Witam Serdecznie
Upały nie ustępują i jest coraz
cieplej :) więc przygotowałam znowu chłodnik , tym razem ze
świeżych ogórków .
Będziemy potrzebować :
1 litr maślanki (zimnej )
250 ml jogurtu naturalnego (zimnego)
4 średnie ogórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
szczypta cząbru (może być suszony
lub świeży )
1 łyżeczka cukru pudru
sól do smaku
Przygotowanie :
- umyte ogórki obieram ze skórki , przekrawam je wzdłuż na pół i jeżeli mają duże nasiona to wybieram je łyżeczką a resztę ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach ( można pokroić w drobną kosteczkę )
- starte ogórki (lub pokrojone) wsypuję na sito i osączam z soku ( tak około dwóch minut są na sicie )
- drobniutko siekam koperek , czosnek drobno siekam ( można przecisnąć przez praskę ja wole posiekać )
- do wazy lub innego naczynia wlewam maślankę i jogurt , mieszam energicznie trzepaczką żeby dobrze się połączyło
- następnie dodaję osączone ogórki , cukier , sól do smaku , cząber , czosnek i część posiekanego koperku pozostałym koperkiem posypuję chłodnik na talerzu
Chłodnik jest już gotowy można
podawać . Chłodnik najlepiej podawać od razu po przygotowaniu .
Ja podałam chłodnik z młodymi
ziemniaczkami polanymi masłem i posypanymi koperkiem .
Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wspaniały posiłek na odchudzanie,
OdpowiedzUsuńszybko i smacznie.
Najlepszy :) na te upały!
OdpowiedzUsuńa co z tym czosnkiem?
OdpowiedzUsuńdobre pytanie :) nie opisałam co robię z czosnkiem , drobno siekam i dodaję w punkcie 5.
Usuńzaraz dopiszę