Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden rodzaj
sałatki na zimę tym razem sałatkę z czerwonej kapusty , wyszła
bardzo smaczna jak dla mnie :) może komuś się przyda przepis
Z tej ilości składników wychodzi 5
litrowych słoików
3 kg kapusty czerwonej
1 kg jabłek kwaśnych (antonówka lub
szara reneta)
500 g cebuli
na zalewę
3 łyżki płaskie soli
1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego (
lub ziarna )
4 listki laurowe
12 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
250 ml octu 10%
1 szklana cukru (250 ml)
125 ml wody
Garnek około 6 litrowy
jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszą
zalewę to dodajemy więcej wody od 125 ml do 250 ml - ja osobiście nie dodaję więcej wody tylko tyle jak w przepisie (125 ml).
Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonej kapusty a zimę
https://www.youtube.com/watch?v=ILa-E_2UjDI
Przygotowanie :
Słoiki i wieczka mam wyparzone .
Najpierw przygotuję warzywa na sałatkę:
- Kapustę obieram z wierzchnich liści wycinam głąb i w miarę drobno szatkuję - można poszatkować nożem lub szatkownicą
- cebulę obieram przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki
- Tak pokrojoną cebulę przekładam na durszlak i przelewam wrzącą wodą (żeby pozbyć się zapachu ) i pozostawiam do osączenia
- Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach ( niema co się martwić że ściemnieją bo i tak zabarwią się od kapusty )
- Teraz w dużym garnku przygotuję zalewę : dodaję ocet
,sól , cukier , wodę , przyprawy i stawiam na gaz , należy
dokładnie rozmieszać cukier ponieważ może przywrzeć do dna
podczas gotowania
- Do gotującej się zalewy dodaję cebulę i kapustę
mieszając wszystko gotuję przez około 20 minut
- Na początku jest tego dużo ale po chwili kapusta zmięknie
i zmniejszy swoją objętość i zrobi się więcej zalewy . Garnek podczas gotowania kapusty możemy przykryć, należy od czasu do czasu mieszać aby kapusta się nie przypaliła.
- Po 20 minutach dodaję starte jabłka i gotuję jeszcze prze 5 minut
- Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam sałatkę do
pełna ugniatając tak żeby kapusta do siebie przylegała
- po nałożeniu sałatki dolewam do każdego słoika po równo
pozostałą zalewę z garnka
- Brzeg słoika dokładnie wycieram za pomocą ręcznika
papierowego lub ściereczki i zakręcam mocno wieczko
- Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały
bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik
ściereczką żeby się nie stykał.
- Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek
stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję około 30 minut
.
- Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem ,
nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Pozdrawiam Babcia Ewa
wygląda niezwykle apetycznie, dziękuje za dokładny przepis, krok po kroku, bo będę pierwszy raz robic przetwory!
OdpowiedzUsuńZawieruszyłam gdzieś bardzo podobny przepis. Dzięki za tak dokładny opis, bo zaraz zabieram się do roboty pysznej sałatki. Robię ją co roku.
UsuńPrzepyszna, bardzo dziękuje.
Usuńosobiście kupuję taką sałatkę z Gomaru, ale przepis wydaje się być bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńnie doczytałam że najpierw gotujemy kapustę z cebulą a później dodajemy jabłka i wymieszałam wszystko razem. czy będzie to jakiś ogromny błąd gdy taką mieszankę będę gotowała 20 min i później pasteryzowała jeszcze 30?
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej jabłka całkowicie się rozgotują ale smak jabłek w sałatce pozostanie :) Najlepiej dodawać pod koniec wtedy mamy kawałeczki jabłek w sałatce.
UsuńCzy ta sałatka smakuje tak jak ta kupowana w sklepach w słoikach?
OdpowiedzUsuńNie kupuję więc nie wiem , po za tym są różne sałatki w sklepach . Moim domownikom smakuje:) .
Usuńsmakuje lepiej:) Do tej pory też kupowałam.
