Witam serdecznie
Zrobiłam spis wszystkich przepisów
które znajdują się na obu moich blogach i nadają się do
przygotowania na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.
Będę sukcesywnie dodawała tutaj
kolejne przepisy lub odświeżała stare (nagrywała nowe filmiki),
także zachęcam do zaglądania do tego wpisu co jakiś czas aby
sprawdzić czy nie dodałam czegoś nowego a może akurat przepis
który dodam, przypadnie państwu do gustu i zostanie przygotowany
na święta.
Po kliknięciu na zdjęcie, zostaniesz przeniesiony/na do przepisu.
Wypieki :


Gwiazda z Ciasta Drożdżowego Makowiec na Biszkopcie


Strucla Makowa Choinki z Ciastek Czekoladowych


Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe Marcepanek


Ciasto Red Velvet Ciastka Kruche Choinki


Pierniczki Miodownik z Masą Serową


Sernik na Kruchym Spodzie Piernik Przekładany


Drożdżowe z Makiem Słodkie Drzewko Ozdobne


Choinki z Masy Cukrowej Choinka z Ciasta Drożdżowego
Barszcz i Uszka :


Wigilijny Barszcz Czerwony Wigilijny Barszcz Czerwony na Kiszonym Barszczu


Uszka z Grzybami Kiszenie Barszczu
Paszteciki, Kapuśniaki i Pierogi :


Paszteciki z Ciasta Półkruchego Paszteciki z Ciasta Drożdżowego


Pierogi Pieczone z Kapustą Kapuśniaczki
i Pieczarkami


Pierogi Pieczone z Kiszoną Kapustą Pierogi z Kapustą Kiszoną
i Grzybami i Grzybami
Ryby i Sałatki Śledziowe :


Ryba po Grecku Pyszna Ryba z Pieczarkami i Papryką

Śledzie po Cygańsku


Śledzie w Sosie Pomidorowym Śledzie z Rodzynkami
Śledzie po Kaszubsku


Sałatka Śledziowa z Czerwoną Fasolą Śledzie w Śmietanie z Jabłkiem


Śledzie w Sosie Czosnkowym Śledzie z Suszonymi Pomidorami
Mięso i Drób :


Pieczony Schab z Suszonymi Pieczona Karkówka
Pomidorami + Sos do Mięsa


Schab Pieczony z Żurawiną Kaczka Pieczona z Farszem

Kurczak Pieczony z Farszem
Droga Pani Babciu! Pani zawsze ratuje sytuację w mojej skromnej maleńkiej kuchni, uratowała Pani moje przetwory i pomogła zrobić makaron. Zabrałam się za kiszenie buraczków na barszcz (skoro już robię zakwas na żurek na Wielkanoc, to czemu by nie na barszcz?) i przypomniał mi się piernik - taki, co się robiło zaczyn i odstawiało się na 2-3 dni, o ile dobrze pamiętam. Był dość ubity i jasny, ale jedyny w swoim rodzaju. Czy ma Pani gdzieś może w swojej skarbnicy przepis na coś takiego? Ogromnie mi na tym zależy, a do kogo napisać, jak nie do Pani :-)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze to dziękuję za miłe słowa i jest mi bardzo miło że przepisy które umieszczam na blogu Pani się przydają.
UsuńOdnośnie piernika to niestety ale nie znam takiego przepisu, jedyny przepis jaki znam na piernik gdzie odstawia się ciasto przed pieczeniem to piernik staropolski ale tam ciasto odstawia się na około 2 tygodnie.
Także przykro mi ale nie mogę pomóc.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