Nowe Przepisy

poniedziałek, 30 listopada 2015

Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami, paszteciki są bardzo smaczne i idealnie nadają się do podania z czerwonym barszczem i nie tylko oraz długo utrzymują świeżość.

Do przygotowania pasztecików będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 30 pasztecików

na farsz:
300 g kapusty kiszonej – dobrze odciśniętej
500 g pieczarek
1 cebula (około 100 g)
sól, pieprz
olej do smażenia

na ciasto:
500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
200 g masła lub margaryny
200 g śmietany 12% lub 18%
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

do pomalowania pasztecików przed pieczeniem:
1 całe jajko

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml

farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego





Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na paszteciki:
  1. Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka.
  2. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję kapustę do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.
  3. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody.
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  5. Umyte pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cebuli.

  6. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam pieczarki z cebulą przez około 15 minut tak aby odparowała woda (sok) z pieczarek.
  7. Następnie do pieczarek dodaję ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut.

  8. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Przygotowanie ciasta półkruchego na paszteciki:
  1. Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję proszek do pieczeni, sól i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy posiekać nożem.
  2. Gdy masło połączy się z mąką dodaję jajka i śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu gdy powstanie jednolita gładka masa.
  3. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.


Po około 30 minutach:
  1. Ciasto wyjmuję na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów – aby łatwiej ciasto było rozwałkować od czasu do czasu podsypuję blat mąką i smaruję wałek mąką.

  2. Rozwałkowane ciasto dzielę na paski o szerokości około 11 centymetrów(najlepiej użyć do tego linijki).

  3. Na pasek ciasta nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.
  4. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.

  5. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 6 – 7 centymetrów.
  6. Paszteciki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie pasztecików z ciasta półkruchego:
  1. Przed pieczeniem paszteciki maluję rozmąconym jajkiem.
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 25 minut na złoty kolor.
  3. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa












2 komentarze :

  1. Genialne, nigdy nie próbowałam piec z takim ciastem, u mnie zawsze paszteciki drożdżowe, które niestety nie są tak trwałe, bardzo chętnie wypróbuję przepis na wigilię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcialabym upiec te paszteciki ale mam pytanie jak dlugo zachowuja swoja swiezosc i jak je przechowywac

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.