Nowe Przepisy

środa, 11 grudnia 2013

Choinka z Ciasta Drożdżowego z Nutellą

Witam Serdecznie
Święta się zbliżają więc podzielę się przepisem na zrobienie pięknych choinek z ciasta drożdżowego. Są bardzo ładne i ozdobią każdy stół a do tego są bardzo smaczne.

Będziemy potrzebować :


500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml mleka (ciepłego)
80 g cukru kryształu
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 g drożdży
30 g masła ( roztopionego i ostudzonego )
szczypta soli
kilka łyżek kremu czekoladowego ( nutella )

do pomalowania choinek przed pieczeniem
kilka łyżek mleka
1 żółtko

do ozdoby choinek można użyć
cukierki draże (m&m )
posypki kolorowej
do lukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru


Link do filmu z przygotowania : Choinki Drożdżowe 



Przygotowanie :
Z tej porcji ciasta zrobiłam 3 choinki- 2 choinki 24 cm i jedną większą 30 cm, ta większa wyszła dlatego że skrawki z dwóch pierwszych dokładałam do ostatniego kawałka ciasta.

Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego:
  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję około 1 łyżki cukru (przyśpieszy fermentację), dodaję trochę ciepłego mleka (około 50 ml) i łyżkę czubatą mąki,  wszystko razem mieszam.
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.

  3. D gotowego rozczynu dodaję resztę składników, mąkę, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, sól i mieszam.
  4. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką aż masło wchłonie się w ciasto.

  5. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty, do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni – jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo się klei można podsypać blat większą ilością mąki

  6. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło (podwoiło swoją objętość).

Po 40 minutach:
  1. Krem czekoladowy podgrzewam w piekarniku żeby był bardziej lejący łatwiej będzie go nakładać na choinki (można go podgrzać w mikrofalówce).
  2. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie dzielę je na 3 równe części.

  3. Dwie części na razie nakrywam ściereczką żeby nie obsychały, a pozostawioną część ciasta dzielę na trzy równe części.

  4. Teraz każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów
  5. z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam radełkiem choinki o tej samej wielkości, pierwszą choinkę przenoszę na papier do pieczenia i smaruję ją nutellą.
  6. Kładę na nią drugą choinkę, którą też smaruję nutellą i przykrywam trzecią wyciętą choinką (tej części nie smaruję nutellą).
Choinkę mam złożoną teraz zrobię gałązki na niej :
  1. Po bokach choinkę nacinam radełkiem (można nożem) w paski o szerokości około 1 cm tak żeby tworzyły gałązki.
  2. Nacinam tak żeby pośrodku pozostawić około 1 cm nie naciętego ciasta
  3. teraz każdy pasek skręcam naraz lub dwa zależy jakiej długości mamy gałązkę.
  4. Przekładam choinkę z papierem na blachę i maluję górę rozmąconym żółtkiem z mlekiem.
Pieczenie :
  1. Blachę z choinką drożdżową wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ogrzewany góra dół bez używania termoobiegu
  2. Małe choinki 24 cm piekły się około 15 minut a większa 30 cm około 18 minut.

Choinki drożdżowe są upieczone teraz je udekoruję:
  1. Do soku z cytryny dodaję cukier puder i ucieram gęsty lukier (lukru robiłam mało więc zrobiłam go w miseczce za pomocą rózgi).
  2. Takim lukrem piszę po choince, cukierki układam na lukier żeby się trzymały, posypuję posypką i na koniec górę posypuję cukrem pudrem.
Choinki drożdżowe są gotowe , życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa











5 komentarzy :

  1. Przepiękna i na pewno smaczna! A jaka pomysłowa!
    Ukochane ciasto drożdżowe, wdzięcznie się poddaje dłoniom
    i pozwala na robienie cudów z niego.
    Bardzo świątecznie u Ciebie na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i dekoracyjne. Święta są szczególne i bardzo ważne, bo dają nam wiele zapału. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypatrzyłam zdjęcie na Facebooku i przy pomocy Googla znalazłam ten blog i kanał na Youtube... Tyle lat żyję i dopiero dzisiaj tu trafiłam... Ale za to będę stałym gościem...
    A pomysł na piękny wypiek zabieram... Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewunia jak u Ciebie już świątecznie. Ja przymierzam się do pierników, chodzą za mną te na ziemniakach. lubię takie ciekawostki. Zobaczymy co mi wyjdzie. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.