Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pieczonego
kurczaka z nadzieniem z kaszy jęczmiennej . Mięso kurczaka po
upieczeniu jest delikatne , wilgotne i bardzo aromatyczne , farsz
również jest bardzo smaczny .
Będziemy potrzebować :
1 kurczak (o wadze około 1,7 kg)
do nadzienia :
100 g boczku wędzonego
250 g wątróbek drobiowych
5 łyżek kaszy jęczmiennej po
ugotowaniu
1 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
do nasmarowania kurczaka przed
pieczeniem :
4 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
szczypta pieprzu prawdziwego
szczypta pieprzu cayenne
szczypta czosnku granulowanego
szczypta cynamonu
sól
rękaw do pieczenia
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję farsz :
- Kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu , następnie odstawiam do wystudzenia ( jeżeli gotuję kaszę jęczmienną w torebce 100 g to po ugotowaniu używam do nadzienia trochę więcej jak połowę torebki )
- Boczek kroję w drobną kostkę .
- Wątróbkę kroję na mniejsze kawałki .
- Umyta i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam .
- Do miseczki daję : wystudzoną kaszę jęczmienną , boczek , wątróbkę , jajko , natkę pietruszki , dwie duże szczypty soli , dużą szczyptę pieprzu i wszystko razem dokładnie mieszam – nadzienie jest gotowe .
Przygotowanie kurczaka :
- Kurczaka dokładnie myję pod bieżącą wodą od zewnątrz i od środka i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką . Jeżeli ma szyjkę to odcinam . Sprawdzam czy nie ma końcówek od piór i jeżeli są to wyrywam je nożem ( można również kurczaka opalić nad ogniem )
- Teraz kurczaka nadziewam , najpierw nakładam farsz od jednej strony delikatnie go ugniatając zaszywam otwór nitką tak żeby farsz nie wychodził podczas pieczenia ( można również spiąć otwór wykałaczkami ja wolę zaszyć ) i następnie nakładam farsz od drugiej strony i zaszywam otwór lub spinam wykałaczkami .
- Tak przygotowanego kurczaka wkładam do rękawa – rękaw mam z jednej strony związany.
- Po włożeniu kurczaka do rękawa nasmaruję go olejem z przyprawami , do miseczki z olejem daję wszystkie przyprawy i dokładanie mieszam . Taką mieszanką smaruję kurczaka w rękawie .
- Zawiązuję rękaw z drugiej strony i jeszcze delikatnie smaruję kurczaka przez rękaw olejem z przyprawami tak żeby cały był nimi pokryty .
Pieczenie kurczaka :
- Kurczaka w rękawie kładę na blachę lub do niskiego naczynia żaroodpornego ( nie przykrywam )
- Robię kilka dziurek wykałaczką (igłą ) od góry w rękawie ( Dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie )
- Kurczaka wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut .
- Po 70 minutach rozcinam od góry rękaw na całej długości i piekę jeszcze około 25 minut – rozcinam dlatego żeby kurczak ładnie się zrumienił .
- W sumie kurczaka piekę 95 minut – 70 minut i 25 minut po rozcięciu rękawa .
Kurczak pieczony z
nadzieniem jest gotowy można podawać na przykład ziemniaczkami i
sałatką . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia
Ewa
Ewunia ale kwoka, ładna rumiana :)))
OdpowiedzUsuńBabciu nakręć film do tego kurczaczka bo nie wiem jak to się wiąże a przepis super robiłam kurczaka z różnych przepisów i nigdy mi nie smakował chce znaleść taki przepis aby kurczak cały był smaczny i aromatyczny a powiedz czy u ciebie kurczak odchodzi od kości po 95minutach?
OdpowiedzUsuńNakręcę ale dopiero po świętach :) tak mój kurczak już po 95 minutach był upieczony ale trzeba zawsze sprawdzić czy już jest upieczony przed wyjęciem.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Robię go jutro na obiad mam nadzieje że będzie smaczny tylko czy nie lepiej by było go natrzeć wcześniej przyprawami i wstawić do lodówki może lepiej by sie zamarynował?
OdpowiedzUsuńNa pewno mu to nie zaszkodzi jeżeli odstawimy go do zamarynowania:). Ja również mam nadzieję że kurczak smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie