Nowe Przepisy

sobota, 14 lutego 2015

Zupa Pomidorowa


Witam serdecznie
Propozycja na prostą w przygotowaniu i smaczną zupę pomidorową z koncentratem pomidorowym .

Będziemy potrzebować :

na wywar :
około 2,5 l wody
1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa )
1 cebula (70 g)
kawałek pora (40 g)
kawałek korzenia selera (50 g)
1 marchew (120 g)
1 korzeń pietruszki (70 g)

do zupy :
2 litry czystego wywaru
100 g koncentratu pomidorowego
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego ( użyłam 18% śmietany )
2 łyżki mąki pszennej ( 30 g)
do smaku :
sól , pieprz ,
pieprz cayenne (papryka ostra )

Link do filmu z przygotowania : Zupa pomidorowa



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję wywar :
  1. Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam 2,5 litra wody .
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut .
  3. Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pomidorowej .
  4. Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami .
Przygotowanie zupy pomidorowej .
  1. 2 litry wywaru wlewam do garnka dodaję koncentrat pomidorowy doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) pieprzem ( jedna duża szczypta ) i pieprzem cayenne (jedna szczypta ) .
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut .
  3. W między czasie gdy gotuję zupę przygotuję śmietanę do zabielenia .
  4. Do miseczki daję około 4 łyżek wody (zimnej) dodaję mąkę i mieszam rózgą tak żeby nie było grudek , następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam .
  5. Przed zabieleniem zupy do miseczki z wymieszaną śmietaną z mąką dodaję około 2 chochelek gotującej się zupy , dokładnie mieszam i wlewam całość do zupy .
  6. Zupę mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem (ważne żeby zupa niebyła ostra co do soli to kwestia gustu ja po sprawdzeniu smaku najczęściej dodaję jeszcze jedną – dwie szczypty soli ) .
Zupa pomidorowa jest gotowa można ją podawać z ryżem lub makaronem . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 





25 komentarzy :

  1. U mnie w domu też lubią najbardziej z ryżem :) Najprostsza pomidorówka zawsze jest najlepsza. Chociaż robiłam też ze świeżych pomidorów i również jest pyszna i prosta .
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpisuję się pod postem agnessy :) Ma Pani bardzo fajne przepisy :) takie zwykłe , normalne, polskie ... Nie jakieś wariacje z kaparami, krewetkami i innymi dziwnościami .... Chcemy więcej przepisów ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, staram się aby każdy znalazł coś dla siebie :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Pyszna zupka wyszła :) Początkująca gospodyni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że zupa pomidorowa smakowała a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Nie będę oryginalny: narrreeeszcie(!) klasyczna polska pomidorówka. U mnie z makaronem, takim rosołowym ze sklepu - rodzina preferuje, choć ja sam z gotowców wybieram świderki. Ale! Lata temu, babcia podawała z makaronem własnego wyrobu, lub czasem z kluskami kładzionymi. W obu przypadkach prawdziwie domowe żarcie, jednak ta ostatnia wersja zapisała się najwdzięczniej w moich kubkach smakowych i czuję, że którejś niedzieli zaskoczę bliskich. A przepis kradnę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. swieta prawda ten przepis ma cud pozdrawiam

      Usuń
  5. moja babcia gotowała pyszne pomidorowa przegapiłem wiedze moje jak się daje gotowania zupa chodziłem znajomych i na wsi smak nie był podobny mojej babci każdy ma charakter gotowania .wiec zrozumiałem ze nie dać kostki roszolu tak babcia gotowała wole naturalne jogurty ryz,makaron pomidorowa co góry przepis jest'''' ugotuje i spróbuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że zupa posmakuje i będzie miała chociaż odrobinę zbliżony smak do zupy pana babci.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. O tak mam chęć na pomidorową, dziękuję za piękny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i życzę smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. A ja mam takie pytanko , na jakim etapie dodać ryż do zupy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż gotuję oddzielnie i dodaję do zupy na talerzu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Ugotowałam dziś tę zupę tylko, że kupiłam szponder jak moja mama. Ale zupę zabieliłam tak jak w Pani przepisie. Zupa wyszła rewelacyjna, wręcz identyczna jak zupa mojej mamy!!!:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis na zupę pomidorową się przydał i że zupa smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. Pomidorowa wyszła jak za dawnych lat u Babci - rewelacja , prosty przepis jest najlepszy - Pani przepisy są rewelacyjne i prosimy o więcej :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń
  10. Babciu żyj 200lat :) i gotuj nam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zrobiłam.... Brak mi slów na pyszność tej zupki 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  12. Właśnie zupka z Pani przepisu się u mnie gotuje. Nareszcie normalny przepis dla normalnego człowieka, a nie jakiś unowocześniony. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i mam nadzieję, że zupa smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  13. Bardzo dobra zupa, już parę razy ją robiłam.Przepis super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa smakuje. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.