Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i
pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do
podania z czerwonym barszczem i nie tylko oraz długo utrzymują
świeżość.
Do przygotowania pasztecików będziemy
potrzebować:
z podanych
proporcji wyjdzie około 30 pasztecików
na farsz:
300 g
kapusty kiszonej – dobrze odciśniętej
500 g
pieczarek
1 cebula
(około 100 g)
sól,
pieprz
olej do
smażenia
na ciasto:
500 g (3
szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
200 g
masła lub margaryny
200 g
śmietany 12% lub 18%
1 całe
jajko
2 żółtka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
do
pomalowania pasztecików przed pieczeniem:
1 całe
jajko
do
mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml
farsz
możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta
drożdżowego, półkruchego lub
francuskiego
Link do
filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję farsz na paszteciki:
- Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.
- Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.
- Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Umyte pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cebuli.
- Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam pieczarki z cebulą przez około 15 minut tak aby odparowała woda (sok) z pieczarek.
- Następnie do pieczarek dodaję ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut.
- Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Przygotowanie
ciasta półkruchego na paszteciki:
- Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję proszek do pieczeni, sól i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy posiekać nożem.
- Gdy masło połączy się z mąką dodaję jajka i śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu gdy powstanie jednolita gładka masa.
- Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
- Ciasto wyjmuję na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów – aby łatwiej ciasto było rozwałkować od czasu do czasu podsypuję blat mąką i smaruję wałek mąką.
- Rozwałkowane ciasto dzielę na paski o szerokości około 11 centymetrów(najlepiej użyć do tego linijki).
- Na pasek ciasta nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.
- Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.
- Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 6 – 7 centymetrów.
- Paszteciki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie
pasztecików z ciasta półkruchego:
- Przed pieczeniem paszteciki maluję rozmąconym jajkiem.
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 25 minut na złoty kolor.
- Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Paszteciki
z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami są gotowe,
można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Genialne, nigdy nie próbowałam piec z takim ciastem, u mnie zawsze paszteciki drożdżowe, które niestety nie są tak trwałe, bardzo chętnie wypróbuję przepis na wigilię! ;)
OdpowiedzUsuńChcialabym upiec te paszteciki ale mam pytanie jak dlugo zachowuja swoja swiezosc i jak je przechowywac
OdpowiedzUsuńEwo, czy te paszteciki można by po upieczeniu zamrozić ? Jak to ciasto znosi zamrożenie, czy będzie równie dobre ?
OdpowiedzUsuńMyślę o farszu z gotowanego mięsa lub grzybowym ( lecz bez kapusty, grzyby suszone jak do uszek ).
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Iza
Tak, po upieczeniu i wystudzeniu można mrozić, następnie możemy je odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Nic złego z ciastem się nie stanie.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Piękne dzięki :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę.
UsuńBlachę wkładam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na środkową półkę i piekę około 15 minut.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ♥
czy mozna uzyc suszonych grzybkow? jesli tak to ile? 30g wystarczy?
OdpowiedzUsuńMogą być suszone, podam link do farszu z suszonymi https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobiłam paszteciki z tego przepisu są pyszne zawsze robiłam drozdzowe ale niech sie schowają przed tymi dziekuje
OdpowiedzUsuńCzy mąka tortowa tez może być
OdpowiedzUsuń