Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować
bardzo zdrową i smaczną zupę z kaszy jaglanej. Zupa jest bardzo
smaczna, syta i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś nie robił
jeszcze takiej zupy to zachęcam do wypróbowania przepisu.
Będziemy potrzebować:
1 kalafior (około 1kg)
200 g kaszy jaglanej
200 g groszku zielonego
mrożonego lub z puszki
200 g marchwi
3 łyżki usiekanego
koperku
sól, pieprz
opcjonalnie śmietana do
dodania do zupy na talerzu
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra zupy
Link do filmu z
przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej
Przygotowanie:
Przykładowy przepis na
wywar drobiowo-warzywny:
- Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L).
- Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
- Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.
- Umyty i osączony kalafior kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka.
- Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do garnka.
- Następnie dodaję wywar i garnek stawiam na gazie.
- Gdy zupa się zagotuje dodaję kaszę jaglaną, mieszam i gotuję zupę około 20 minut tak żeby kalafior był miękki.
- Następnie dodaję groszek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5 minut.
- Zakręcam gaz dodaję koperek, mieszam – zupa jest gotowa.
- Na talerzu przede podaniem możemy dodać śmietanę.
Zupa z kaszą jaglaną i
kalafiorem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Wygląda na bardzo smaczną. Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam zupa jest bardzo smaczna, mam nadzieję że będzie smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie