Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne ciastka czekoladowe z których zrobiłam choinki na święta
. Ciastka połączyłam ze sobą lukrem i ułożyłam w kształcie
choinek . Ciastka w połączeniu z lukrem są bardzo dobre ponieważ
same ciastka nie są zbyt słodkie .
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 11 choinek
600
g maki pszennej (użyłam poznańskiej)
200
g masła o temperaturze pokojowej
60
g kakao ciemnego
100
g cukru pudru
130
g miodu płynnego
3
jajka
2
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta
soli
na
lukier :
2
białka
około
300 g cukru pudru
kilka
kropli soku z cytryny
foremki
do wykrawania ciastek o różnych wielkościach tego samego wzoru
Link do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych
Przygotowanie
:
- Do miski daję cukier puder , masło pokrojone na mniejsze kawałki . Masło z cukrem miksuję na puszystą masę .
- Następnie dodaję do masy jajka , cukier waniliowy i dalej miksuję aby składniki się połączyły ( może się zdarzyć że masa na ciasto będzie podobnie wyglądała jakby się lekko zważyła ale po dodaniu mąki będzie dobrze :)
- Teraz dodaję miód i jeszcze przez chwilę miksuję .
- Ciasto w misce na chwilę odstawiam aby przygotować mąkę .
- Do drugiej miski wsypuję mąkę dodaję do niej kakao , proszek do pieczenia , szczyptę soli i wszystko razem dokładnie mieszam .
- Tak wymieszaną mąkę dodaję do zmiksowanej masy .
- Na początku składniki mieszam w misce łyżką żeby wstępnie się połączyły .
- Następnie wykładam na blat i wyrabiam dłońmi przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie i lśniące .
- Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 120 minut aby odpoczęło .
Po
120 minutach :
- Ciasto wykładam na blat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować )
- Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów .
- Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby z każdej wielkości było tyle samo ciasteczek .
- Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
- Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję .
Pieczenie
ciastek :
- Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut .
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu ciastka odstawiam do wystudzenia .
Przygotowanie
lukru :
- Do miseczki daję białka jajek dodaję stopniowo cukier puder – ilość cukru zależy jak duże mamy białka i ile wchłoną cukru pudru .
- Energicznie mieszam rózgą aby białka połączyły się z cukrem – można do tego celu użyć miksera . Na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam .
- Ja do przygotowania lukru użyłam 300 g cukru pudru . Lukier powinien być na tyle gęsty aby można było nim pisać .
Końcowe
przygotowanie choinek z ciastek:
- Najpierw układam sobie choinki z ciastek bez lukru żeby dopasować do siebie ciastka :) .
- Następnie na największe ciastko nakładam około 1 łyżeczki lukru na to kładę mniejsze ciastko , ponownie nakładam lukier i następne i tak do samej góry (górne najmniejsze ciastko można ustawić jako gwiazdkę lub tak jak pozostałe na płasko ) .
- Ciastka delikatnie do siebie dociskam , należy uważać ponieważ ciastka ślizgają się na lukrze .
- Gotową choinkę odstawiam do zastygnięcia lukru , zanim lukier zastygnie minie około 20 – 30 minut .
Choinki
z ciastek czekoladowych i lukru są gotowe , pięknie wyglądają a
do tego są bardzo smaczne . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Piękne choineczki Ci wyszły! ;)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam identyczne! :) Tyle, że wykorzystałam foremek w kształcie gwiazdek, nie kwiatków :) Efekt naprawdę extra! Cała rodzina zadowolona.
OdpowiedzUsuń