Nowe Przepisy

piątek, 21 listopada 2014

Śledzie z Rodzynkami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne śledzie z rodzynkami , jeżeli ktoś takich jeszcze nie robił to polecam wypróbować przepis .


Będziemy potrzebować :

400 g filetów śledziowych matias
80 g rodzynek
90 g koncentratu pomidorowego ( około 5 łyżeczek czubatych)
250 g cebuli ( 3 średnie )
1 łyżeczka miodu
olej do smażenia
sól , pieprz

Link do filmu z przygotowania : Śledzie z rodzynkami 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję śledzie :
  1. Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone .
  2. Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy .
  3. Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm .
Przygotowanie pozostałych składników :
  1. Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki (piórka) .
  2. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę około 10 minut tak żeby się zeszkliła .
  3. Następnie dodaję do cebuli rodzynki , koncentrat pomidorowy , miód . Doprawiam solą ( 1 mała szczypta ) pieprzem ( 2 szczypty) .
  4. Dokładnie mieszam i smażę całość jeszcze około 3 minut . Usmażoną cebulę odstawiam do wystudzenia .
Końcowe przygotowanie śledzi z rodzynkami :
  1. Do salaterki ze śledziami dodaję wystudzoną cebulę , dokładnie mieszam sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam .
  2. Tak przygotowane śledzie odstawiam na co najmniej 1 godzinę aby przeszły smakiem .
Śledzie z rodzynkami są gotowe . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  







3 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.