Witam
serdecznie
Propozycja
na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego, przygotowanie farszu jak i
ciasta nie jest trudne więc warto spróbować i upiec takie
kapuśniaczki samemu w domu.
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 25 kapuśniaków
na
ciasto:
340
g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
150
ml letniego mleka
2
żółtka
2
łyżki oleju
20
g drożdży świeżych
1
łyżeczka cukru
1/2
łyżeczki soli
kminek
do posypania kapuśniaków
białko
do pomalowania kapuśniaków przed pieczeniem
na
farsz:
około
300 g kapusty kiszonej
do
smaku: kminek, sól, pieprz
do mierzenia użyłam szklanki o
pojemności 250 ml
Link
do filmu z przygotowania : Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję kapustę na kapuśniaczki:
- Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.
- Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.
- Ugotowaną kapustę dokładnie odciskam na durszlaku z wody.
- Dodatkowo jeżeli kapusta po odciśnięciu jest zbyt wilgotna możemy ją odparować na patelni lub w garnku – kapustę przekładam na patelnię i podgrzewam przez kilka minut tak aby stała się sucha.
- Następnie kapustę przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i kminkiem i dokładnie mieszam – farsz na kapuśniaczki jest gotowy.
Teraz
przygotuję ciasto drożdżowe na kapuśniaczki:
Najpierw
przygotuję rozczyn:
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
- Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w
kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
rozczyn do wyrośnięcia.
- Do gotowego rozczynu dodaje pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
- Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
- Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w
kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
rozczyn do wyrośnięcia.
Po około 40
minutach – końcowe przygotowanie kapuśniaczków:
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę ciasto na pół.
- Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki temu ciasto łatwiej się wałkuje.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 12 – 14 centymetrów i grubości około 3 milimetrów.
- Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.
- Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.
- Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 5 centymetrów.
- Kapuśniaczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie
kapuśniaczków:
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika górę kapuśniaczków maluje rozmąconym białkiem i posypuję kminkiem.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, kapuśniaczki piekę około 20 minut.
- Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Kapuśniaczki
z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym
barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Wspaniały przepis. Dziś wypróbowany. Nawet dzieci pochwaliły. Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i cieszę się że kapuśniaczki wszystkim smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz dzieci ♥ ♥ ♥
mam pytanie.czy mogę zrobić kapuśniaczki dzień wcześniej przed wigilia a dzień później tylko je podgrzać w piekarniku
OdpowiedzUsuńTak można, będą smaczne. można również zrobić je wcześniej i zamrozić i odgrzać w piekarniku.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bardzo pyszne, dziękuję za przepis. A filmik bardzo pomocny :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuję za miły komentarz ♥
UsuńPozdrawiam serdecznie