Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować pyszną i
kolorową sałatkę pełną witamin. Sos do sałatki jest zrobiony z
awokado dzięki czemu jest jeszcze zdrowsza i smaczniejsza. Polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania sałatki będziemy
potrzebować:
1 główka sałaty zielonej
500 g pomidorów
1 czerwona papryka
1 puszka 400 g kukurydzy
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
1 cebula czerwona (około 100 g)
1 pęczek usiekanej natki pietruszki
1 pęczek usiekanego szczypiorku
na sos:
2 awokado
50 ml oliwy lub oleju
sok z 1 cytryny około 50 ml
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
do smaku:
sól (około 1/2 łyżeczki)
pieprz
(około 1/2 łyżeczki)
Link do filmu z przygotowania : Sałatka pełna witamin z awokado
Przygotowanie:
Do miski przekładam wypłukaną i
osączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę, dodaję posiekany
szczypiorek i natkę pietruszki.
Umytą i osuszoną sałatkę rwę na
mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych składników.
Umyte pomidory przekrawam wzdłuż na
pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę i dodaję do
sałatki – pomidorów nie obieram ze skórki.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół,
usuwam pestkę i wybieram miąższ ze środka i daję do miseczki.
Do awokado dodaję czosnek (czosnek
kroję na mniejsze kawałki dzięki czemu łatwiej będzie go
rozdrobnić blenderem), ilość czosnku zależy od tego jak bardzo go
lubimy, przy dwóch dużych ząbkach czosnku jego smak jest mocno
wyczuwalny. Dodaję sok z cytryny, oliwę, przyprawy i całość
rozdrabniam blenderem na jednolita masę – sos jest gotowy.
Tak przygotowany sos dodaję do sałatki
i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam
solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 30
minut aby przeszła smakiem.
Sałatka pełna witamin jest gotowa,
można podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz