Nowe Przepisy

sobota, 28 września 2013

Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę


Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden rodzaj sałatki na zimę tym razem sałatkę z czerwonej kapusty , wyszła bardzo smaczna jak dla mnie :) może komuś się przyda przepis
Będziemy potrzebować :

Z tej ilości składników wychodzi 5 litrowych słoików

3 kg kapusty czerwonej
1 kg jabłek kwaśnych (antonówka lub szara reneta)
500 g cebuli

na zalewę

3 łyżki płaskie soli
1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego ( lub ziarna )
4 listki laurowe
12 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
250 ml octu 10%
1 szklana cukru (250 ml)
125 ml wody

Garnek około 6 litrowy


jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszą zalewę to dodajemy więcej wody od 125 ml do 250 ml  - ja osobiście nie dodaję więcej wody tylko tyle jak w przepisie (125 ml). 


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonej kapusty a zimę
https://www.youtube.com/watch?v=ILa-E_2UjDI



Przygotowanie :

Słoiki i wieczka mam wyparzone .

Najpierw przygotuję warzywa na sałatkę:
  1. Kapustę obieram z wierzchnich liści wycinam głąb i w miarę drobno szatkuję - można poszatkować nożem lub szatkownicą
  2. cebulę obieram przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki
  3. Tak pokrojoną cebulę przekładam na durszlak i przelewam wrzącą wodą (żeby pozbyć się zapachu ) i pozostawiam do osączenia
  4. Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach ( niema co się martwić że ściemnieją bo i tak zabarwią się od kapusty )
Warzywa na sałatkę z czerwonej kapusty mam gotowe:
  1. Teraz w dużym garnku przygotuję zalewę : dodaję ocet ,sól , cukier , wodę , przyprawy i stawiam na gaz , należy dokładnie rozmieszać cukier ponieważ może przywrzeć do dna podczas gotowania
  2. Do gotującej się zalewy dodaję cebulę i kapustę mieszając wszystko gotuję przez około 20 minut
  3. Na początku jest tego dużo ale po chwili kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość i zrobi się więcej zalewy . Garnek podczas gotowania kapusty możemy przykryć, należy od czasu do czasu mieszać aby kapusta się nie przypaliła.
  4. Po 20 minutach dodaję starte jabłka i gotuję jeszcze prze 5 minut
Sałatka z czerwonej kapusty jest gotowa teraz przełożę ją do słoików .
  1. Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam sałatkę do pełna ugniatając tak żeby kapusta do siebie przylegała
  2. po nałożeniu sałatki dolewam do każdego słoika po równo pozostałą zalewę z garnka
  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki i zakręcam mocno wieczko
Słoiki z sałatką będę pasteryzować .
  1. Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykał.
  2. Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję około 30 minut .
  3. Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Sałatka z czerwonej kapusty jest gotowa słoiki można odstawić do spiżarki życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  







62 komentarze :

  1. wygląda niezwykle apetycznie, dziękuje za dokładny przepis, krok po kroku, bo będę pierwszy raz robic przetwory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawieruszyłam gdzieś bardzo podobny przepis. Dzięki za tak dokładny opis, bo zaraz zabieram się do roboty pysznej sałatki. Robię ją co roku.

      Usuń
    2. Przepyszna, bardzo dziękuje.

      Usuń
  2. osobiście kupuję taką sałatkę z Gomaru, ale przepis wydaje się być bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie doczytałam że najpierw gotujemy kapustę z cebulą a później dodajemy jabłka i wymieszałam wszystko razem. czy będzie to jakiś ogromny błąd gdy taką mieszankę będę gotowała 20 min i później pasteryzowała jeszcze 30?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej jabłka całkowicie się rozgotują ale smak jabłek w sałatce pozostanie :) Najlepiej dodawać pod koniec wtedy mamy kawałeczki jabłek w sałatce.

      Usuń
  4. Czy ta sałatka smakuje tak jak ta kupowana w sklepach w słoikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kupuję więc nie wiem , po za tym są różne sałatki w sklepach . Moim domownikom smakuje:) .

      Usuń
    2. smakuje lepiej:) Do tej pory też kupowałam.

      Usuń
  5. Witam, przymierzam się do robienia tejże sałatki. Poszatkowałem już 3 średniej wielkości kapusty i zostawiłem na noc. Tylko moje pytanie: Ile do takiej ilości zrobić zalewy i reszty składników ?? Nie mam pojęcia ile to może ważyć, po poszatkowaniu było praktycznie pełne wiadro plastikowe 10kg, ale wiadomo że waży sporo mniej. Może powiedzieć pani jakie w takiej sytuacji mniej więcej proporcje zachować, żeby sałatka wyszła dobra??? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie. Mateusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć ale tak na oko :) to dała bym 2 kg jabłek 1 kg cebuli a zalewy przygotowała bym tak 2,5 porcji .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Dziękuję za ten przepis! Zrobiłam i jest pyszne! Teraz cała rodzina chce ją robić! Bardzo polecam. Do tej pory kupowałam ją w sklepach, ale nie warto:)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Witam, również wypróbowałam ten przepis i mogę szczerze polecić,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za miłe słowa i że sałatka smakuje .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Zrobiłam już kilka słoików, dziś druga runda - po prostu tamte się rozeszły po rodzinie. Sałatka jest pyszna i niech się kupne schowają . Z Twoich przepisów zrobiłam już kilka innych przetworów i jestem bardzo zadowolona. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) i niezmiernie mi miło że sałatka ta jak i inne smakują i przepisy się przydały .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Robiłam tą sałatkę i po spróbowaniu byłam ogromnie zadowolona, wspaniała sałatka na zimę, dużo lepsza od tych kupnych. Więc zrobiłam drugą turę, i już sobie słoiczki czekają na zimne dni:-) bardzo polecam ten przepis, kapustka jest pyszna :-)
    zapraszam w wolnej chwili na mojego nowo powstałego bloga
    www.smaki-katriny.blogspot.com Pojawi się tam również przepis na tą kapustkę z linkiem do tego bloga :-) jako przepisu źródłowego:-) pozdrawiam Panią Babcię , świetne przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że sałatka smakuje a przepis się przydał . .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Mam pytanie odnośnie przypraw. Jak wynika z przepisu "do gotującej się zalewy dodaję cebulę i kapustę" czyli ziele, pieprz, liść i cała reszta zostaje. Nie chrupie to między zębami później? Można pieprz, ziele itd. wyciągnąć (wyłowić) z zalewy przed dodaniem kapusty, czy też manewr ten spowoduje, że sałatka nie "przegryzie się" odpowiednio? Z góry przepraszam jeśli te pytanie jest bez sensu, ale liczę na odpowiedź. ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostawiam przyprawy w sałatce ,a gdy gotową sałatkę nakładam na talerz to łatwo jest wyjąć z niej listek laurowy , ziele angielskie . Gorczyca jak się trafi to nawet się nie czuje że się ją zjadło ponieważ cały jej smak i aromat przeszedł na sałatkę :)
      Poza tym gorczyca jest zdrowa :)
      http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-od-e-do-n/gorczyca.html

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. Sałatka gotowa, tylko wody z rozmachu całą szklankę dodałem. :) Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Witam, robiłam pierwszy raz w życiu sałatkę do słoików i SIĘ UDAŁA! Smak taki jak sałatki Nadwiślańskiej ze sklepu, a może i lepszy. Przepis godny polecenia.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się że przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. A ja mam takie pytanie. Mam sporo jabłek, ale "miękkich " Czy mogę je wykorzystać zamiast kupować szarą renetę ? Proszę o odpowiedż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej żeby były winne , ale jak niema to można użyć takie jakie się ma .
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Witam, super sałatka, zrobiłam najpierw, jedną porcję, a teraz kupiłam 12 kg kapusty, będzie zapasik na zimę, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje . Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Na 6 kg kapusty potrzeboje 250 ml wody na zalewe ? Czy to aby nie zamalo ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis tak dokładny, że nawet ja, kulinarne beztalencie zrobiłam pyszną sałatkę mimo,że kwaśnych jabłek tu (Texas) nie ma w sprzedaży wogóle . Na wszelki wypadek zrobiłam tylko z połowy przepisu. Niestety do zimy nie doczekała. Otworzyłam pierwszy słoiczek z ciekawości i...wyjedliśmy wszystko. Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za przepis. biorę się za następne :) , GosiaS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że sałatka smakuje a przepis dotarł aż do Texasu :)
      Pozdrowienia serdeczne z Polski dla Polonii w Texasie :)

      Usuń
  16. witam!!super sałatka,super przepis....................a najlepszy smak zrobionej sałatki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że sałatka z kapusty smakuje i przepis się przydał .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Czytając tyle pozytywnych komentarzy o tej sałatce, postanowiłam wypróbować przepis.
    Trzy kilogramy poszatkowanej kapusty ma rzeczywiście duuużą objętość. Do zalewy dodawałam ją w sześciu podejściach. Miałam garnek 5,5 l i wymieszanie podgotowanej kapusty z jabłkami, tak aby połowa nie wyleciała z garnka, stanowiło nie lada problem.
    Ostatecznie zawarość garnka upakowałam w 10-ciu słoikach 540 ml nie nakładając do pełna.
    Jeden ze słoików chyba kiepsko się zamknął, więc dzisiaj będzie degustacja przy obiedzie ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będzie smakował .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Nie bez powodu sałatka zbiera tyle pozytywnych opinii. Jest bardzo smaczna. Nawet mój mąż, który nie toleruje octu w potrawach (może poza grzybami marynowanymi), stwierdził, że warto sadzić w ogodzie czerwoną kapustę (w tym roku zrobiłam to po raz pierwszy).
      Mam jeszcze pytanie, czy nie można było by zastąpić octu spirytusowego octem jabłkowym 6%?

