Nowe Przepisy

wtorek, 14 maja 2013

Zupa Szczawiowa




Witam Serdecznie
Wczoraj zrobiłam sobie wycieczkę na łąki i przy okazji zebrałam trochę szczawiu na zupę szczawiową ( szczaw najlepiej zbierać daleko od drogi aby nie był zanieczyszczony). Zupa szczawiowa jest bardzo pyszna warto wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować :

2 litry wywaru warzywnego
lub warzywno-mięsnego

2 duże garście szczawiu (około 160g)
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
40 g mąki
sól do smaku

zupę można podawać z jajkami
ugotowanymi na twardo
lub ziemniakami

Link do filmu z przygotowania : Zupa szczawiowa



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wywar, zupę ugotowałam na wywarze warzywno-mięsnym ale można ją ugotować na wywarze warzywnym:

Wywar ugotowałam wcześniej przed przygotowaniem zupy . Ugotowałam go z jednej dużej ćwiartki kurczaka , 2,5 l wody , małej marchewki , małej pietruszki , kawałka selera , kawałka pora , jednej małej cebuli . Wywaru nie doprawiałam , całość gotowałam od momentu zagotowania około 40 minut. Następnie odlałam 2 litry czystego wywaru który użyłam do przygotowania zupy szczawiowej.

Przygotowanie zupy szczawiowej:
  1. Umyty i osączony szczaw kroję na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojony szczaw dodaję do gotującego się czystego wywaru, mieszam i gotuję około 15 minut.
Gdy zupa się gotuję przygotuję śmietanę do zabielenia:
  1. W około 50 ml zimnej wody rozprowadzam mąkę tak aby nie było grudek i dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam – śmietanę mam przygotowaną.

  1. Po 15 minutach gotowania zupy, zupę zabielam , do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy aby śmietanę zahartować, mieszam i śmietanę wlewam do garnka. Całość mieszam doprawiam solą i gotuję jeszcze około 2 minut. Zakręcam gaz zupa jest gotowa.
Zupa szczawiowa jest gotowa można ją podawać z jakami lub ziemniakami. Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa




23 komentarze :

  1. Przyszłam z rewizytą :)
    Jak ja kocham zupę szczawiową z gotowanym jajkiem, zaraz wracają wspomnienia z dzieciństwa. A jak na złość...mój szczaw wp...winniczki z buszu sąsiada. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę , im prościej, tym smaczniej.Ja dotychczas miksowałam szczaw i kolor nieco mnie odpychał, a w kawałkach wygląda cudnie! Już nie będę robić po swojemu lecz po babcinemu. Pozdrawia Babcia Buba (Bożena)

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam niedawno zupę szczawiową ale nie dodawałam śmietany, jest wtedy trochę lżejsza

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota. Dzięki za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupę szczawiową. Moja rodzina także. Chcę polecić także wypróbowany przeze mnie przepis z ziemniaczkami i na bulionie warzywnym, gdyby ktoś nie chciał w to wszystko mieszać mięsa ;-)
    http://www.familyliving.pl/szczawiowa-nasza-powszednia/

    OdpowiedzUsuń
  6. Podczas spaceru nabraliśmy smaku na zupę szczawiową. Niby wiadomo jak zrobić, ale chciałam sprawdzić z przepisem jednak żadna z moich książek kucharskich nie ujmuje zupy szczawiowej!dobrze, że jest blog :) na wywarze warzywnym wyszła pycha! pozdrawiam smakoszy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze dodaję wędzonego boczku, który wcześniej lekko podsmażam i na tym zasmażke robię. Żeby nie dobić kaloryczności tej zupie, zmaiast śmietany daję jogurt naturalny zott - ten akurat mi się nie zważył jeszcze :) No i obowiązkowo jajka :)

    Mój tata zawsze dokładkę bierze ;) Mimo że wybredny z niego typ ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurt zott nie może się zważyć - za dużo chemii

      Usuń
    2. Jogurt Zott jest najzdrowszym jogurtem, a nie pseudo jogurty typu bakoma czy jogobella. Jest zalecanym jogurtem przez specjalistów - nefrologów i onkologów po przebytych operacjach nowotworów nerek. POLECAM ZOTT

      Usuń
    3. Najwpierw smarzysz boczek na ktorym robisz zasmazke askapisz na dobrej smietanie bo za duzo kalorii.U mnie w domu zawsze sie szczawiowa robilo na wywarze warzywnym a na koncu dodawalo sie kremowke(smietane) do tego ryz oraz drobno pokrojone jajko.I to byla zupa niskokaloryczna.

      Usuń
  8. ZUPA SZCZAWIOWA SZKODZI NA STAWY!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja szczaw na zupę przesmażam na maśle i dopiero dodaję do wywaru, następnie zaprawiam czymś białym(śmietana ,jogurt itp)pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robienie wywaru na mięsie czy kości nie ma sensu. Tak naprawdę tylko warzywa dają niepowtarzalny smak. Od chyba już 20 lat zrezygnowałem z wywarów na mięsie - a nie jestem wegetarianinem
    Ja robię najpierw mocny wywar: 3-4 marchewki, pietruszka, seler, cebula. Potem dodaję szczaw. Po paru minutach miksuję całość... Można zagęścić wodą z mąką - najlepiej razową orkiszową. Podaję z ćwiartkami jajka, natką pietruszki no i zabielam, ale mleczkiem kokosowym -absolutna pycha. Na osobnym talerzu ziemniaczki gotowane na parze lub grzanki prosto do zupki. Szczaw oczywiście prosto z łąki

    OdpowiedzUsuń
  11. zeby nie szkodziła, dlatego daje się jajka

    OdpowiedzUsuń
  12. Spróbujcie zupy szczawiowej z dodatkiem botwiny-pychota! Niezależnie czy z ryżem czy też z ziemniaczkami. Pozostałe procedury tak jak wyżej zależy od gustu. Smacznego!
    Piotr

    OdpowiedzUsuń
  13. Te jajka na twardo to na sam koniec sie daje? do gara czy na talerz i zalewa zupą

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam 16 lat i od małego uwielbiam zupę szczawiowa. Ten kremowy i kwaśny smak na talerzu do tego jajeczka na twardo pycha. Osobno kładę uszturane ziemniaki na talerzyk okraszone smażoną cebulą. Jest to wismienite a wiec.. ja robię wywar warzywny ponieważ jestem wegetarianinem wtedy przelewam wywar do innego garnka bez warzyw i kroję w koste świeży szczaw myje go i wrzucam gotuje około 45 min jak macie ze słoiczka to dwa słoiczki doprawiam zieleń angielskim liściem laurowym ziarenkami smaku pieprzem i zawsze dodaje łyżeczkę kwaśny lub cytryny bo lubię kwasne gotuje około 30 min potem robię zaklepke żeby zupę zagęścić: rozrabiam mąkę z wodą i dodaje śmietanę 18% dodaje soli do smaku magii i podaje z jajkiem i z ziemniakami z cebulką. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobry przepis warty zapamiętania

    OdpowiedzUsuń
  16. Zamiast maki warto zarobic kasza manna
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Robie prawie tak samo tylko dodaje ziemniaczki . ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.