Witam serdecznie
Propozycja na bardzo prostą w
przygotowaniu i smaczną zupę ziemniaczaną zwaną również
kartoflanką . Jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to
warto spróbować :)
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 3 l
zupy
1,5 litra wywaru mięsnego
1 kg obranych ziemniaków
150 g wędzonego boczku
200 g śmietany 12% lub 18% (8 łyżek)
1 średnia cebula (70 g)
kawałek selera (80 g)
1 marchew (200 g)
1 korzeń pietruszki (80 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub masło do
podsmażenia boczku
przyprawy :
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
duża szczypta majeranku
1 – 2 łyżki przyprawy w płynie
(użyłam maggi)
2 – 3 szt. suszonych grzybków
sól ,pieprz
jeżeli nie chcemy używać przyprawy w
płynie możemy użyć lubczyk
W
nawiasach podałam orientacyjnie ile ważyły poszczególne składniki
na zupę.
Link do filmu z przygotowania : Zupa ziemniaczana - kartoflanka
Przygotowanie :
Wywar ugotowałam wcześniej przed
przygotowaniem zupy . Ugotowałam go z jednej dużej ćwiartki
kurczaka , 2 litrów wody , małej marchewki , małej pietruszki ,
kawałka selera , jednej małej cebuli . Wywaru nie doprawiałam ,
całość gotowała od momentu zagotowania około 40 minut. Następnie
odlałam czysty wywar i użyłam do przygotowania zupy ziemniaczanej
.
Przygotowanie składników na zupę :
- Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę daję do miski i zalewam wodą ( jak będę miała je dodać do zupy to odleję wodę ) .
- Marchew , korzeń pietruszki , seler – oczyszczam , myję i kroję w drobną kostkę . Pokrojone warzywa dodaję do ziemniaków w misce .
- Boczek kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki .
- Cebulę kroję w kostkę i dodaję do boczku .
- Czosnek drobniutko kroję i dodaję do boczku .
- Umytą i osączoną natkę drobno siekam i daję do osobnej miseczki , posypię nią zupę na talerzu .
Gotowanie
zupy ziemniaczanej :
- Z miski z ziemniakami i pozostałymi warzywami odlewam wodę .
- I wsypuję do garnka , wlewam wywar mięsny dodaję listek laurowy , ziele angielskie i suszone grzybki . Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem .
- W tym czasie gdy zupa się gotuję na patelni podgrzewam olej i podsmażam boczek , cebulę i czosnek przez około 10 minut , tak żeby cebula się zeszkliła a boczek zrumienił .
- Podsmażony boczek ,cebulę , czosnek daję do zupy doprawiam solą (dwie duże szczypty) pieprzem (dwie duże szczypty) i przyprawą w płynie .
- Mieszam i gotuję do miękkości składników.
- Zupę ziemniaczaną gotowałam od momentu zagotowania około 30 minut , następnie zakręciłam gaz i ją zabieliłam .
- Do śmietany dałam kilka łyżek płynu z gorącej zupy , dokładnie wymieszałam i dodałam śmietanę do zupy w garnku . Dodałam dużą szczyptę majeranku całość dokładnie mieszam , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą , pieprzem – zupa jest gotowa .
- Zupę na talerzu posypuję natką pietruszki .
Zupa
ziemniaczana – kartoflanka jest gotowa można podawać . Życzę
smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Bardzo lubię takie zupki, teraz coraz chłodniej, a więc kochajmy zupy. :)
OdpowiedzUsuńW moim domu dość często gości na stole, dzieciaki i mąż uwielbiają :) Pyszności!!! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńpożywna zupa, w sam raz na obiad w dzień taki jak dziś :)
OdpowiedzUsuńPożywna i smaczna :)
UsuńPyszna. Mężowi bardzo smakuje :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że zupa smakuje, Pozdrawiam serdecznie Panią jak i męża :)
Usuńtaka zupa kojarzy mi się z dzieciństwa jak gotowała moja babcia,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis kojarzy się z miłymi wspomnieniami
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pyszna zupka
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam ,
OdpowiedzUsuńPani Ewo ma pani świetne przepisy na zupy i nie tylko, czy na zupę porową może pani polecić dobry przepis ?
Oj niestety, nie znam żadnego dobrego przepisu na zupę porową
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Jestem amatorem jeżeli chodzi o gotowanie zup. Zrobiłam kartoflankę według Pani przepisu i mojemu partnerowi bardzo smakowała. Dodałam tylko białą kiełbasę, żeby mój mięsożerca był zadowolony i wyszło rewelacyjnie. Może w końcu przekonam się do zup. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zupa smakowała i że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za miły komentarz ♥