Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pieczone pierogi z
kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas
świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z
czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów
na farsz:
500 g kapusty kiszonej (dobrze
odciśniętej)
500 g pieczarek
2 średnie cebule
sól, pieprz
olej do smażenia
na ciasto:
500 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
250 ml letniego mleka
40 ml oleju
30 g drożdży świeżych
1 jajko całe + żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do pomalowania pierogów przed
pieczeniem:
1 jajko
do posypania:
czarnuszka
lub kminek
Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody.
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody.
Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte pieczarki ścieram na tarce
o grubych oczkach i dodaję do cebuli.Teraz na rozgrzanym oleju na
patelni podsmażam pieczarki z cebulą przez około 15 minut tak aby
odparowała woda (sok) z pieczarek.
Następnie do pieczarek dodaję
ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam.
Całość podsmażam jeszcze około 5 minut.
Usmażone pieczarki z kapustą
przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie
mieszam – farsz jest gotowy.
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta:
mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką
gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez
chwilę aby olej wchłoną się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i
wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie
się kleiło do dłoni – ciasto nie należy podczas wyrabiania
zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do
blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat
troszkę większą ilością mąki.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką,
nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko
nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i
pozostawić ciasto do wyrośnięcia .Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około 2 łyżeczkę farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
świetna propozycja, idealny dodatek do czerwonego barszczu :-)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić bo pierożki są bardzo smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,mam pytanie czy mozna je mrozic?
OdpowiedzUsuńTak można zamrozić a później odgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Robiłam pyszne :) tylko moje nie wiem czemu niektóre po upieczeniu się rozkleiły :/
OdpowiedzUsuńKwestia zlepienia pieroga, ciasto drożdżowe rośnie i jeżeli nie jest dobrze sklejone to może się rozkleić.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
A co zrobić gdy mam tylko termoobieg w piecu - zmniejszyć temp?
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem będą się krócej piekły, ewentualnie można zmniejszyć temperaturę pieczenia o około 20 stopni.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥
Rewelacyjne pod każdym względem ❤
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Jeszcze nigdy nie piekłam pierogów! Jestem bardzo ciekawa smaku. Mam nadzieję, że ze szpinakiem też wyjdą pyszne :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je w wersji z pieczarkami i cebulą - palce lizać! Super przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pierogi smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuńodkąd odkryłam ten przepis jest u nas obowiązkowy na wigilię, te pierożki są przepyszne, cały rok czekam na nie :)
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że pierożki goszczą u Państwa na świątecznym stole, dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia i samych dobroci w nadchodzącym Nowym roku ☃💖🎄😘
Usuń