Witam serdecznie
Podzielę się przepisem
na domowy rosół drobiowy. Ameryki tym przepisem nie odkryję
ponieważ chyba prawie wszyscy wiedzą jak ugotować rosół, no ale
że w komentarzach oraz w prywatnych wiadomościach kilka osób
odwiedzających mojego bloga oraz kanał na Youtube prosiło mnie
abym przedstawiła przepis na domowy rosół, więc to czynię :).
Każdy przepis na rosół
drobiowy jest praktycznie taki sam jedynie czym się różnią to
długością gotowania samego rosołu, ilościami warzyw oraz
przyprawami, wiele osób dodaje do rosołu lubczyk, maggi lub kostkę
rosołową ja staram się nie dodawać tych przypraw za to dodaję do
rosołu jeżeli akurat mam suszone grzybki i kawałek kapusty
włoskiej. Ale i tak jestem pewna że każdy rosół jaki ugotujemy i
tak jest tym najlepszym bo ugotowanym przez nas samych.
Do przygotowania rosołu będziemy potrzebować:
3 litry wody
1 kura rosołowa lub
kurczak o wadze około 1,2 kg (mogą być również kawałki
kurczaka)
warzywa:
marchew – około 200 g
pietruszka – około 110
g
cebula – około 80 g
kawałek pora – około
50 g
kawałek korzenia selera –
około 60 g
2-3 gałązki koperku
2-3 gałązki natki
pietruszki
przyprawy:
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu
czarnego
jeżeli lubimy możemy
dodać:
kawałek kapusty włoskiej
lub młodej – około 120 g
2 grzybki suszone
zielenina do posypania
rosołu na talerzu
Link do filmu z
przygotowania: Rosół drobiowy
Przygotowanie:
- Umytego kurczaka wkładam do garnka.
- Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki.
- Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku).
- Cebulę obieram tylko z wierzchniej łupy i przekrawam na pół. Odnośnie cebuli to możemy ją od razu włożyć do garnka z pozostałymi warzywami lub wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy.
- Całość zalewam zimna wodą.
- Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować.
- Gdy rosół się zagotuje to zmniejszam płomień i gotuję na małym ogniu tak żeby rosół tylko delikatnie się ruszał a nie mocno gotował. Garnka nie nakrywam szczelnie pokrywką tylko pozostawiam szparkę.
- Pod koniec gotowania rosół doprawiam solą i pierzem.
- Z ugotowanego rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy.
- Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu.
- Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną.
Rosół drobiowy jest
gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z
ugotowanymi całymi ziemniakami. Życzę smacznego.
uwielbiam rosół, aż nabrałam chęci :)
OdpowiedzUsuńPychaaa...Babcie wiedza jak dopiescic podniebienie :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że rosół smakował
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