Nowe Przepisy

poniedziałek, 30 listopada 2015

Pyszna Ryba z Pieczarkami i Papryką w Sosie Ketchupowym

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną rybę z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym, ryba jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Będziemy potrzebować:

800 g filetów rybnych (miruna, mintaj, morszczuk itp.)
500 g ketchupu pikantnego (dobrego)
500 g pieczarek
3 papryki czerwone (około 600 g)
3 cebule (około 200 g)
sól, pieprz
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Ryba w sosie ketchupowym


Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki:
  1. Cebulę kroję w cienkie pół plasterki.
  2. Umytą paprykę przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w drobną kostkę.
  3. Umyte pieczarki kroję w plasterki.

  4. Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów.
  5. Pokrojoną rybę oprószam solą i pieprzem.
Składniki mam już pokrojone teraz usmażę rybę i przygotuję sos:
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę rybę z obydwu stron na złoty kolor, usmażoną układam na talerzu.

  2. Teraz na patelni lub w rondlu (w zależności jak dużą mamy patelnię) podsmażam na rozgrzanym oleju cebulę przez około 3 – 4 minuty.
  3. Następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę, pieczarki i całość smażę przez około 20 minut do miękkości papryki i pieczarek.

  4. Gdy papryka i pieczarki są już miękkie dodaję ketchup i całość dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy.


Końcowe przygotowanie ryby w sosie ketchupowym:
  1. Jeżeli rybę chcemy podać na ciepło to sos pozostawiamy na patelni i przed podaniem podgrzewamy go i dodajemy do ryby.
  2. Rybę z sosem układam w salaterce warstwowo, warstwa sosu na sos kilka kawałków ryby i znowu sos aż do wyczerpania składników.
Ryba z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 






4 komentarze :

  1. chętnie bym zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryby w sosie pomidorowym. Jednak nigdy nie jadlam z dodatkiem pieczarek. Chetnie skorzystam z przepisu bo rybki wygladaja przepysznie;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie.czy rybę mogę wyjąc z zamrażalnika do lodówki aby tam się rozmroziła jeśli danie chce robić następnego dnia rano

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście że można tak zrobić, na przykład wczoraj wyjęłam kawałek mięsa z zamrażalnika do lodówki a dzisiaj będę piekła.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.