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę że smakowała i przepis się przydał , proszę pozdrowić męża :) .
      Zawsze robiłam z octem 10% ale spróbuję zrobić z octem jabłkowym i napiszę jak wyszła sałatka .

      Usuń
  18. Witam ,chciałam zapytać czy sałatka wychodzi słodka ?czy jest podobna względem słodkości ,do sałatki warzywnej Pani przepisu ? proszę o odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest słodka ma lekko winny smak, smak zalewy jest podobny do tej warzywnej . (przepraszam że tak późno odpisuje ale nie wiem czemu komentarz wylądował w spamie)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Właśnie zrobiłam sałatkę. Wkładam do słoików i niestety nie mam już zalewy w garnku, myślę ze wyparowała. Czy do słoików dodać wody czy zostawić tak jak jest? dziekuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponowała bym dorobić zalewę i dolać do słoików, to też zależy jak ściśle ułożymy sałatkę, trochę od soczystości jabłek. Mi też zawsze jest trudno wycyrklować ilość zalewy żeby było na styk.

      Usuń
    2. dziękuję, dorobię zalewy. Nie chcę aby była sucha. Dziekuję za cudny przepis, smakuje nawet nie pasteryzowana.

      Usuń
  20. Mąż uwielbiam taką sałatk, więc skorzystam z przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że ta wersja również będzie mężowi smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. zrobiłam dziś dwie porcje sugerując się pochlebnymi komentarzami i zdefiniuję to tak: mój syn który od 20 lat nigdy nie zjadł czerwonej kapusty dziś do obiadu się skusił i nachwalić się nie mógł. Sałatka rewelacyjna, bardzo się cieszę że natrafiłam na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że sałatka smakuje a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz syna :)

      Usuń
  22. Ja czerwoną kapustę robię bez jabłek; jest przepyszna,nieprawdopodobnie smaczna, a to przepis: 3 i pół kg kapusty ( po oddzieleniu głąbi)
    pół kg cebuli
    10 dag soli
    poszatkować nasolić,wymieszać i zostawić na 24 godziny
    ZALEWA: pół litra winnego 6% octu
    pół litra wody
    25 dag cukru
    liście laurowe
    ziele angielskie
    Składniki zalewy zagotować, wrzucić do zalewy lekko odciśniętą kapustę
    i gotować do miękkości. Gorącą wkładam do słoików,słoiki do góry dnem zostawiam do wystygnięcia.I GOTOWE.Pozdrawiam Małgorzata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzielenie się przepisem
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  23. I ja się skusiłam aby wypróbować sałatkę z tego przepisu. I....jest super! Pycha! Dla mnie smak idealny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam:-)
    Lila.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że sałatka smakuje a przepis się przydał, dziękuję za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  24. Super dobra salatka,doprawiona idealnie,powyjadalam troche zanim wlozylam do sloika,uprzednio wykladajac na talerzyk,zeby przestygla.zrobilam 2x bo mialam dwie duze kapusty,wyszlo mi 7 litrowych szkiel i jestem b.zadowolona.Dziekuje za przepis i goraco polecam odwiedzajacym bloga.
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się że sałatka smakuje a przepis się przydał. Jeszcze raz dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  25. Witam. Zrobiłam wczoraj sałatkę. Jednak dopiero po czasie zwróciłam uwagę że mogłoby być więcej zalewy. W związku z tym mam pytanie: czy będzie mocno sucha i czy siłę przez to nie zepsuje? Na przyszłość mogę od razu zrobić 2 razy więcej zalewu i w niej gotować kapustę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale nie wiem dlaczego komentarz wpadł do spamu.
      Odnośnie zalewy, jeżeli brakuje niewiele w słoikach to sałatka nie będzie sucha i można pozostawić tak jak jest. Trudno jest trafić z odpowiednią ilością zalewy ponieważ to zależy tez od soczystości składników na sałatkę oraz jak ściśle ułożymy sałatkę w słoikach. Tak jak Pani pisze zawsze można przygotować więcej zalewy.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  26. Super salatka dziekuje za przepis moja synowa uwielbia i moje wnuki kochaja polskie potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że sałatka smakuje a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz całą rodzinę ♥

      Usuń
  27. W ubiegłym roku robiłam tą sałatkę,w tym również nie może zabraknąć jej w mojej spiżarni :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i miło mi że sałatka zagościła u Pani na stałe.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  28. Super przepis na kapuste czerwoną pycha pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się podoba.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  29. Kapusta wyśmienita cała rodzina chwaliła -brawo super przepis- babcia Gabrysia pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że kapusta smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.