Nowe Przepisy

środa, 13 kwietnia 2016

Przepis na Rosół Drobiowy

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na domowy rosół drobiowy. Ameryki tym przepisem nie odkryję ponieważ chyba prawie wszyscy wiedzą jak ugotować rosół, no ale że w komentarzach oraz w prywatnych wiadomościach kilka osób odwiedzających mojego bloga oraz kanał na Youtube prosiło mnie abym przedstawiła przepis na domowy rosół, więc to czynię :).
Każdy przepis na rosół drobiowy jest praktycznie taki sam jedynie czym się różnią to długością gotowania samego rosołu, ilościami warzyw oraz przyprawami, wiele osób dodaje do rosołu lubczyk, maggi lub kostkę rosołową ja staram się nie dodawać tych przypraw za to dodaję do rosołu jeżeli akurat mam suszone grzybki i kawałek kapusty włoskiej. Ale i tak jestem pewna że każdy rosół jaki ugotujemy i tak jest tym najlepszym bo ugotowanym przez nas samych.

Do przygotowania rosołu będziemy potrzebować:

3 litry wody
1 kura rosołowa lub kurczak o wadze około 1,2 kg (mogą być również kawałki kurczaka)

warzywa:
marchew – około 200 g
pietruszka – około 110 g
cebula – około 80 g
kawałek pora – około 50 g
kawałek korzenia selera – około 60 g
2-3 gałązki koperku
2-3 gałązki natki pietruszki

przyprawy:
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu czarnego
sól, pieprz

jeżeli lubimy możemy dodać:
kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g
2 grzybki suszone

zielenina do posypania rosołu na talerzu


Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy



Przygotowanie:
  1. Umytego kurczaka wkładam do garnka.
  2. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki.

  3. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku).

  4. Cebulę obieram tylko z wierzchniej łupy i przekrawam na pół. Odnośnie cebuli to możemy ją od razu włożyć do garnka z pozostałymi warzywami lub wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy.
  5. Całość zalewam zimna wodą.


Gotowanie rosołu:
  1. Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować.

  2. Gdy rosół się zagotuje to zmniejszam płomień i gotuję na małym ogniu tak żeby rosół tylko delikatnie się ruszał a nie mocno gotował. Garnka nie nakrywam szczelnie pokrywką tylko pozostawiam szparkę.

  3. Pod koniec gotowania rosół doprawiam solą i pierzem.
  4. Z ugotowanego rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy.
  5. Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu.
  6. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną.
Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z ugotowanymi całymi ziemniakami. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.