Szukaj na tym blogu

czwartek, 23 maja 2013

Kapuśniak z Młodej Kapusty

przepis na kapuśniak

Witam Serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny kapuśniak z młodej kapusty, kapuśniak jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kapuśniaku będziemy potrzebować :

Garnek o pojemności około 4 L

2,5 litra wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
1 główka młodej kapusty (około 1200 g)
2 marchewki (około 150 g)
1 cebula (około 100 g)
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki usiekanego koperku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
100 g koncentratu pomidorowego

przyprawy:
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
duża szczypta papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki lubczyku
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty 


Przygotowanie :

Przepis na przykładowy wywar mięsno-warzywny:
wywar przygotowałam z
około 3 litry wody
2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
kawałek pora
Przygotowanie wywaru :
Mięso dokładnie myję i wkładam do garnka, warzywa obieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa.
Składniki zalewam wodą, garnek stawia na gazie i gotuję około 45 minut, jeżeli wywar robię z kości (wieprzowych, wołowych)to wywar gotuję dłużej. Wywar gotuję na małym ogniu.
Po ugotowaniu odlewam 2, 5 litra czystego wywaru na którym przygotuję kapuśniak.

Przygotowanie składników na kapuśniak :
Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i szatkuję. Cebulę kroję w kostkę, czosnek kroję drobniutko i dodaję do cebuli. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
Zieleninę drobno siekam.

przepis na kapuśniak

Gotowanie kapuśniaku :
Do garnka z wywarem przekładam kapustę, marchew, dodaję przyprawy doprawiam solą i pierzem i gotuję do miękkości kapusty około 30 minut od momentu zagotowania, na początku kapusty jest bardzo dużo ale po chwili gotowania kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość.



W tym czasie gdy gotuje się kapuśniak na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła, następnie cebulę z czosnkiem dodaję do gotującej zupy.

gotowanie kapuśniaka

Gdy kapusta jest już miękka dodaję koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5 minut.
Przed zakręceniem gazu dodaję zieleninę (natkę pietruszki i koperek), mieszam i zakręcam gaz – kapuśniak jest gotowy.


Kapuśniak z młodej kapusty jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  
kapuśniak

10 komentarzy:

  1. Pychotka, uwielbiam taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwyczajnie, nadzwyczajnie!
    Uwielbiam kapustę pod każdą postacią.
    Pyszny talerz , świetny filmik

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis, ja tez nie uzywam kartofli w kuchni, a kapuche lubię więc idealne danie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka - zrobiłam dziś na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. WLASNIE TAKIEGO PRZEPISU SZUKALAM

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak tylko będzie młoda kapustka, to robię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka wyszła genialna , dziękuję pięknie za przepis. A ma Pani może jakiś przepis na Żurek , jeżeli tak to czy byłaby możliwość umieszczenia tu takiego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że kapuśniak smakował, a odnośnie przepisu na żurek to niestety nie ma na blogu ale postaram się umieścić w najbliższym czasie.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...