UsuńWitam, przymierzam się do robienia tejże sałatki. Poszatkowałem już 3 średniej wielkości kapusty i zostawiłem na noc. Tylko moje pytanie: Ile do takiej ilości zrobić zalewy i reszty składników ?? Nie mam pojęcia ile to może ważyć, po poszatkowaniu było praktycznie pełne wiadro plastikowe 10kg, ale wiadomo że waży sporo mniej. Może powiedzieć pani jakie w takiej sytuacji mniej więcej proporcje zachować, żeby sałatka wyszła dobra??? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie. Mateusz
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć ale tak na oko :) to dała bym 2 kg jabłek 1 kg cebuli a zalewy przygotowała bym tak 2,5 porcji .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję za ten przepis! Zrobiłam i jest pyszne! Teraz cała rodzina chce ją robić! Bardzo polecam. Do tej pory kupowałam ją w sklepach, ale nie warto:)
OdpowiedzUsuńJoanna
Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepis się przydał :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam, również wypróbowałam ten przepis i mogę szczerze polecić,
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za miłe słowa i że sałatka smakuje .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam już kilka słoików, dziś druga runda - po prostu tamte się rozeszły po rodzinie. Sałatka jest pyszna i niech się kupne schowają . Z Twoich przepisów zrobiłam już kilka innych przetworów i jestem bardzo zadowolona. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) i niezmiernie mi miło że sałatka ta jak i inne smakują i przepisy się przydały .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Robiłam tą sałatkę i po spróbowaniu byłam ogromnie zadowolona, wspaniała sałatka na zimę, dużo lepsza od tych kupnych. Więc zrobiłam drugą turę, i już sobie słoiczki czekają na zimne dni:-) bardzo polecam ten przepis, kapustka jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam w wolnej chwili na mojego nowo powstałego bloga
www.smaki-katriny.blogspot.com Pojawi się tam również przepis na tą kapustkę z linkiem do tego bloga :-) jako przepisu źródłowego:-) pozdrawiam Panią Babcię , świetne przepisy!!!
Bardzo się cieszę że sałatka smakuje a przepis się przydał . .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Mam pytanie odnośnie przypraw. Jak wynika z przepisu "do gotującej się zalewy dodaję cebulę i kapustę" czyli ziele, pieprz, liść i cała reszta zostaje. Nie chrupie to między zębami później? Można pieprz, ziele itd. wyciągnąć (wyłowić) z zalewy przed dodaniem kapusty, czy też manewr ten spowoduje, że sałatka nie "przegryzie się" odpowiednio? Z góry przepraszam jeśli te pytanie jest bez sensu, ale liczę na odpowiedź. ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPozostawiam przyprawy w sałatce ,a gdy gotową sałatkę nakładam na talerz to łatwo jest wyjąć z niej listek laurowy , ziele angielskie . Gorczyca jak się trafi to nawet się nie czuje że się ją zjadło ponieważ cały jej smak i aromat przeszedł na sałatkę :)
UsuńPoza tym gorczyca jest zdrowa :)
http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-od-e-do-n/gorczyca.html
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za szybką odpowiedź. Sałatka gotowa, tylko wody z rozmachu całą szklankę dodałem. :) Pozdrawiam.
UsuńWitam, robiłam pierwszy raz w życiu sałatkę do słoików i SIĘ UDAŁA! Smak taki jak sałatki Nadwiślańskiej ze sklepu, a może i lepszy. Przepis godny polecenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo dziękuję i cieszę się że przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
A ja mam takie pytanie. Mam sporo jabłek, ale "miękkich " Czy mogę je wykorzystać zamiast kupować szarą renetę ? Proszę o odpowiedż
OdpowiedzUsuńNajlepiej żeby były winne , ale jak niema to można użyć takie jakie się ma .
UsuńPozdrawiam
Witam, super sałatka, zrobiłam najpierw, jedną porcję, a teraz kupiłam 12 kg kapusty, będzie zapasik na zimę, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje . Pozdrawiam serdecznie
UsuńNa 6 kg kapusty potrzeboje 250 ml wody na zalewe ? Czy to aby nie zamalo ?
