Witam serdecznie
Propozycja na pyszną rybę
z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym, ryba jest bardzo
smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją podawać na ciepło lub
na zimno. Idealnie nadaje się do podania podczas Świąt Bożego
Narodzenia.
Będziemy potrzebować:
800 g filetów rybnych
(miruna, mintaj, morszczuk itp.)
500 g ketchupu pikantnego
(dobrego)
500 g pieczarek
3 papryki czerwone (około
600 g)
3 cebule (około 200 g)
sól, pieprz
olej
do smażenia
Link do filmu z
przygotowania: Ryba w sosie ketchupowym
Przygotowanie:
Najpierw pokroję
wszystkie składniki:
- Cebulę kroję w cienkie pół plasterki.
- Umytą paprykę przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w drobną kostkę.
- Umyte pieczarki kroję w plasterki.
- Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów.
- Pokrojoną rybę oprószam solą i pieprzem.
Składniki mam już
pokrojone teraz usmażę rybę i przygotuję sos:
- Na rozgrzanym oleju na patelni smażę rybę z obydwu stron na złoty kolor, usmażoną układam na talerzu.
- Teraz na patelni lub w rondlu (w zależności jak dużą mamy patelnię) podsmażam na rozgrzanym oleju cebulę przez około 3 – 4 minuty.
- Następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę, pieczarki i całość smażę przez około 20 minut do miękkości papryki i pieczarek.
- Gdy papryka i pieczarki są już miękkie dodaję ketchup i całość dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy.
- Jeżeli rybę chcemy podać na ciepło to sos pozostawiamy na patelni i przed podaniem podgrzewamy go i dodajemy do ryby.
- Rybę z sosem układam w salaterce warstwowo, warstwa sosu na sos kilka kawałków ryby i znowu sos aż do wyczerpania składników.
Ryba z pieczarkami i
papryką w sosie ketchupowym jest gotowa, można podawać. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Uwielbiam ryby w sosie pomidorowym. Jednak nigdy nie jadlam z dodatkiem pieczarek. Chetnie skorzystam z przepisu bo rybki wygladaja przepysznie;-).
OdpowiedzUsuńmam pytanie.czy rybę mogę wyjąc z zamrażalnika do lodówki aby tam się rozmroziła jeśli danie chce robić następnego dnia rano
OdpowiedzUsuńTak oczywiście że można tak zrobić, na przykład wczoraj wyjęłam kawałek mięsa z zamrażalnika do lodówki a dzisiaj będę piekła.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