Witam serdecznie
Przepis jak przygotować barszcz
czerwony wigilijny z kwasem buraczanym (kiszonym barszczem) . Są
różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się
spodoba mój przepis i przygotuje podobny barszcz .
Będziemy potrzebować :
na wywar warzywny :
1500 ml wody
600 g buraków czerwonych
marchew (około 180 g)
1 korzeń pietruszki (około 120 g)
kawałek pora (około 30 g)
1 cebula (około 80 g)
kawałek korzenia selera (około 50 g)
3 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
1 1/2 listka laurowego
na wywar grzybowy :
20 g suszonych grzybów
600 ml wody
na barszcz czerwony :
około 800 ml kiszonego barszczu (kwasu
buraczanego)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu cayenne (papryki
ostrej)
sól
do smaku sok z cytryny
Ilość przypraw użytych do
doprawienia barszczu zależy jak przygotowaliśmy barszcz kiszony i
jest to kwestia gustu i smaku .
Link do filmu z przygotowania : Barszcz czerwony na wigilię
Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię bez kwasu buraczanego :
Przygotowanie :
Kwas buraczany wcześniej ukisiłam i
przygotowałam go według tego przepisu :
Najpierw przygotuję grzyby :
- Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody .
- Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc .
Po
kilku godzinach :
- Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć ).
- Gdy się ugotują przecedzę je na sicie i użyję tylko wywaru do przygotowania barszczu a grzyby wykorzystam do przygotowania uszek do barszczu lub pierogów z grzybami .
W
tym czasie gdy gotuję wywar z grzybów przygotuję wywar warzywny :
- Składniki na wywar warzywny obieram i płuczę pod bieżącą wodą .
- Następnie warzywa kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka z 1.5 litra wody .
- Dodaję ziele angielskie i listek laurowy , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
- Po ugotowaniu wywar przecedzam na sicie do garnka w którym będę gotowała barszcz , warzywa wyrzucam używam tylko czystego wywaru .
Końcowe
przygotowanie barszczu na wigilię :
- Do garnka przecedziłam przez sito wywar grzybowy oraz wywar warzywny .
- Teraz do garnka z wywarami wlewam kwas buraczany , doprawiam solą , pieprzem , pieprzem cayenne , pieprzem ziołowym , papryką słodką mieszam . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam sokiem z cytryny i przyprawami .
- Ja jedynie doprawiłam solą i pieprzem – ale tak jak pisałam na początku kwestia doprawienia jest indywidualna i zależy jak przygotowaliśmy kwas buraczany . Można również oprócz soku z cytryny doprawić przyprawą w płynie .
Gotowanie
barszczu :
- Garnek z barszczem stawiam na gazie i doprowadzam do wrzenia – ważne aby barszczu nie gotować tylko doprowadzić do wrzenia i zakręcić gaz , barszcz jest gotowy .
- Tak przygotowany podaję z uszkami .
Barszcz
czerwony na wigilię jest gotowy . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Piękny kolorek barszczyku, apetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki sam robię od wielu lat.
OdpowiedzUsuń