OdpowiedzUsuńPrzepis tak dokładny, że nawet ja, kulinarne beztalencie zrobiłam pyszną sałatkę mimo,że kwaśnych jabłek tu (Texas) nie ma w sprzedaży wogóle . Na wszelki wypadek zrobiłam tylko z połowy przepisu. Niestety do zimy nie doczekała. Otworzyłam pierwszy słoiczek z ciekawości i...wyjedliśmy wszystko. Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za przepis. biorę się za następne :) , GosiaS
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że sałatka smakuje a przepis dotarł aż do Texasu :)
UsuńPozdrowienia serdeczne z Polski dla Polonii w Texasie :)
witam!!super sałatka,super przepis....................a najlepszy smak zrobionej sałatki:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że sałatka z kapusty smakuje i przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czytając tyle pozytywnych komentarzy o tej sałatce, postanowiłam wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńTrzy kilogramy poszatkowanej kapusty ma rzeczywiście duuużą objętość. Do zalewy dodawałam ją w sześciu podejściach. Miałam garnek 5,5 l i wymieszanie podgotowanej kapusty z jabłkami, tak aby połowa nie wyleciała z garnka, stanowiło nie lada problem.
Ostatecznie zawarość garnka upakowałam w 10-ciu słoikach 540 ml nie nakładając do pełna.
Jeden ze słoików chyba kiepsko się zamknął, więc dzisiaj będzie degustacja przy obiedzie ;).
Mam nadzieję że będzie smakował .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Nie bez powodu sałatka zbiera tyle pozytywnych opinii. Jest bardzo smaczna. Nawet mój mąż, który nie toleruje octu w potrawach (może poza grzybami marynowanymi), stwierdził, że warto sadzić w ogodzie czerwoną kapustę (w tym roku zrobiłam to po raz pierwszy).
UsuńMam jeszcze pytanie, czy nie można było by zastąpić octu spirytusowego octem jabłkowym 6%?
Bardzo się cieszę że smakowała i przepis się przydał , proszę pozdrowić męża :) .
UsuńZawsze robiłam z octem 10% ale spróbuję zrobić z octem jabłkowym i napiszę jak wyszła sałatka .
Witam ,chciałam zapytać czy sałatka wychodzi słodka ?czy jest podobna względem słodkości ,do sałatki warzywnej Pani przepisu ? proszę o odpowiedź ;)
OdpowiedzUsuńNie jest słodka ma lekko winny smak, smak zalewy jest podobny do tej warzywnej . (przepraszam że tak późno odpisuje ale nie wiem czemu komentarz wylądował w spamie)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie zrobiłam sałatkę. Wkładam do słoików i niestety nie mam już zalewy w garnku, myślę ze wyparowała. Czy do słoików dodać wody czy zostawić tak jak jest? dziekuję
OdpowiedzUsuńProponowała bym dorobić zalewę i dolać do słoików, to też zależy jak ściśle ułożymy sałatkę, trochę od soczystości jabłek. Mi też zawsze jest trudno wycyrklować ilość zalewy żeby było na styk.
Usuńdziękuję, dorobię zalewy. Nie chcę aby była sucha. Dziekuję za cudny przepis, smakuje nawet nie pasteryzowana.
UsuńMąż uwielbiam taką sałatk, więc skorzystam z przepisu 😊
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że ta wersja również będzie mężowi smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie
zrobiłam dziś dwie porcje sugerując się pochlebnymi komentarzami i zdefiniuję to tak: mój syn który od 20 lat nigdy nie zjadł czerwonej kapusty dziś do obiadu się skusił i nachwalić się nie mógł. Sałatka rewelacyjna, bardzo się cieszę że natrafiłam na ten przepis.
