Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem
na pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Śledzie są bardzo smaczne i
proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
500 g filetów śledziowych a`la Matias
- solone
300 g cebuli
4 łyżki koncentratu pomidorowego
(około 120 g)
1/4 szklanki oleju (około 60 ml)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego (jabłkowego)
przyprawy :
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 goździki
pieprz do smaku
Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym
Przygotowanie :
Przed przygotowaniem śledzi, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Teraz przygotuję pozostałe składniki
:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Następnie na patelni rozgrzewam cały
olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się
zeszkliła ale nie zrumieniła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję
pozostałe składniki sosu: koncentrat pomidorowy, ocet, cukier,
przyprawy i doprawiam pieprzem. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze
około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do
wystudzenia.
Końcowe przygotowanie śledzi po
kaszubsku :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.
Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję wystudzony sos i dokładnie
mieszam.
Tak przygotowane śledzie odstawiam na
około 1 godzinę aby przeszły smakiem.
Śledzie w sosie pomidorowym po
kaszubsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Dzisiaj zrobilam sledzie po kaszubsku , wyszly pycha , polecam , Bogusia z West Windsor NJ USA.
OdpowiedzUsuńCieszę się że śledzie smakowały i serdecznie pozdrawiam z Polski życząc zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥
UsuńDotąd śledzie to nie było coś za czym przepadałam, ale po zrobieniu tych zmieniłam zdanie-są pyszne, robiłam je już wielokrotnie i oboje z mężem się nimi zajadamy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie - Halina K.
Super że śledzie smakują a przepis się przydał, bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam Panią oraz męża ♥ ♥ ♥
Usuńwitam ile po zrobieniu można przechowywać te śledziki w lodówce
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Wesołych Świąt
Kilka dni 3-4 a może dłużej
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bardzo fajne w smaku, mi przypominają rybkę po grecku. Mój teść zachwycony, poprosił już je na Święta.
OdpowiedzUsuńTeść wie co dobre:), cieszę się że śledzie smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
NAJLEPSZE!!!! Robie juz po raz 5(u nas to duzo!, bo my niezbyt skedziowi jestesmy!) Dziekuje zabrewelacyjny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że śledzie smakują i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖
Usuń