pierogi genialne.
    Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. Też zawsze tak robię ciasto, jak moja mama super zdecydowanie lepsze niż z jajkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda takie ciasto jest naprawdę dobre i miękkie po ugotowaniu.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Super przepis , pierogi wyszły rewelacyjne. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał a pierogi smakowały
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  22. dzisiaj robiłam i zatwierdzam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze za akceptację przepisu :) oraz że ciasto wyszło i smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń
  23. suuuperrr super wlasnie skonczylam lepic :) pierozki pyyyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło że przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  24. Jestem mloda mama i gotuje od niedawna. Szukalam przepisu na pierogi (ciasto) i padlo na Pani przepis. Pierogi maja byc na Wigilie, ale cos czuje, ze trzeba bedzie dorobic. Pierwszy raz wyszly mi pierogi,ktore czuc pierogami, nie maka. Dziekuje bardz za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za tak miły komentarz i jest mi bardzo miło że przepis na ciasto się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  25. Super przepis. Już drugi rok korzystam z niego ale dopiero teraz komentuje. Prosty, szybki i do tego świetnie elastyczne ciasto. Można tak rozwałkować, że idzie robić japońskie cieniutkie pierożki. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis się przydał a ciasto smakuje
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  26. Wspaniały przepis! Ciasto wyszło rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że ciasto smakowało i się udało.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  27. witam :) czy na około 40 pierogów mam użyć podwójnej porcji składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podwójnej porcji wyjdzie około 50 pierogów, wszystko zależy jak duże będą krążki i jak grubo rozwałkujemy
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  28. No Mega!!!
    Babiczka dawno mi takie ciacho nie wyszlo pierogi mega moje roczne malenstwo zajada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że ciasto wyszło i smakowało a najważniejsze że maleństwu smakowało
      Pozdrawiam serdecznie pana oraz dzidziusia ♥ ♥ ♥

      Usuń
  29. Ciasto rewelacja! Mięciutkie i ładnie się klei :) Dziękuję za dobry a zarazem prosty przepis! Teraz czekam aż mąż wróci z pracy i będzie się zajadał pysznymi pierogami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że mężowi pierogi smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz męża ♥

      Usuń
  30. O proszę, muszę spróbować, bo przyznam, że sama nigdy ciasta na pierogi nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę powodzenia i smacznych pierogów
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  31. To jest bardzo dobry przepis moja mamusia tak samo robiła a teraz to ja robię.Wesołych świąt 🎄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  32. Świetny przepis! pierogi wyszły idealne :) dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  33. Moja babcia zawsze daje jajko i ja tak robię ale dzisiaj ja do pierogow a jajek brak a najblizszy sklep za 7 km. Szybko wyszukalam ten przepis i JESTEM W SZOKU! CIASTO JEST GENIALNE, mieciutkie,rozplywa sie w ustach, jestem zachwycona, nigdy wiecej ciasta z jajkiem! Dziekuje Pani za udany obiad dla meza i córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to dzięki temu że zabrakło jajek, wypróbowała Pani przepis na inne ciasto na pierogi i się udało i smakowało, bardzo mnie to cieszy że akurat mój.
      Pozdrawiam bardzo serdecznie ♥

      Usuń
  34. Jakiś czas temu zaczęła się moja przygoda z pierogami.Tak szybko jak się zaczęła tak też szybko się skończyła...niestety.Ciągle nie wychodziło mi smaczne ciasto więc sobie odpuściłam.....aż do momentu gdy natrafiłam na ten cudowny przepis.Ciasto jest delikatne, cieniutkie ( tak cieniutko wałkuję, że wychodzi mi 30 pierogów) i po prostu pyszne.Więc sklejam wciąż kolejne i kolejne pierożki ku zadowoleniu dzieci.Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że mój przepis na ciasto na pierogi Pani przypadł do gustu i jest takie jakie Pani chciała. Bardzo z tego powodu się cieszę.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥

      Usuń
  35. Ciasto wyszło super, wszystko dobrze wytłumaczone . Dziękuję za przepis Pani Babciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał a pierogi z tym ciastem smakowały
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥

      Usuń
  36. Czy pierogi bez jajek można zrobić z mąki razowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam zrobić ciasta z mąki razowej bez jajek, z jajkami robiłam, przepis jest nawet na blogu.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  37. Ten przepis jest w moim domu, odkąd pamiętam, zawsze wychodzi pyszne, elastyczne ciasto, które łatwo się rozwałkowuje.
    Gdy mam jakieś inne dodatkowe zajęcie, zostawiam ciasto na stolnicy, przykrywając mokrą ściereczką. Nic się z nim nie dzieje, nawet po trzech godzinach (ostatnio poszedłem oglądać mecz i zapomniałem o pierogach), gdy rozpędzę się z ilością, to zamrażam takie surowe, pojedynczo na desce, później wsypuję "kamyki" do woreczków.
    Pyszne są po rozmrożeniu, gdy zamiast do gotującej wody, obsmażam je tylko na patelni, po 3-4 minuty z każdej strony.
    Pozdrawiam wszystkich łasuchów pierogowych:) Piotr

    OdpowiedzUsuń
  38. Będę pierwszy raz robić ciasto pierogowe.... zawsze mi było "pod górkę" :D ale mam pyszny farsz i postanowiłam w końcu zrobić prawdziwe pierogi a nie ciasto naleśnikowe (tak zawsze było prościej) mam tylko jedno pytanie: jak wyjdzie mi więcej ciasta niż mam farszu, to czy można takie ciasto zamrozić?
    pozdrawiam Panią Babcię - Babcia Iwona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widziałam tego komentarza, przepraszam. Mam nadzieję że ciasto się udało i pierogi smakowały. Odnośnie pytania to tak, można zamrozić.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  39. Pani Ewo,
    dzisiaj po raz pierwszy moje pierogi według Pani przepisu na ciasto zniknęły szybko z talerzy. Ciasto wyborne. Gotuję od 30 lat, ale nigdy nie lubiłam robić pierogów. Skusiłam się i nie żałuję. Wyszło mi 35 pierogów. Lubimy czuć grudki sera i ziemniaków, dlatego nie zmieliłam sera, tylko pogniotłam widelcem. Bardzo dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam. Wioletta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał. Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  40. Rewelacyjny przepis! Do swojego ciasta dodałam trochę szpinaku, żeby je delikatnie zabarwić, w środek ugotowanego kurczaka z resztą szpinaku i fetą. Z proporcji podanych przez Panią wyszło mi ponad 40 pierożków (mniejszych, robionych na pierożnicy), pozostałe ciasto skroiłam na makaron i właśnie się suszy.
    Dziękuję za prosty przepis i pozdrawiam serdecznie
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.