OdpowiedzUsuńSuper że sałatka smakuje a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz syna :)
Ja czerwoną kapustę robię bez jabłek; jest przepyszna,nieprawdopodobnie smaczna, a to przepis: 3 i pół kg kapusty ( po oddzieleniu głąbi)
OdpowiedzUsuńpół kg cebuli
10 dag soli
poszatkować nasolić,wymieszać i zostawić na 24 godziny
ZALEWA: pół litra winnego 6% octu
pół litra wody
25 dag cukru
liście laurowe
ziele angielskie
Składniki zalewy zagotować, wrzucić do zalewy lekko odciśniętą kapustę
i gotować do miękkości. Gorącą wkładam do słoików,słoiki do góry dnem zostawiam do wystygnięcia.I GOTOWE.Pozdrawiam Małgorzata.
Dziękuję za podzielenie się przepisem
UsuńPozdrawiam serdecznie
I ja się skusiłam aby wypróbować sałatkę z tego przepisu. I....jest super! Pycha! Dla mnie smak idealny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńLila.
Bardzo mi miło że sałatka smakuje a przepis się przydał, dziękuję za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super dobra salatka,doprawiona idealnie,powyjadalam troche zanim wlozylam do sloika,uprzednio wykladajac na talerzyk,zeby przestygla.zrobilam 2x bo mialam dwie duze kapusty,wyszlo mi 7 litrowych szkiel i jestem b.zadowolona.Dziekuje za przepis i goraco polecam odwiedzajacym bloga.
OdpowiedzUsuńIwona
Dziękuję za miły komentarz i cieszę się że sałatka smakuje a przepis się przydał. Jeszcze raz dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńWitam. Zrobiłam wczoraj sałatkę. Jednak dopiero po czasie zwróciłam uwagę że mogłoby być więcej zalewy. W związku z tym mam pytanie: czy będzie mocno sucha i czy siłę przez to nie zepsuje? Na przyszłość mogę od razu zrobić 2 razy więcej zalewu i w niej gotować kapustę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że dopiero teraz odpisuję ale nie wiem dlaczego komentarz wpadł do spamu.
UsuńOdnośnie zalewy, jeżeli brakuje niewiele w słoikach to sałatka nie będzie sucha i można pozostawić tak jak jest. Trudno jest trafić z odpowiednią ilością zalewy ponieważ to zależy tez od soczystości składników na sałatkę oraz jak ściśle ułożymy sałatkę w słoikach. Tak jak Pani pisze zawsze można przygotować więcej zalewy.
Pozdrawiam serdecznie ♥
Super salatka dziekuje za przepis moja synowa uwielbia i moje wnuki kochaja polskie potrawy.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że sałatka smakuje a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz całą rodzinę ♥
W ubiegłym roku robiłam tą sałatkę,w tym również nie może zabraknąć jej w mojej spiżarni :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i miło mi że sałatka zagościła u Pani na stałe.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super przepis na kapuste czerwoną pycha pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Kapusta wyśmienita cała rodzina chwaliła -brawo super przepis- babcia Gabrysia pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper, że kapusta smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za miły komentarz ♥
Pyszna pyszna pyszna robiłam w ubiegłym roku w tym roku też robię
OdpowiedzUsuńdziękuję za podany przepis🤗pycha!
Pyszna pyszna pyszna robiłam w ubiegłym roku w tym roku też robię
OdpowiedzUsuńdziękuję za podany przepis��pycha!
Bardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał a sałatka smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Robię od kilku lat z tego przepisu. Pyszna
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pani Ewo czy tak przygotowana sałatka wytrzyma całą zimę w słoikach, czy trzeba w miarę szybko zużyć? Słyszałam, że nie powinno dodawać się do przetworów cebuli, bo wszystkie słoiki się psują. Co Pani o tym sądzi? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSałatka przetrzyma całą zimę, jeżeli tylko słoiki złapią, a warzywa użyte do przygotowania sałatki były zdrowe. Odnośnie cebuli, to według mnie jest to mit, do wielu sałatek dodaję cebulę i przez nią żadne sałatki mi się nie psuły.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzisiaj robiłam. Wyszła super 😊
OdpowiedzUsuń