Witam Serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny kapuśniak z młodej kapusty, kapuśniak jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny kapuśniak z młodej kapusty, kapuśniak jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kapuśniaku będziemy
potrzebować :
Garnek o pojemności około 4 L
2,5 litra wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
1 główka młodej kapusty (około
1200 g)
2 marchewki (około 150 g)
1 cebula (około 100 g)
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki usiekanego koperku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
100 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
duża szczypta papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki lubczyku
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty
Przygotowanie :
Przepis na przykładowy wywar
mięsno-warzywny:
wywar przygotowałam z
około 3 litry wody
2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć
skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
kawałek pora
Przygotowanie wywaru :
Mięso dokładnie myję i wkładam do
garnka, warzywa obieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i
dodaję do mięsa.
Składniki zalewam wodą, garnek stawia
na gazie i gotuję około 45 minut, jeżeli wywar robię z kości
(wieprzowych, wołowych)to wywar gotuję dłużej. Wywar gotuję na
małym ogniu.
Po ugotowaniu odlewam 2, 5 litra
czystego wywaru na którym przygotuję kapuśniak.
Przygotowanie składników na kapuśniak
:
Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści
i szatkuję. Cebulę kroję w kostkę, czosnek kroję drobniutko i
dodaję do cebuli. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o
grubych oczkach.
Zieleninę drobno siekam.
Gotowanie kapuśniaku :
Do garnka z wywarem przekładam
kapustę, marchew, dodaję przyprawy doprawiam solą i pierzem i
gotuję do miękkości kapusty około 30 minut od momentu
zagotowania, na początku kapusty jest bardzo dużo ale po chwili
gotowania kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
W tym czasie gdy gotuje się kapuśniak
na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem
tak żeby cebula się zeszkliła, następnie cebulę z czosnkiem
dodaję do gotującej zupy.
Gdy kapusta jest już miękka dodaję
koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam sprawdzam smak i jeżeli
trzeba to doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5
minut.
Przed zakręceniem gazu dodaję
zieleninę (natkę pietruszki i koperek), mieszam i zakręcam gaz –
kapuśniak jest gotowy.
Kapuśniak z młodej kapusty jest
gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pychotka, uwielbiam taki :)
OdpowiedzUsuńZwyczajnie, nadzwyczajnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kapustę pod każdą postacią.
Pyszny talerz , świetny filmik
Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis, ja tez nie uzywam kartofli w kuchni, a kapuche lubię więc idealne danie dla mnie :D
OdpowiedzUsuńPychotka - zrobiłam dziś na obiad:)
OdpowiedzUsuńWLASNIE TAKIEGO PRZEPISU SZUKALAM
OdpowiedzUsuńJak tylko będzie młoda kapustka, to robię!
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńZupka wyszła genialna , dziękuję pięknie za przepis. A ma Pani może jakiś przepis na Żurek , jeżeli tak to czy byłaby możliwość umieszczenia tu takiego przepisu ?
OdpowiedzUsuńMiło mi że kapuśniak smakował, a odnośnie przepisu na żurek to niestety nie ma na blogu ale postaram się umieścić w najbliższym czasie.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