Nowe Przepisy

piątek, 20 listopada 2015

Kapuśniaczki z Ciasta Drożdżowego

Witam serdecznie
Propozycja na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego, przygotowanie farszu jak i ciasta nie jest trudne więc warto spróbować i upiec takie kapuśniaczki samemu w domu.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 25 kapuśniaków
na ciasto:
340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
150 ml letniego mleka
2 żółtka
2 łyżki oleju
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

kminek do posypania kapuśniaków
białko do pomalowania kapuśniaków przed pieczeniem

na farsz:
około 300 g kapusty kiszonej
do smaku: kminek, sól, pieprz

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Link do filmu z przygotowania : Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kapustę na kapuśniaczki:
  1. Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.
  2. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.

  3. Ugotowaną kapustę dokładnie odciskam na durszlaku z wody.
  4. Dodatkowo jeżeli kapusta po odciśnięciu jest zbyt wilgotna możemy ją odparować na patelni lub w garnku – kapustę przekładam na patelnię i podgrzewam przez kilka minut tak aby stała się sucha.
  5. Następnie kapustę przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i kminkiem i dokładnie mieszam – farsz na kapuśniaczki jest gotowy.
Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na kapuśniaczki:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
  1. Do gotowego rozczynu dodaje pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
  2. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.

  3. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.





Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie kapuśniaczków:
  1. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę ciasto na pół.
  2. Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki temu ciasto łatwiej się wałkuje.

  3. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 12 – 14 centymetrów i grubości około 3 milimetrów.
  4. Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.

  5. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.
  6. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 5 centymetrów.
  7. Kapuśniaczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie kapuśniaczków:
  1. Przed wstawieniem blachy do piekarnika górę kapuśniaczków maluje rozmąconym białkiem i posypuję kminkiem.
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, kapuśniaczki piekę około 20 minut.
  3. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 








6 komentarzy :

  1. Wspaniały przepis. Dziś wypróbowany. Nawet dzieci pochwaliły. Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się że kapuśniaczki wszystkim smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz dzieci ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. mam pytanie.czy mogę zrobić kapuśniaczki dzień wcześniej przed wigilia a dzień później tylko je podgrzać w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, będą smaczne. można również zrobić je wcześniej i zamrozić i odgrzać w piekarniku.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Bardzo pyszne, dziękuję za przepis. A filmik bardzo pomocny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za miły komentarz ♥
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.